traversam

Traversăm în București

Traficul din București nu te poate lăsa indiferent, fie că ești pieton, biciclist sau conducător auto. Din orice poziție, ești puțin stresat. Și totuși, ca pieton, ar fi normal să nu te încurce prea tare: semaforul e semafor, zebra e zebră și, indiferent de cât stau participanții la trafic la o coadă, tu treci oricum. Și atunci unde ne grăbim?

Printre primele lucruri pe care le-am observat la pietonii marelor orașe e că nu au răbdare să se facă verde la semafor. Și nu mă refer la o străduță uitată de lume pe care trece câte o mașină la 10 minute, ci în intersecții aglomerate unde oamenii aleargă pândind mașinile și antrenându-se într-o cursă nefirească și periculoasă ca să economisească maxim 2 minute.

Serios? Pentru 2 minute pe zi merită să te strecori printre mașini, să riști să dea cineva peste tine, să stai cu frica-n sân și să-i încurci sperii și pe șoferi? Nici nu mai zic de locurile nemarcate, dar la semafor chiar n-are niciun sens.

Eu nu mă grăbesc niciodată suficient de tare ca să fac asta,dar în fiecare zi la Romană văd aceeași scenă: bătrânei și băbuțe care țopăie ”prudenți” la trecerea de unde vin mașinile în curbă, iar din partea opusă, deși mașinile dintr-un sens se opresc, din celălalt vin în viteză și oricum ești forțat să te oprești pe micul spațiu dintre benzi sau să fugi cu bătrâneii dinspre rond. În fiecare zi!

Azi, un băiețel din spatele meu, vorbea cu mama lui:

– Mami, dar de ce trec oamenii dacă semaforul e roșu?

– …

După o pauză, mama i-a zis foarte acru:

– Probabil că vor să-i calce mașina, mamă. Poți să și mori.

Păi cam așa ceva…

Spuneți cu Julia Roberts: Attraversiamo!


  4 Comentarii

 1. Andreea Toma   •  

  Aceeasi nedumerire o are si cea mica a mea (3 ani si 8 luni). Mereu e indignata ca oamenii trec pe rosu si imi tranteste vesnicul de ce? Iar eu chiar ca nu stiu cum sa ii explic pe intelesul ei. Sa subliniez importanta respectarii culorilor semaforului sau sa ii dau lamuriri in privinta oamenilor? Ea nu pare interesata decat de a doua varianta. Stie foarte bine ca pe rosu nu trece, aspectul asta nu-i creeaza probleme. Ce nu intelege e de ce oamenii se comporta intr-un mod interzis. Greu…

 2. Claudia   •  

  Andreea, un prieten ma intreba de ce stau la semafor intr-o intersectie in care nu trece nicio masina si i-am explicat ca as da un exemplu prost copiilor care atunci invata sa fie prudenti. Atunci a ras de mine, dar se pare ca am stiut eu ceva. Mereu m-am gandit ca mi-ar incurca copiii carora eu le spun ca sub nicio forma nu e ok sa traversezi aiurea si in fata mea sa fuga o batranica pe rosu. Adica… mamaie nu stie mai bine ca e batrana?!

 3. doctor dre   •  

  bre, tu te vorbisi cu Eftimie? 😛

  in Bucuresti e mai neobijnuit totul in ceea ce priveste traficul. nu cred ca e o regula ca in toate orasele mari se intampla asta, prin alte parti nu ai sa vezi nici pietoni care traverseaza strada printre masini si nici masini care iti dau flash la o sutime de secunda dupa ce s-a pus verde pentru ca nu ai plecat odata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *