600full-the-misfits-screenshot.jpg

Weekend cu Marilyn – The Misfits

Probabil unul dintre cele mai bizare filme ale vremii lui, filmul The Misfits (Inadaptații) a fost cadoul scenaristului Arthur Miller pentru frumoasa lui soție, Marilyn Monroe, cu ocazia Zilei Îndrăgostiților: un scenariu gândit special pentru ea.

600full-the-misfits-screenshot

The Mistfits este povestea proaspăt-divorțatei Roslyn, o femeie care întorcea capul tuturor bărbaților. Ea și prietena ei, Izzie, întâlnesc doi bărbaţi , Gay (Clark Gable) și Guido (Eli Wallach), și pleacă împreună să se relaxeze la casa lui Guido de la țară. Peisajul sălbatic al Nevadei și mai multe pahare, îi fac pe cei doi să se îndrăgostească de ea. În timpul unui rodeo, li se alătură și Perce (Montgomery Clift) și cei patru pleacă în deșert să prindă cai sălbatici. Din momentul în care ajung acolo, lucrurile se tensionează extrem de mult și, într-un final, explodează.

Capa_04

Filmul surprinde foarte bine stări psihologice și este, în primul rând, despre disperare. Disperarea pentru încheierea unor etape din viața personajelor, disperare pentru vise sfărâmate, disperare pentru pierderea celor iubiți sau a sensului vieții. Personajele imperfecte, inadaptate încearcă să-și găsească un mod de viață cinstit și demn într-o lume injustă, unde doar cei puternici supraviețuiesc.

3800558078_ec39b7145d_b

Filmările pentru The Mistfits au început când mariajul celor doi – Monroe și Miller – a început să se destrame, iar Miller a început să facă schimbări în scenariu ca răspuns la numeroasele certuri și nefericiri conjugale, transformând personajul lui Marilyn dintr-o frumusețe sensibilă și plină de viață, într-un personaj instabil, mai mult trist, dar foarte conectat la spiritul vieții. Detaliile private ale vieții ei expuse publicului, cum ar fi divorțul de Joe di Maggio, problemele mentale ale mamei sale și lipsa unei figuri paterne, au tulburat-o foarte mult pe Marilyn în timpul fimărilor, oricum afectată de eșecul mariajului cu Miller.

Misfits.10

Cu toate acestea, Marilyn face cel mai bun rol din carieră, mai aproape de actrița care și-a dorit mereu să devină. Este cel mai convingător rol dramatic pe care l-a jucat, pentru prima dată mai mult decât o blondă stupidă și sexy. Scena culminantă din deșert arată o latură a ei nemaivăzută: Marilyn urlă, se zbate, plânge și aruncă cu reproșuri celor trei bărbați cu o pasiune fenomenală. Este o scenă extrem de puternică care i-a dat ocazia să refuleze multe sentimente legate de cinematografie și de adevăratele ei trăiri din timpul filmărilor.

MARILYN-MONROE-AND-CLARK-GABLE-IN-A-SCENE-FROM-THE-MISFITS-NEVADA-1960-II-1-C30420

În timpul filmărilor Marilyn a încercat să se sinucidă, iar la finalul acestora, în 1961, cei doi soți au divorțat. Un an mai târziu, pe 5 august, a fost găsită moartă în casa ei din Hollywood.

00348415_000011

Vi-l recomand din suflet, poate părea ușor superficial la prima vizionare, dar priviți mai adânc și veți găsi una dintre capodoperele cinematografiei, tulburător de lucid și de crud.

the_misfits_1961

Cu asta, închei săptămâna mea cu Marilyn. Sper că v-a plăcut și, după The Mistfits, sper să vă uitați și la filmul care a pornit toată seria articolelor: My week with Marilyn, cu Michelle Williams, care va aparea în cinematografele noastre în decembrie.


  4 Comentarii

 1. Alexandra Boghiu   •  

  Vreau sa-ti spun ca mi-ai facut saptamana mai frumoasa, felicitari pentru articole :) chiar o sa ma uit la The Misfits, mai ales ca joaca si Clark Gable (am avut un mare crush pe el cand eram pustoaica :) ).

  • Claudia Tocilă   •  

   ma bucur mult 😀 Clark Gable e foarte bun in filmul asta (ultimul lui film). A insistat sa-si faca toate cascadoriile singur si se crede ca asta a grabit infarctul care i-a cauzat moartea. E cu atat mai valoros acest film, fiind ultimul pentru ambele legende ale fimului. Enjoy! :)

 2. Simona   •  

  The Misfits este unul dintre filmele acelea pe care poti sa le revezi si de fiecare data sa vezi ceva nou. Si, da, cred ca e filmul vietii lui Marilyn, cel care arata ca „fatza” gandeste, simte, sufera…

 3. Claudia   •     Author

  Da, l-am revazut aseara ca sa scriu despre el si am gasit noi si noi detalii la care n-am fost atenta primele doua dati :)
  Iar schimbarile de scenariu pe care le-a facut Miller au scos la iveala adevarata Marilyn. El a facut-o din razbunare, dar i-a facut un bine din punct de vedere al valorii rolului. E cu adevarat rolul vietii ei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *