wlEmoticon-smile.png

Lecția de istorie

Vreo trei materii am învățat cu deosebit drag în timpul școlii: limba română, limba engleză și istoria. Dintre astea trei, istoria a fost singura care mi-a stârnit o curiozitate permanentă, pe care o citeam cu pasiune și la care chiar așteptam ora. Toți dascălii care au adus evenimentele istorice din cărți în căpșorul meu blond au avut un dar minunat de a povesti și nu de a preda, astfel încât, cel puțin pentru mine, orele deveneau o fascinantă aventură în trecut pe care îmi doream s-o povestesc mai departe.

Când vizitez un oraș nou, întotdeauna am preferat muzeele de istorie și zonele foarte vechi, citesc tăblițe explicative și încerc să plasez noile informații alaturi de marile aventuri pe care le știu deja. De aceea am fost foarte entuziasmata când Hotelul Grand Continental a organizat o lecție de istorie pentru școlarii din blogosferă cu profesorul Adrian Majuru care ne-a povestit despre cum a apărut hotelul și cum s-au modificat împrejurimile sale de la primele atestări până în zilele noastre.

Prima versiune a hotelului Continental de azi a fost un imobil cu două etaje numit «Grand Hotel Broft» în ale cărui camere a locuit și prizonierul Osman Pașa. Am vizitat și noi versiunea de astăzi a acestui apartament și… nu m-ar fi deranjat foarte mult Smile După 1880, Bucureștiul începe să devină Micul Paris: Podul Mogoşoaiei devine Calea Victoriei, iar în locul «Grand Hotel Broft» apare Hotelul Continental, ridicat între 1885-1886 după planurile arhitecţilor Emil Rittern Forester şi I.I.Rosnovanu. În faţa Teatrului Naţional, de vis-à-vis de Hotel Continental se afla o staţie de birje, de unde echipajele plecau în toate trasele principale ale oraşului. Era punctul zero al capitalei. Din păcate, Teatrul a fost grav afectat de bombardamentele germane din al Doilea Război Mondial. În jurul hotelului au apărut diverse imobile, piețe și peisajul s-a schimbat destul de mult, zona fiind inima Bucureștiului: teatrul de vară din parcul ”Otetelecheano”, Palatul Telefoanelor, Sediul Societății de Asigurare Adriatica, Berăria Gambrinus și multe alte locuri emblematice pentru Bucureștiul vechi.

Grand Hotel Broft – prima versiune a hotelului Grand Continental.

Picture1

Și ca să ne facem o idee despre ce a însemnat și înseamnă încă acest landmark al Bucureștiului am vizitat și câteva camere. Eu am lucrat în hotelărie aproape 3 ani și am un ochi critic care nu-mi dă pace atunci când mă cazez la un hotel. Însă n-ai absolut nicio critică de adus unei camere decorate ca la începutul secolului 20 sau mijlocul secolului 19 care să nu te coste o avere. Noii proprietari au renovat cu grijă păstrând detalii și elemente din arhitectura originală și au achiziționat mobilă de la magazinele de antichități din mai multe părți ale lumii ca să-i dea hotelului Continental strălucirea și eleganța de altădată. Și scuzați-mă, dar în momentul în care am o masă de scris scrisori veche de aproape 100 de ani în cameră, eu una devin sofisticată prin asociere și s-ar putea să încep articolele cu ”Bonjour” Smile

Măsuța de scrisori:

C360_2013-04-20-12-32-04-947

Detaliu:

C360_2013-04-20-12-34-33-514

Stucatura originală din apartamentul în care a fost prizonier Osman Pașa:

C360_2013-04-20-12-38-33-338

Nu știu cui ați avea nevoie să recomandați un hotel ”cu ștaif” vreodată, dar dacă o faceți, mergeți pe mâna lecției de istorie.


  2 Comentarii

  1. Pingback: Continental, un Grand Hotel ca o lecţie de istorie | printreranduri.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *