Suntem 12
În fiecare an, ziua de 28 iulie este dedicată pacienților diagnosticați cu hepatita B. O statistică la nivel global spune că 1 din 12 persoane suferă de hepatită fară să știe. Hepatita virala B este cunoscută și sub numele de “ucigaș tăcut.” Însă, depistată la timp, hepatita nu este o amenințare.
Anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei se organizează un prânz colectiv în Piața Unirii, în fața magazinului H&M între orele 12-14 și în Piața Charles du Gaulle la gura de metrou dintre Prezan si Aviatorilor (pe partea cealaltă față de cladirea Vodafone), sub semnătura „suntem 12”. În cadrul pranzului colectiv, participanții vor fi încurajați să își aducă mâncare pentru prânz: sandvișuri, snacks-uri, salate și orice mai vor și să le împartă cu cei prezenți la eveniment și să spargă astfel barierele sociale conform carora hepatita se poate transmite prin atingere. Cei prezenți vor primi din partea organizatorilor vouchere gratuite de testare pentru hepatită.
În cazul în care vă doriți să participați, însă din anumite motive acest lucru nu este posibil, sunteți încurajați să susțineți cauza în data de 28 iulie și, la ora 12, să postați pe retelele de socializare o poză cu voi luand prânzul împreună cu cineva drag, cu un coleg, etc și să postați poza folosing hashtagurile #suntem12 și #pranzcolectiv. Puteți afla mai multe de pe pagina lor de Facebook.
De ce e nevoie de o astfel de manifestare?
Cunoașterea simptomelor hepatitei B și a factorilor de risc este cu atât mai importantă cu cât numai 30% dintre adulții cu hepatită B sunt simptomatici.
Cunoașterea hepatitei B este esențială pentru sănătatea voastră: cu cât aveți mai multe informatii despre virus, cu atât veți fi mai capabili să:
- Reduceți riscul de infectare
- Stabiliți dacă prezentați riscul de a face hepatita
- Și/sau să vă gestionați boala
Virusul hepatitei B se transmite de la o persoană la alta prin intermediul sângelui și al fluidelor corporale, însă este posibilă prevenirea transmiterii.
Foto: World Hepatitis Day by Shutterstock
Tweet