Ce se întâmplă atunci când votezi

Votul universal sau sufragiul universal este unul din principiile de bază ale democrației, care constă în aceea că dă posibilitatea fiecărui cetățean adult și cu discernământ de a-și exercita activ și pasiv dreptul de vot, adică de a-și alege reprezentanții în legislativ, respectiv de a fi ales ca atare. În România, votul universal a fost introdus abia în 1918.

Avem o istorie relativ mică a votului, aproape deloc reprezentativă pentru liderii de țară. În 1919 când am avut prima oară alegeri, aveam Rege, iar votul se dădea pentru partidele din Parlament, apoi au venit comuniștii și votul era doar o formalitate. Am început să ne alegem președinți cu adevărat din 1990, iar de atunci prezența la vot a scăzut, dându-le motive să se relaxeze din ce în ce mai mult în exercitarea mandatului adevărat. Până la urmă, dacă nouă nu ne pasă cine iese, lor de ce să le pese de noi?

Atunci când votezi, îți arăți interesul față de ce se întâmplă în țara ta.

Atunci când votezi, le arăți tuturor că-ți pasă și că ești dispus să-ți urmărești votul pe tot mandatul, fie din alegerea bună, fie din opoziție.

Atunci când votezi, îți exerciți un drept legal și o obligație morală în același timp.

Atunci când votezi, indiferent dacă nimeni nu coincide pe deplin cu principiile tale, alegi ce-i mai bun dintre mai multe variante pentru că valorează mai mult decât atunci când taci.

Atunci când votezi, ai dreptul să protestezi în mod public, să ceri socoteală, să înlocuiești. Cine n-a participat nu poate emite pretenții nici către cel ales de ceilalți, nici către alții care să-l înlocuiască.

Atunci când votezi, le faci imposibilă misiunea celor care vor să-ți fure votul. Sigur nu vor pune ștampila unde voiai și tu!

Atunci când votezi și știi că, alături de tine, sunt milioane de alți oameni, dai un semnal clar către cei care vor conduce: Suntem mulți, suntem aici, suntem atenți, vă urmărim, vă plătim și vă vom înlocui dacă e nevoie! Dar pentru asta nu putem să fim doar jumătate din populație.

Atunci când votezi, conduci, nu te lași condus.

Votezi rar, uneori ești păcălit, alteori te informezi mai mult. Dar e, în acest moment, singurul mod pașnic, democratic. dar la fel de amenințător pentru cei aleși ca și ieșitul în stradă când ți-e greu. Preferi să ieși în ploaie și frig, după ce ajungi la capătul răbdării decât o jumătate de oră într-o duminică?

Nu-ți spun nimic despre canditați. Singur alegi ce crezi că-i mai bine, dar sper că ai citit din mai multe surse diferite, că ai văzut știri de la mai multe televiziuni, că ai urmărit dezbaterile și că vei alege după ce ai pus cap la cap tot ce știi.

#HailaVot și vorbim după!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *