wlEmoticon-smilewithtongueout.png

Când te simți singur. Antidot.

Sunt absolut convinsă că acest sentiment nu e străin de nimeni. Toți ne-am simțit singuri, unii mai mult, mai intens, mai de durată, alții mai puțin, mai scurt, dar nu ne-a ocolit. Pe unii i-a prins singuri de tot, pe alții i-a prins singuri în doi sau într-o mare de oameni. Iar cel din urmă e în top trei sentimente pe care nu le doresc nimănui.

Indiferent de caz, aș avea câteva recomandări ca să treci mai ușor peste clipele critice. Presupunând că ești cu adevărat singur și nu se repară cu sunat prieteni sau părinți, te-aș sfătui asa:

1. Citește.

Cred că cititul poate fi soluția la orice tristețe sufletească. Te scufunzi în rândurile unei cărți neutre (adică una care să nu îți oglindească sau amplifice starea de spirit) și, pentru câteva ore, nu lăsa nimic să-ți întrerupă încursiunea într-o lume unde ești înconjurat de conștiința unui alt personaj.

2. Scrie.

De multe ori, ca să mă eliberez de toate prostiile fără rezolvare care îmi bântuie prin căpșorul meu bălai, scriu. Am pagini întregi de certuri cu mine însămi, cu reproșuri, cu regrete și alte asemenea care n-o să vadă lumina altor monitoare. Așa mă eliberez eu și, după ce le-am pus pe ecran, hârtie etc și dispar din urechile mele, se mută acolo. Culmea e că funcționează și, dacă lăsați câteva zile să treacă peste ce ați scris, e posibil să vă găsiți și rezolvarea.

3. Mergi la teatru.

La film te poți simți la fel de singur cum ai plecat de la tine de acasă sau de acolo de unde te simțeai singur. Ba poți să te simți chiar ultimul om de pe lume singur într-o sală de cinema. La teatru nu ești niciodsta singur: oamenii aceia de pe scenă sunt acolo pentru tine, au o relație cu publicul, se uită fix la tine, vorbesc ca TU să-i auzi.

4. Un animăluț de casă.

N-o să te dezamăgească niciodată. Pentru el ești totul și probabil că te va iubi cum n-a făcut-o niciodată un om care nu ți-e părinte. Dacă nu te poți înhăma pe termen lung la o asemenea responsabilitate, măcar joacă-te cu o pisică în fața blocului sau la un pet shop câteva minute. Îți iau durerile cu mustățile.

5. Muzicăăăă!

Multă, dată la maxim, zgomotoasă, veselă, bună, melodioasă. Știu că ești tentat să asculți tot supărate și siropoase, dar ai nevoie să-ți schimbi energia și să atragi alte lucruri pozitive asupra ta. Cazul fericit ar fi dacă îți place muzica simfonică: ai putea să mergi la Ateneu și să redimensionezi experiența nr 3 de mai sus.

Aș mai adăuga un hobby (de când vrei să înveți și tu o limbă străină pe care s-o uiți înainte s-o vorbești!), dezvoltare profesională (un curs, ceva la domnu/doamna?) și sportul – care produce endorfine și endorfinele fac oamenii fericiți și sănătoși la minte. Dar cele 5 sunt primele pe care le-aș recomanda în primă fază, în special pe termen scurt, atunci când singurătatea este acută.

La mine au mers toate și fiecare dintre ele, în ordinea asta. Au funcționat atât de bine încât, de la o vreme, nu mă mai simt singură niciodată și tânjesc după o seară doar eu cum mine Smile with tongue out

La voi ce funcționează? Țară, țară, vrem rețete!

Lonely-Photography-by-Victoria-Ivanova


  18 Comentarii

 1. Taraboste   •  

  Doi copii si n-o sa te simti singura niciodata :)
  O sa-ti doresti 5 secunde de intimitate, o sa visezi la o cafea savurata in liniste … 😀
  Garantat nu te vei mai plictisi.

 2. Dana   •  

  @Claudia
  Toate retetele functioneaza, dar eu sunt genul care nu se simte singura (aproape) niciodata.
  Cred ca o calatorie in care sa cunosti oameni e modalitatea cea mai eficienta de a nu te mai simti singur(a). Si, da, reteta lui Taraboste e cea mai tare. :)

 3. Liviu   •  

  Adaug
  – plecari temporare prin alte orase si tari, explorari de noi locuri, culturi
  – iesiri in oras pentru discutii fara nici o legatura :)

 4. Claudia   •     Author

  Si cu copiii te poti simti singur. Eu m-am referit la singuratate in sensul de alienare de oameni, nu plictiseala. E drept, copiii elimina acest sentiment pentru majoritatea.

  Liviu, discutii despre nimic cu cine? Presupunem ca suntem singuri, fara chef si/sau posibilitatea de a apela la prieteni.

 5. Pyuric   •  

  Punctul 2 functioneaza si la mine de minune, tot asa, am pagini intregi in care incerc sa-mi pun gandurile in ordine, ma cert cu mine, cu cei din jur…adevarate drame. :))
  Doar ca si simt nevoia destul de des sa ma izolez, cred ca e felul meu de a’mi reincarca bateriile.

 6. Claudia   •     Author

  Pyuric – si eu mai fac asta. uneori vreau sa ma simt singura in mod controlat. suna narcisist, dar imi place asa de mult de mine ca uneori mi se face dor :))

 7. 1nu   •  

  „Capricoarnce” amandoua, nu? 😛

 8. Dani   •  

  Pentru inceput lucruri simple, cam ce ai spus tu : un film bun (acasa sau la cinema), o carte, multa muzica, sport (inot, plimbare cu bicicleta, alergare), seriale preferate, o plimbare cu masina, vizitarea unui oras noi…

  Cand cele de sus nu au efect, e timpul pentru ceva extrem: parasutism, bungee jumping, alcool + club + dans + one night stand sau many night stands.

 9. Claudia   •     Author

  1nu – da da, noua asa ne place din cand in cand 😀 si suntem autosuficienti!

 10. Claudia   •     Author

  @Dani – hm, inseamna ca nu m-am simtit niciodata indeajuns de singura incat sa-mi doresc extreme :))

 11. Dani   •  

  @Claudia Eh, esti prea cuminte. Deliciul vietii este in lucrurile simple dar … imagineaza-ti o saritura dintr-un avion care zboara cu 200 km/h la peste 1500 altitudine. Nu are rost sa iti mai zic cat de frumos arata lumea de la inaltime. Uiti si de ziua in care te-ai nascut. :)) 😉

 12. Cristina   •  

  Antidotul meu sunt clipurile funny de pe youtube- nunti, animalute, etc si ras mult, din categoria „nebunie de moment”. si viata parca e mai frumoasa! exemplu: http://www.youtube.com/watch?v=J43xQ4dTAxY
  si da, si eu sunt capricorn si ridic mana pt autosuficienta din cand in cand! fara vinovatie :)

 13. Claudia   •     Author

  @Cristina – fara, fara, sigur ca da! :)

 14. Liviu   •  

  Claudia, cu cine vrei tu discuti, stii doar ca nu exista limite. Poti porni de la universitate pe jos si cand ai ajuns la Victoriei ai mii de optiuni de cafenele, oameni, intamplari.

  Cheful nu intra in discutie aici, daca n-ai chef te poti simti singur si inconjurat de cei mai buni prieteni/familie, etc.

 15. roberts   •  

  cititul si sportul functioneaza la mine:) iar uneori, merg mult singura prin oras, nu prin magazine, ci prin vant, ploaie, nu conteaza cum e vremea…astfel imi trec repede starile neplacute:)

 16. Mihaela Curea   •  

  Cred că cititul e un remediu foarte bun, apoi urmează încercarea de rețete noi, îți ocupă mintea, îți dezvoltă imaginația, și la final ai un produs delicios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *