001A cover-TIMELINE FBptAQUA-campanie

Testul Purității – câți nitrați sunt în apa pe care o bei

Înainte de toate să definim nitrații: sunt compuși chimici care apar odată cu mineralizarea substanțelor organice azotoase provenite de la plante și animale. O parte din nitrați sunt absorbiți de rădăcinile plantelor și au rol de materie primă pentru sinteza proteinelor și altor compuși cu azot. Pentru plante, nitrații în doze naturale sunt buni, le hrănesc și le fac să crească, însă atunci când intervine omul și adaugă îngrășăminte (naturale, din excremente de animale sau artificiale – azotat), rămâne un surplus. Acesta contaminează pânza freatică, regăsindu-se în râuri, lacuri sau în apele subterane.

Cum afectează nitrații din apă sănătatea? Nitrați vs nitriți

Atunci când aceștia pătrund în organism, în special din apă, se transformă în contact cu flora stomacală în nitriți care sunt cei responsabili pentru efectele negative. Acestea pot varia de la probleme gastrice, diaree infecţioasă, urticarii şi iritaţii – până la methemoglobinemie la bebeluși – o afecţiune cunoscută şi drept “blue baby syndrome”  (“sindromul albastru al nou-născutului”) care le poate cauza chiar moartea. În România au fost înregistrate mai multe cazuri de intoxicație letală cu nitrați, mai mult decât în alte țări din Europa, mai ales în mediul rural unde sursele de apă sunt prea aproape de grajduri sau fose septice și nu sunt suficient de adânci. De aceea este important ca hrana sugarilor să fie preparată cu o apă cu un conţinut cât mai scăzut de nitraţi: ei sunt cei mai afectați de ingerarea de nitrați deoarece flora lor microbacteriană din stomac nu este încă suficient de dezvoltată pentru a-i feri de efectele lor. Studiile arată că un consum îndelungat de nitrați este legat de anumite tipuri de cancer.

Nitrații nu se elimină prin fierbere, ba dimpotrivă, fierberea le crește concentrația. A fierbe apa infestată cu nitrați bebelușilor e foarte riscant și poate face mult mai mult rău. De aceea, medicii recomandă ca apa să fie testată sau să se folosească apa plată îmbuteliată care are înscris pe etichete conținutul de nitrați.

Nici apa plată îmbuteliată nu se fierbe. Ea este deja microbiologic pură, iar prin fierbere i se strică echilibrul de minerale. De aceea rămân depuneri pe vasul în care a fiert apa: nu e calcar, e calciu precipitat și e păcat să se piardă calciu sănătos

Situația e roz, dar nu în sensul bun

Pentru că în acest moment este greu de verificat dacă o apă este sigură pentru băut, iar procesul este oarecum complicat: apa trebuie dusă la un buletin de analize, acestea costă, durează etc, AQUA Carpatica a găsit o metodă ușoară și simplă pe care o poate folosi oricine pentru a afla, cel puțin orientativ, dacă din punct de vedere al nitraților, o apă este cu adevărat potabilă.

Testul Purității este o bandă de hărtie, tratată în vârf cu o substanță reactivă la nitrați. Se scufundă în apă timp de 2 secunde, iar după un minut (nu mai mult), comparați cu scala de culori de pe ambalaj: cu cât mai roz, cu atât mai rău…

Însă pentru că nu e suficient să constatăm, AQUA propune consumatorilor și celor care au testat apa să înscrie rezultatele pe a aplicația de Facebook ”Testul purității„ sau pe site-ul dedicat campaniei, alături de locul în care ați făcut testul și tipul de apă testată. Fiecare test înregistrat contribuie la completarea hărții nitraților. Aceasta poate fi vizualizată de către oricine este interesat de curățenia apelor pe care le consumă.

La final vom avea o hartă cu zonele vulnerabile și poluate cu nitrați în funcție de tipul de apă: de suprafață, de adâncime, de robinet. În Europa se iau deja astfel de măsuri, dar după cum știți, la noi lucrurile se mișcă puțin mai greoi, iar agricultura intensivă și fără norme de utilizare corectă a îngrășămintelor, ori construcția incorectă a fântânilor, a dus la cifre îngrijorătoare în ceea ce privește intoxicațiile cu nitrați la bebeluși.

Ca să dau puțin din casă, vă pot spune că aceste teste au fost și ele supuse testelor: am comparat timp de câteva luni rezultate de laborator cu estimările lor și, folosite corect, sunt foarte aproape de rezultat (atât cât pot fi niște testere cu rezultate colorate – ține de estimare).

Un rezumat vizual al campaniei avem aici:

dar și spoturile TV cu copilașii care spun cântecele de la grădiniță despre apă cu nitrațiaiciaici și aici.

Eu am făcut testul la bunicul meu de Paște (așa-i când ești din casă, de cât tot aștept să povestesc!) și m-am speriat: fântâna noastră din care beam cu poftă apă rece și gustoasă… s-a făcut violet la testare. Iar în Tineretului, arată cam așa:

unnamed

Testul se va găsi în următoarele săptămâni la promoteri din Cora, Carrefour, Kaufland, Auchan și Mega Image. Cereți și vi se va da, testați și veți afla, înregistrați rezultatele și veți ajuta.

Eu m-am bucurat foarte mult să lucrez pentru această campanie și dovedește că acestui brand nu îi este frică să se pună sub lupa miilor de consumatori. Așa-i de sigură apa asta! Plus că această harta ne va fi de ajutor să colaborăm cu autoritățile, ONG-urile și alte entități preocupate de siguranța apelor de băut din România. Momentan, strângem date. Eu una mă uit cu îngrijorare la ce se strânge din țară la prima vedere.

Altfel, eu cred că pot să vă vorbesc lejer 45 de minute neîntrerupte despre apă. Cine are chef și timp, să-mi dea un semn. Până atunci răspund la orice întrebări despre campanie sau despre apă și am în spate hidrologi, chimiști și toată echipa.


  12 Comentarii

  1. Verdes Cristofor-Galati   •  

    Noi avem un filtru Aqueena de la Zepter, este scumpa intretinerea lui, schimb de elemente filtrante o data la 6 luni, manopera, schimb de membrane osmotica, etc, dar apa de la robinet este poluata, iar de la supermarchet, dupa ce a fost tinuta LA SOARE, este si mai toxica, deci preferam filtrul.O sa caut tesutul de la Aqua si va scriu dupe ce testez apa de la robinet din cartierul Sid-Vest Galati, unde cand a aveam apa de Vrancea, Acum este amestec.Multa sanatate, Verdes

    • Claudia   •     Author

      Multumesc Cristofor, sa stii ca daca pet-ul este de calitate, problema cu toxicitatea plasticului nu exista. Iar despre filtre, atata timp cat filtreaza o apa fara nitrati, probabil ca sunt ok. Dar nitratii nu se filtreaza, ei sunt un compus chimic si nu se duc nici prin fierbere (dimpotriva) si nici prin filtrare mecanica, chiar si cu cele mai performante filtre. Sa-mi scrii despre rezultate, te rog si sa treci si in aplicatie. Multumesc!

  2. Pingback: Despre hidratare si nitrati... | Unică și irepetabilă (ca toate ființele umane). Câteodată o enigmă!

  3. Iubitordeapa   •  

    Propun lui Aqua Carpatica sa lipeasca cate un test de fiecare sticla de apapentru o campanie super tare la nivel de tara. Macar ptr productia dintr o luna.

  4. Pingback: De ce susţin Testul Purităţii, o iniţativă Aqua Carpatica (A) - Chinezu

  5. Pingback: Cel mai nou scandal pe bloguri este legat de apa plată » nwradu blog

  6. dam167 (dam ăla)   •  

    Stai puțin, una e apa tratată ți/sau îmbuteliată și alta e apa din fântâna din curte. Dacă te interesează ce spun legile sau reglementările ai să vezi că asta cu fântâna nu mai merge ca înainte, gen las’ că neam de neamul meu a băut de acolo. În rest, calitatea apei nu ține doar de nitrați. Da, știu că e cu campanie, dar dacă vorbim de lupă mă aștept și la alte argumente – aștept degeaba, probabil.

  7. Dumitru Craciun   •  

    AM UMBLAT MULT PRIN MUNTI SI BEAM APA DIN IZVOARELE PE CARE LE INTALNEAM OARE AVEAU NITRTI.

  8. Emilia   •  

    Buna Claudia.
    Tatal meu e bolnav, in mieloma multiplu ( un fel cancer de sange), si trebuie sa bea multe apa. Nu stiu ce fel de apa pot sa cumpar. In parerea dvs. Aqou Carpatica va fi bine?

    • Claudia   •     Author

      Da, e foarte bine. e saraca in sodiu si orice e recomandat unui bebelus e bun pentru oricine.

  9. Lucia Cazan   •  

    Vreau si eu sa cumpar teste ptca la hipermarcheturi nu se gasesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *