shutterstock_376744450

Situația femeii în lume

De la 1 martie am fost mai atentă la știrile cu și despre femei și am constatat că, deși în lume se fac eforturi pentru egalitate și înțelegerea feminismului în forma sa cea mai pură, suntem încă foarte departe.

Într-o ordine aleatorie, câteva titluri și imagini despre cum am văzut eu femeia la începutul lui martie 2016.

Indexul egalității de gen: Institutul European al Egalităţii de Gen a lansat în luna iunie Indexul European al Egalităţii de Gen unde România stă cel mai prost din Europa. Uniunea Europeană este abia la jumătatea drumului către o societate egalitară din perspectivă de gen, cu un scor mediu de 52.9 de puncte din 100, iar România a parcurs abia o treime din drumul către egalitatea între femei şi bărbaţi, având cel mai mic scor din UE, 33.7 puncte. Vă recomand să citiți toate concluziile studiului.

– Acest articol din The Economist care explică tot un astfel de studiu: Still a Man’s World.

– Un site ăăă…inedit a scos capul la lumină: cautsponsor.ro unde femeile cu ”nevoi speciale” sunt puse în contact cu domni generoși care să le ofere bani pe termen lung. Nu se precizează cum se face schimbul, dar faptul că un asemenea site are clientelă nu ajută femeile să devină egale cu bărbații și încurcă toate eforturile pe care le face întreaga societate pentru a respecta rolul femeii. Atâta vreme cât există doritoare de bani obținuți în acest fel, tinere fete au senzația că așa fac femeile bani, ceva este foarte greșit. Vina se împarte, în mod evident, și la predecesoarele lor, la părinți și la sistemul de educație care nu le-au arătat ce ar putea face cu mințile și trupurile lor, păstrându-și demnitatea. Un interviu cu fondatorii aici. Pentru ei e un business, pentru noi toți e un pas înapoi.

– Puțină inspirație de la 40 dintre cele mai puternice femei din lumea Tech: aici și 50 dintre cele din Europa aici.

– În 2016 un bărbat agresează femei în mijloacele de transport în comun în Brașov. Nimeni nu pare să reacționeze în vreun fel în timp ce femeile sunt pipăite și agresate.

– Un TED despre ce ar trebui să învățăm fetele pentru a deveni viitoare femei puternice, dar delicate, deștepte dar și feminine: Curaj, nu perfecțiune.

– Postarea de 8 martie de la SRI. Aș fi introdus și un formular de enrollment pentru femei dacă tot vor ajutor pentru echilibrarea raportului.

10363396_984938508257595_7110178074069458284_n

Aceste 60 de imagini cu femei protestatare din întreaga lume.

– Acest nou spot de la Always din campania Like a Girl.

– Noul spot din campania ”Schimbă lumea prin frumusețe” de la AVON.

– Această carte pe care am cumpărat-o azi: The Second Sex – book by the French existentialist Simone de Beauvoir. One of her best-known books, it deals with the treatment of women throughout history and is often regarded as a major work of feminist philosophy and the starting point of second-wave feminism.

– 60% dintre femeile din Sillicon Valley spun că au fost hărțuite sexual.

Equity – un serial despre femeile de pe Wall Street.

– Acest video foarte spot-on făcut de un ONG din Republica Moldova.

Documentarul ”Eu sunt Malala” care a apărut pe 6 martie la National Geographic și va mai fi și în acest weekend: sâmbătă la ora 18:00 și în reluare, duminică, la ora 01:00.

– Acest filmuleț despre femeile-inventator de la Microsoft.

– Acest spot Unicef despre miresele-copil.

Cam acestea sunt câteva dintre știrile și articolele care mi-au sărit în ochi în această primă săptămână din luna martie. Femeile lumii duc o luptă activă (atât cu alte femei, dar și alături de bărbați) pentru a-și câștiga egalitatea, păstrând lupta grațioasă și răbdătoare, cu arme precum inteligența, curajul și hotărârea. La mulți ani, femeilor: mame, bunici, surori, iubite, prietene!

Foto: Woman by Shutterstock


  1 Comentariu

  1. Tudor   •  

    Eu cred ca trebuie sa privim cu optimism spre viitor. De ce? Gandeste-te ca pana in secolul XIX exista sclavia, pana in secolul XX multe categorii sociale din diverse tari aveau ingradite drepturile civile. Incetul cu incetul toate aceste bariere, obstacole, au fost indepartate, nu mai exista sclavie, nu mai exista categorii sociale al caror acces sa fie ingradit (cel putin in tarile civilizate). Cred ca si egalitatea dintre sexe (chiar de ce se foloseste in ultimii ani egalitatea de gen?) va deveni in viitorul mai mult sau mai putin indepartat ceva real, existent in viata de zi cu zi, fara sa mai existe discriminare de orice fel.
    Pana la urma dispar stele si galaxii, cum sa nu dispara niste bariere artificiale create de oameni? Stii cum se spune: singura constanta din univers este schimbarea.
    La multi ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *