claudiaia

Ziua Universală a Iei

Când am cunoscut-o pe Andreea, cea care e sufletul comunității La Blouse Roumaine, era decembrie si ea purta un costum popular si un cojoc cu motive românești. Cingătoarea bogată de la brâu îi sublinia talia, iar ia cu cusături albastre îi scotea în evidență ochii. Fiind final de an, am tras concluzia ca era printre cele mai frumoase femei pe care le-am cunoscut în anul acela și în mod sigur amintirea acestei apariții extrem de senzuale o să-mi rămână în minte.

Când vorbește despre ii, despre comunitățile strânse în jurul frumosului și puterea lor extraordinară, despre conștiințe globale în schimbare, ochii îi ard ca niște scântei și devii parte din povestea ei, te atrage ca un magnet absolut tot ce povestește și, dacă s-ar putea, ai sta s-o asculți cu orele ca apoi să te duci la capătul lumii s-o ajuți. Și așa a și fost! Doar că, în acest fericit studiu de caz pe Facebook, capetele lumii au venit spre ideea ei.

Eu am pariat încă de la prima mea întâlnire cu ea că anul acesta va fi de întoarcere la tradiție și mi-a transmis indirect, dar într-un mod foarte palpabil, că ia va fi ”the biggest thing” în 2013 si va fi doar începutul. Comunitatea ”La Blouse Roumaine” creștea văzând cu ochii și din ce în ce mai multe femei din România, dar în special din întreaga lume, își salutau comunitatea prin fotografii cu iile lor. Dorința de apartenență la un astfel de grup era alimentată cu fiecare imagine, cu fiecare cusătură, iar iei îi creștea popularitatea exact cum te-ai fi așteptat în secolul rețelelor sociale: cu like-uri, share-uri și povești spuse prin news feed.

Și pentru că toată tensiunea magică avea nevoie de o ”explozie” de fericire, La Blouse Roumaine a gândit ”Ziua Iei” pentru Sânziene, moment în care toate microcomunitățile din străinătate au preluat ideea la nivel local, acest eveniment a devenit foarte repede și exclusiv spontan unul internațional, cu 48 de țări împlicate și 109 localități (la ora la care am postat eu), evenimentul schimbându-și amploarea de la o săptămână la alta, el numindu-se acum ”Ziua Universală a Iei”Aceasta este lista de evenimente care aparțin de această mișcare… de pe toate continentele!

Printre cele mai celebre promotoare ale iei s-au aflat Reginele României: Regina Elisabeta, apoi Regina Maria, dar și prințesele Elisabeta, Mignon și Ileana sau Regina-Mamă Elena, care au purtat ia cu mare eleganță făcând-o și mai cunoscută. Ia, cu modelele, semnificațiile și poveștile ei s-a transmis fără cusur de la o generație la alta, iar acum cunoaște o revigorare extrem de bine-venită de care, personal, mă bucur enorm.

queen

Bluza româneasca e perfectă. Nu există femeie căreia să nu-i vină bine, e misterioasă, e ”îndămânoasă” și peste măsură de… sexy pentru că nu dezvăluie, ci sugerează, stimulează imaginația și curiozitatea fără nicio urmă de vulgaritate. În fața iei ești alt om, ți se impune respect fără cuvinte și în urma ei răsar zâmbete de admirație sinceră. Pentru mine e motiv suficient ca ia să devină brand de țară, simbol prin care să fim recunoscuți în lume, exact cum sunt Big Ben, Tour Eiffel, toreadorii și pizza pentru țările lor. Ia poate fi ambasadoarea vie care ne lipsea.

Și apropo de cei care spun ca Facebook nu vinde. Vinde, dar e nevoie ca o comunitate să se strângă în jurul unor valori adevărate, probate, universale.

Azi mi-am cumpărat prima ie pentru că mi-am dorit să fiu o parte dintr-o gingașă revoluție.

claudiaia


  12 Comentarii

 1. Bogdana   •  

  Claudia, de unde ai cumparat-o?

 2. Camelian Propinatiu   •  

  Excelenta initiativa! Evidentierea rezervelor de frumusete ale României, ca sfârsit al postromânismului ce ne tine in batatura de prin 1997-1998 incoace.

  • Claudia   •     Author

   Prea putin fata de ce efect are asupra purtatoarei :)

 3. Irina Radu   •  

  Si eu sunt fan ie :) Imi place sa-mi achizitionez cate una mai ales cand merg in vacante prin tara. Mi se pare cel mai frumos suvenir pe care l-as putea alege din fiecare regiune a tarii

 4. Pingback: Ziua Universală a iei: fete zglobii în ii pe biciclete » SkirtBike

 5. georgia   •  

  FFFF frumos articolul!!!!! te-as ruga,daca poti,sa-i faci niste poze cu ia ta noua(detalii-sa se vada f bine motivele)-eu mai cos si sunt interesata.multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *