Screen Shot 2014-11-25 at 15.21.07

Mai ușor cu feminismul, fetelor

Context: acum vreo 2 săptămâni, la aterizarea modulului Phillae al misiunii Rosetta pe cometa în mișcare despre care vorbea toată lumea. Un băiat din echipa care s-a ocupat de proiect dă un interviu și are o cămașă foarte pestriță pe el.

Screen Shot 2014-11-25 at 15.21.07

Poartă o cămașă cu niște femei dezbracate într-un moment de maximă audiență, probabil cel mai important din viața lui profesională de până acum. AU!

Din păcate, alegerea n-a fost văzută doar ca o lipsă de simț al modei, ci ca lipsă de bun simț. Matt Taylor a dat-o-n bară cu jumătate de planetă care ar fi trebuit să fie ofensată de bluza lui cu femei în ipostaze înjositoare. Că, mai rău, de ce nimeni din EPA (European Space Agency) nu a observat, semn că nimănui nu-i pasă de imaginea pe care o transmit acești ingineri spațiali către femei, femei care ar trebui astfel să primească mesajul că nu sunt bine primite în acest domeniu. Așa se explică numărul mic de femei din ingineria spațială și spațio-ceva: că bărbații sunt misogini și le ostracizează.

”This is the sort of casual misogyny that stops women from entering certain scientific fields. They see a guy like that on TV and they don’t feel welcome. They see a poster of greased up women in a colleague’s office and they know they aren’t respected.”

Pe bune, fetelor? Asta vedeți voi?

Adică e acceptabil ca femeile să generalizeze propria interpretare asupra unei alegeri (apropo, Matt nu a făcut absolut niciun fel de comentariu în direcția asta, a vorbit despre cometă exclusiv) și să-i facă misogini pe toți bărbații dintr-un domeniu pentru că vreo treizeci de gaițe cu prea puțin umor și cu prea multă aroganță n-au văzut altceva decât insulte la adresa neamului femeiesc?

Oare sunt aceleași femei care vor egalitate după ce le deschizi ușa și le plătești cina? Că dacă o femeie apare purtând o rochie cu bărbați spânzurați e un mesaj împotriva dominației bărbaților și e semn de ”female empowerment” în timp ce Matt își poartă cămașa norocoasă de bowling trebuie să ceară scuze spășit tuturor celor care au fost oripilați de alegerile lui vestimentare. Mă rog, ar trebui, dar din cauză că e o cămașă cu adevărat urâtă, nu pentru ce ar presupune unii că a vrut să transmită.

Ca să nu mai spun că Matt a transmis foarte clar opusul când a început să plângă în timp ce își cerea scuze. Bravo, gagici, ați pus un geniu cu botul pe labe, l-ați aranjat voi. Nici nu vreau să mă gândesc ce reacții a primit căci știu cât de rele și iraționale pot fi femeile când au nervi și n-au pe cine se descărca.

BTW, știați că buclucașa bluză a fost creată de o femeie? 😀

Trecem peste faptul că motivele pentru care sunt puține femei în domeniu țin de cu totul altceva și nu au absolut nicio legătură cu bărbații misogini. Sunt aproape convinsă că nicio studentă la astrofizică nu s-a simțit descurajată și n-a renunțat a studii după ce a văzut femeile despuiate de pe cămașa lui Matt. Studiile arată că stereotipurile astea încep din familie și doar 14% aleg să activeze în domeniul științific. Motivele țin de părinții lor, de gradul lor de educație și nu de cât de descurajate ar putea fi de numărul mai mare de bărbați din domeniu. Dimpotrivă, eu cred că asta e motivație în plus, fetele descurcărețe adoră să își măsoare forțele.

Până și Verizon s-a prins e acest fenomen și a făcut o campanie pe tema asta:

Și altele.

Un alt aspect este că multe dintre fetițe sunt învățate că nu trebuie să-și bată capul, că rolul lor e să facă copii (apropo de ce-a zis Erdogan, premierul Turciei zilele trecute) și habar nu au că ar putea să fie în stare de lucrurile astea. Mamele, bunicile și prietenele lor sunt cele care le descurajează în a urma alte cariere decât cele tradițional prietenoase cu femeile.

Eu una am auzit replici misogine peste tot: de la cancelarii de școală, la holuri de spital și la saloane de cosmetică, replici cu adevărat mizerabile, nu cârpe colorate.

Așadar, Matt, dragă, aș vrea să-ți spun următoarele chestii:

1. Ca să încep cu o glumă, lucru care le lipește fetelor care te-au adus la disperare probabil zilele astea: Sper ca această camașă să nu fie singura modalitate prin care să ai pe tine femei dezbrăcate.

2. Să știi că eu nu m-am supărat, eu n-am observat ce cămașă aveai pentru că, spre deosebire de fetele alea, eu am fost atentă la ce spuneai, mi s-a părut interesant pentru că am citit despre subiect și am înțeles.

3. Te rog să n-o mai porți, nu din cauza feministelor, ci pentru că e chiar urâtă.

4. Să nu te lași descurajat și să faci în continuare treabă bună acolo, să apari din nou la TV cu ceva și mai tare și să le închizi gura tuturor.

Și una pentru fetele feministe:

Dragelor, mie când un bărbat îmi spune că nu pot să fac nu știu ce (presupunând că-mi spune clar asta, cu aceste cuvinte, nu prin mesaje presupus subliminale) apăi eu învăț să fac lucrul ăla și nu mă las până nu-mi iese chiar mai bine. În plus, eu nu mă aștept să primesc respectul nimănui by default, ci să-l merit. Atâta timp cât posterul ăla cu femei unse cu ulei nu e cu mine, problema nu e a mea, ci a femeilor respective. Da, sigur voiau să se facă fizicieni și au ajuns actrițe porno pentru că nu erau bine primite în domeniu. Ha!

Problemele feminismului sunt acum în țările defavorizate unde femeile chiar nu știu ce pot face, cum pot schimba comunitatea din care fac parte, ce putere le dă educația și voința. Hai să rezolvăm adevăratele chestiuni, nu să ne dăm cu fundul de pământ ca niște plângăcioase: ”Nenea mi-a zis că nu mă lasă să mă fac inginer în SUA.” Serios? Cine te-a oprit?


  4 Comentarii

  1. Mobisimo   •  

    Pai nu aveau ce sa comenteze doamnele respective caci nu au inteles (mai) nimic din ce spunea bietul om. Mai usor le-a fost sa se concentreze pe camasa.
    Deh! Fiecare cu propria intelegere.

    Acum mi s-a luat si mie o ceata de pe ochi: de asta pierd femeile ore intregi in magazinele de haine. Sunt atente la desenele de pe camasi.

  2. Adrian Hoya   •  

    Dă-mi voie să îți deschid ușa de la cafenea. Nota o împărțim nemțește…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *