aqua.jpg

Ce tânără ești!

M-a certat că lipsesc de la școala, că ori am terminat liceul, ori sunt la facultate. I-am spus ce vârstă am și a închis ochii, reamintindu-și ce făcea la vârsta mea. Fusese de mult pentru că ochii i s-au strâns tare, ridându-i fața micuță. ”Doamne, ai tot timpul din lume de acum încolo! Ce noroc pe tine!”

Mărunțica doamnă cu care am intrat în vorba la conferința de presă Plug to Nature, proiectul lui Ivan Patzaichin, s-a lipit foarte repede de mine și colega mea. Și noi am fost fermecate de modul blând și mămos cu care ne privea de la departata sa vârstă. Avea un costum violet, o camașă verde și o eșarfă-cravată prinsă cu o broșă cu mult bun gust. O tinerică!

Doamna Ileana m-a privit îndelung și mi-a spus: ”Când eram de vârsta ta eram de un an asistentă universitară și apoi am devenit profesoară. Majoritatea miniștrilor de cultură mi-au fost fie colegi pe vremea lui Ceaușescu, fie studenți.” Era dezamăgită că acum e o bâjbâială, că toate deciziile legate de cultură și educație se iau pe interese personale sau de partid, iar cei care sunt la conducere nici măcar nu mai știu ce au de condus.

”Nu mai vor să facă pagubă cu deștepți, acum e mai important să faci bani cu ăia proști. După ‘89 a ieșit parcă din pământ bădărănia, incultura, nepăsarea. Ne-au ucis și ne-au înstrăinat elitele și n-a mai avut cine să dea o direcție decentă maselor.”

Dar doamna Ileana nu era dezamăgită complet: ”Când văd tineri și studenți interesați de proiecte de ecologie, de protejare a mediului, de cultură în general, mi se umple sufletul de bucurie. Mereu m-am hrănit din setea lor de cunoaștere. Nu-i chiar totul pierdut, dar nu e bine să mai pierdem timpul.”

*

La ora 18:30 avea încă o întrevedere împortantă. Venise să-și exprime anumite obiecții estetice vis-à-vis de proiectul Plug to Nature și era mulțumită de ideea campionului Patzaichin. ”Dacă m-ar fi lăsat să fac ce i-am zis… că veneam eu într-o noapte și le făceam. Dar e bine și așa, o să fie frumos.”

**

Doamna Ileana Crăciun a împlinit 53 de ani de carieră. Are 79 de ani și este de o prezență de spirit cum rar ți-e dat să întâlnești la oameni în puterea vârstei. Am avut onoarea să petrec un sfert de oră de vorbă cu dumneaei, din marele meu noroc de a mă însoți cu oameni de o calitate excepțională.

***

Să mergeți sâmbătă pe malul Dâmboviței, la esplanada Bibliotecii Naționale: Ivan Patzaichin v-a adus Delta în București și vă învață să vâsliți în canotci, așa cum m-a învățat și pe mine la Tulcea. Să luați și o AQUA Carpatica cu voi ca să vă asortați cu peisajul – suntem partenerii lor în acest proiect.

aqua


  1 Comentariu

  1. doiparinti   •  

    Frumos … Pacat ca oamenii ca dna Craciun nu au fost lasati sa puna umarul la recladirea societatii dupa iesirea din comunism. Intersele erau prea mari pentru a permite maselor sa decida in cunostinta de cauza …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *