La Ferma Urbană
Citeam ieri un articol despre generații, în speță despre Millennials și cum aceste cohorte care acoperă, în general, aproape 15-20 de ani, se împart și în niște subcategorii – Young Millennials și Old Millennials. Presupunând că suntem de acord că generația Millennials (sau Gen Y) acoperă intervalul 1980-1994 (sau chiar mai devreme, din 1977), deși au trăsăuri comune care le justifică apartenența la această generație, nu pot fi omogeni și luați la grămadă: un Old Millennial, născut în anii 80 a făcut trecerea de la analog la digital, pe când un Young Millennial a crescut, fie și cu dial-up, în era Internetului, a jocurilor digitale etc.
Urmează după ei, GenZ (1995 și până în 2010), adolescenții de azi – cel mai în vârstă Gen Z are acum 22-23 de ani, iar cel mai mic vreo 10 ani sau chiar mai puțin. Ei sunt copiii internetului clar, simțitor crescuți mai mult în casă decât generația anterioară. Părinții lor (Gen X) sunt mai ocupați, în special în România, ocupată cu tranziția, cu criza și alte asemenea.
De Gen Alpha (născuți după 2011), unii chiar copii de Old Millennials, legați de tehnologie ca de ombilic, au văzut lumea cu totul altfel și experimentează lucruri la extreme: prin experiențe – părinții ocupându-se să îi crească bio, în natură, la zoo și la țară, fie mai degrabă urban, mai mult prin casă și prin parc, deci mai degrabă urban. Niciuna dintre abordări nu e bună sau greșită, a ținut exclusiv de disponibilitatea și de timpul accesibil fiecăruia.
Și totuși, e clar că cei mici au mai puține oportunități să petreacă o vacanță la țară, mai ales pentru că părinții lor nu mai locuiesc acolo sau nici bunicii, iar legătura lor cu mediul înconjurător e puțin mai confuză decât, să spunem, cea a unui Old Millennial care poate a avut ocazia să petreacă timp la o fermă, la o curte cu animale, într-o grădină de legume, într-o livadă.
Când eram mică (eeh… ce vremuri), am avut parte de multe vacanțe la curte: am legat via, am cules-o, am plivit buruienile de pe straturi, am dat boabe la găini etc. Vorbeam cu un Gen Z care îmi spunea că nu a văzut niciodată cum se taie o găină, ceea ce e normal oarecum în societatea noastră, însă lipsa liantului între ”de unde vine mâncarea” și ”ce mâncăm azi” poate duce uneori la dezechilibre și risipă. Mâncarea, dar mai ales, sursa ei și conștientizarea că e strâns legată de sacrificiul cuiva – animal, om care muncește etc e esențială pentru o viață echilibrată, o relație sănătoasă cu actul de a mânca și respectul față de mediul înconjurător. Dincolo de orice, organic/bio/eco înseamnă și o viață normală pentru plantele și animalele pe care ajungem să le mâncăm, nu doar limitarea substanțelor care ne fac nouă rău, ci a celor care le fac lor rău și poate copiii, generațiile care vin ar trebui să știe asta încă de pe-acum.
De aceea, dacă aveți copii mici, vă recomand să faceți o vizită la Dragonul Sunny la Sun Plaza în weekend pentru că vor avea un eveniment dedicat promovării unei vieți sănătoase în rândul copiilor. În cadrul evenimentului cei mici pot învăţa să:
– culeagă legume şi ouă proaspete din cuibar
– facă troc în piaţa special amenajată
– cultive flori şi legume.
Aveți aici regulamentul de participare.
Tweet