2014-08-29 19.43.30

E bine să fii din Tulcea

Oare cum o fi să locuiești într-un oraș unde să poți mânca pește sănătos și proaspăt oricând vrei? Pește de toate felurile și gătit într-o mie de feluri.

Oare cum o fi să locuiești într-un oraș unde poți pleca oricând cu barca spre unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa, Delta Dunării?

Oare cum o fi să locuiești într-un oraș cu unul dintre cei mai mari campioni ai lumii, să fie un om atât de special, de modest și de muncitor, să se implice în îmbunătățirea condițiilor comunității locale și a educației tinerilor și să-l vezi în mulțime, fără rețineri, perfect abordabil în tot acest timp?

Aseară în Tulcea mă uitam cum stătea Ivan Patzaichin, după părerea mea, cel mai mare campion al României, în mulțimea de tulceni de la festivalul Rowmania și era perfect relaxat, fericit, deschis la orice dialog cu oricine ar fi venit să-l felicite, să-i mulțumească sau să-l întrebe orice.

Tulcenilor (și nu numai lor) li s-a pregătit un weekend ca o vacanță în cadrul Festivalului de bărci cu vâsle Rowmania, iar ceea ce mi s-a părut extraordinar încă dinainte să vin aici, a fost efortul organizatorilor de a face un program pentru absolut toate vârstele: ateliere de copii, defilări de cai, fanfară, concerte pentru cei tineri și pentru cei cu experiență muzicală, competiții sportive cu bărcile, questuri prin oraș, târg și educație pentru toată lumea. Știu extrem de puține evenimente care pun activități atât de diverse și utile la dispoziția oricui, iar această inițiativă este cu atât mai lăudabilă cu cât promovează turismul ecologic și neinvaziv pe cursurile apelor.

Canotca este o inovație propusă de Ivan Patzaichin pentru navigare ecologică, un produs integral românesc care combină caracterul, forma, profilul şi câteva elemente constructve de la lotca tradiţională şi tehnica de construcţie şi modul de propulsie cu pagaie de la canoea indiană.

“Sunt Ivan Patzaichin şi te invit să vâslim împreună prin România. Rowmania este proiectul prin care vreau să promovez barca cu vâsle, o noua bicicletă a apelor, cu care să te plimbi ori de câte ori vrei să te relaxezi, în weekend sau în vacanţă, în preajma oraşelor sau pe traseele sălbatice din Delta Dunării şi în rezervaţiile naturale. Pentru că vâslitul este simplu, plăcut, nu afectează natura şi este la îndemâna oricui. România are ape de a căror sălbăticie şi frumuseţe te poţi bucura oricând, aşă că te aştept alături de mine în Rowmania, o campanie pentru promovarea ecoturismului.
Cred că România are resurse naturale şi umane încă nedescoperite care, dacă sunt puse inteligent la treabă, pot să o dezvolte şi să o facă atrăgătoare pentru turişti. De aceea Rowmania se lansează odată cu canotca, o canoe ca o lotcă, un produs românesc nou, care preia tradiţia marangozilor, meşteşugarii bărcilor de lemn din Delta Dunării, şi o îmbină cu liniile dinamice ale unei canoe.”

Festivalul a fost deschis aseară de Ivan și partenerii care au făcut posibilă cea de-a patra ediție a Rowmania. El a venit, ca de obicei, în canotcă, pe Dunăre, de această dată însoțit și de o plută sârbească imensă care a făcut un drum de 900 de km pentru promovarea Dunării de Jos. Am fost și eu într-o barcă, așa că am niște fotografii simpatice :)

2014-08-29 19.45.50

ivan patzaichin

2014-08-29 19.43.30

2014-08-29 19.46.20

2014-08-29 19.54.30

Concertele serii au fost susținute de minunații de la Byron și trupa Celelalte Cuvinte, iar în această seară avem Robin and The Backstabbers și Pasărea Rock. Tot astăzi avem și concursul de vâslit în canotci de 10+1 și întâmpinarea participanților de la Tour International Danubien – 100 de oameni care vâslesc peste 2500 de km pe Dunăre, de la izvoare până în Deltă. Toate acestea se întâmplă în jurul Falezei unde este și târgul Artizan Eco Delta, acolo unde se afla ONG-urile, artizanii și producătorii comunităților din Deltă. Cam frumos, nu? Tot programul este aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *