Ce mai înseamnă 5 minute?

Mai ține cineva cont de adevărata durată a celor ”5 minute?” În ultima vreme, am senzația că acest interval de timp se dilată și se contractă după niște reguli proprii și nemeșterite de bătrânul Cronos.

Timpul T0, ești așteptat. Ești sunat, ești admonestat? O bagi pe aia cu ”vin în 5 minute.” Parcă 5 minute sună mai bine, nu-i așa? Chiar dacă vei întârzia minim 10-12. Și, deși poate chiar estimezi sub 5 minute, nu-s niciodată doar atâtea. Deci e puțin.

Pentru cel ce te-așteaptă timpul pe care îl pierde e direct proporțional cu numărul de pași într-un perimetru de 1 metru pătrat, cu numărul de ochi dați peste cap și cu clipitul către ceas. Deci e mult.

În 5 minute poți să călești o ceapă. Până te duci în cămară să mai aduci de-ale gurii, ceapa e arsă. Clar e puțin.

Un mail căruia i se scrie în momentul vorbirii adresa destinatarului, ar trebui să ajungă în ”maxim 5 minute” doar dacă e o problemă cu serverul. Și uite-așa aștepți un mail cu ochii pironiți pe monitor pe care credeai că-l vei citi în cele 5 minute. Uf, ce mult!

Staționarea și oprirea în regulile de circulație sunt definite de 5 minute. Pe care din momentul în care ai ieșit din mașină, agentul le ignoră și deja pornește cu amenda spre mașina ta. Cum, așa repede?!

Un agent de vânzări care dorește să-i acorzi 5 minute, are senzația că îți răpește puțin timp. De fapt nu se pot limita vreodată la așa o cifră: ai putut opri vreodată un agent de vânzări după doar 5 minute? Imposibil.

Timpul e foarte relativ, dar „5 minute” se întrece cu gluma. N-ar mai trebui să fie vreodată o unitate de măsură a timpului.

 


  2 Comentarii

  1. Creve   •  

    De fapt plăcuța aia cu ”vin în 5 minute” e pusă acolo așa de figură. Când ajungi și o vezi nu știi de câte minute e acolo. E ca statusul ăla de mess ”revin într-o oră, acum gândește-te când am pus statusul”

    Mai văzusem pe ușa unui autobuz ”azi nu deschid ușa la semafor, mâine da”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *