shutterstock_115503562

Cum mi-am pierdut mințile la dentist

Când auziți despre extracția măselelor de minte, vă gândiți la durere? Eu auzisem doar că intervenția e neplăcută, dar nu doare și ce e mai rău urmează apoi, în 48 de ore de la procedură. Locul făr-de-măsea devine dureros, se inflamează și timp de câteva zile, cel mai probabil vei arata așa:

shutterstock_115503562

Veveriță de la Shutterstock

Cum mie nu mi-a fost niciodată teamă de intervențiile la dentist, m-am programat fără să stau pe gânduri și am zis că într-o zi sunt ca nouă. Nu mă durea, până acum câteva luni eram convinsă că sunt dintr-o specie evoluată și că nu le am deloc. Până la radiografie și doctorii credeau la fel pentru că gingiile mele nu dădeau semne că ar ascunde o pereche de măsele ajunse la maturitate.

Da, am avut măsele doar jos (sunt așadar o specie evoluată, dar doar pe jumătate), crescute, incluse în os, cu rădăcini curbate. Sună rău? Vă spun eu: e cea mai proastă combinație!

În timp ce auzeam pe la alții că e o intervenție care nu doare și că durează puțin, m-am dus la clinica stomatologica Green Dental cu inima deschisă și cu chef de glume. Aveam nevoie să o scot pentru că urmează să pun aparat dentar și jos și era nevoie de mai mult spațiu. Știam că a mea va ieși mai greu și că nu va fi extracție, ci operație, dar mă gândeam că o să treacă repede și că oricum nu doare căci sunt sub anestezie.

shutterstock_114794980

Oh, ustensilele…  via Shutterstock

Dar vai, cum m-am putut înșela!

Miercuri seară, după o oră jumătate și maximul de anestezii posibil, am cedat și eu și Șerban, medicul meu. Ba eu eram și în lacrimi, ajunsă la disperare, în dureri. Cumva, într-o stare de agitație și pe fondul altor probleme de sănătate, miercuri seara n-a prins anestezia, iar măseaua minune nu se mișcase nici măcar un milimetru. M-au cusut și m-au chemat a doua zi să reevaluam situația.

Joi la ora 12 și un pic m-am prezentat ușor umflată și mai optimistă pentru ce credeam eu că va mai fi vreo jumătate de oră până la întânirea cu măseaua mea de minte. De data aceasta a prins și anestezia și doar durerile de obraji mă deranjau.

Două ore jumătate mai târziu…

Devenisem un caz de nerezolvat, măseaua abia se clătina și noi toți eram epuizați.

Am luat o pauză de o oră și am încercat din nou. A treia intervenție, un clește mai gospodăresc și în 5 minute a ieșit la lumină!

Nu mi-a venit să cred și am început iar cu lacrimile, de data aceasta de bucurie. A fost ceea ce numim ”o cumpănă” sau ”o naștere” căci am tot numărat 6 ore pe masă și 24 de ore de travaliu. La ora la care am scris aceste rânduri, nu mâncasem de o zi jumătate și eram un pic high pe antiinflamatoare.

Ce vreau să vă spun cu adevărat cu această postare? În niciun caz că măselele de minte dor și înainte și în timpul și după extracție. A mea a fost specială și cred că ar trebui studiată la vreo facultate. Vreau să vă spun că e important să aveți un doctor răbdător, care să fie dispus să facă toate eforturile pentru a vă face să vă simțiți confortabil, să lucreze cu delicatețe, dar și cu fermitate, după caz. Îi mulțumesc lui Șerban pentru răbdare și pentru toate eforturile, dar și Anei pentru grijă și empatie :)

Oricum mă știe toată clinica, m-am făcut de poveste cu îndărătnicia măselei mele. M-au întrebat dacă vreau s-o iau cu mine și am zis că nu, căci nu mai vreau s-o mai văd vreodată și în niciun caz nu vreau să-mi amintesc de ea. Pe de altă parte, poate era bine să o iau cu mine. Zâna Măseluță are niște mega datorii la mine…


  14 Comentarii

 1. Alexandra   •  

  Bine ai venit în club! Am trecut şi eu printr-o operaţie ca asta prin septembrie. Aceeaşi problemă am avut-o: măsea inclusă în os, cu rădăcini curbate. Trebuia scoasă fiindcă se încăpăţâna să erupă şi nu prea avea spaţiu. Cu vreo şase zile înainte de operaţie aproape că am făcut febră din cauza durerilor. Am scăpat de ea în maxim două ore, fiincă am o doctoriţă jos pălăria, thanks God. La fel de optimistă m-am dus şi eu la cabinet. Am plecat de acolo plângând, pentru că sunt groaznice intervenţiile astea. O săptămână după aceea am avut faţa umflată. Alte două săptămâni, tot după operaţie, am trecut prin altă sesiune de dureri. Not cool!

  M-au întrebat şi pe mine dacă vreau să iau măseaua acasă. Nu ştiu ce puteam să fac cu ea şi o oricum o uram din tot sufletul. Doctoriţele, care-s şi profesoare universitare, au fost tare fericite că le-am lăsat-o, să o poată studia şi să facă nu ştiu ce experimente pe ea. :))

  • Claudia   •     Author

   Singurul lucru bun la toata povestea e ca nu ma doare post-op si inca nu m-am umflat. Daca apuc sa ma odihnesc zilele astea, o sa fiu bine in no time. Pe cealalta am decis ca n-o mai scot. Poate sa iasa si pe-afara, eu nu mai vreau, mai ales ca pana acum nici nu stiam ca exista, nu ma durea, nu ma deranja. Acum le-am facut loc, sa se mute si sa ma lase in pace :)))

 2. Copila blonda   •  

  Ultimele studii arată că nu se mai scot măselele de minte incluse doar aşa de rutină. În UK, protocolul spune că se scot doar la 3 episoade de infecţie în 12 luni.
  La început, mi s-a părut o prostie, eu venind din şcoala românească. Însă după ce mi-au povestit unii pacienţi nişte groaze din astea ca ale tale, după ce-am avut de reparat alţi dinţi nevinovaţi şi distruşi în operaţii din astea… am ajuns să le dau dreptate. Ca în multe alte cazuri.
  Şi să ştii că-mi pare rău că am scos-o şi eu pe a mea, doar după prima infecţie! Bine, n-am trecut prin ce-ai trecut tu…

  p.s. Dacă te pregăteşti de tratament orto, atunci e altă poveste.
  Succes oricum!

 3. Claudia   •     Author

  Pai asta e, am si mentionat – urmeaza sa pun aparat si jos si aveam nevoie de spatiu. Da’ pe cealalta n-o mai scot… Sa se descurce :))

 4. Copila+blonda   •  

  p.s. Măselele de minte sunt cele mai păcătoase când vine vorba de scos. Mai ales cele inferioare. Felicitări medicului! Cred că a transpirat mai mult decât tine.

 5. Claudia   •     Author

  Da, a fost minunat. multa multa rabdare a avut!

 6. Lili   •  

  azi s-a incercat si la mine o extractie de masea de minte, inferior stanga, nu mi-a prins anestezi desi mi-a bagat 3 fiole, m-a programat la chirurg!!! cred ca innebunesc pana atunci!

 7. Claudia   •  

  Lili, sper ca ai rezolvat. Cum esti?

  nu-i neaparat un lucru rau ca te-ai dus la chirurg, poate e mai eficient.

  Eu in ziua in care n-am prins anestezia am bagat 12 fiole, maximul posibil…

  • Miaunette   •  

   Bună! Din fire sunt o pacientă mai slabă de înger, am o nelămurire cu privire la numărul fiolelor folosite ptr anestezie, au fost în număr de 12 în decurs de o oră jumate? Mulțumesc anticipat și îmi cer scuze dacă am interpretat greșit primul paragraf și comentariul aferent.

   • Claudia   •     Author

    Da, au fost multe pt ca nu prindea si am avut o problema eu. A doua zi, la 2 ore jumatate am facut doar 2. Deci nu e o regula, sunt sigura ca vei fi bine si va trece usor :)

 8. Adina   •  

  Măselele de minte sunt ultimii dinţi care erup și au o dezvoltare destul de limitată, în funcţie de spaţiul pe care îl au la dispoziţie. Din această cauză, apar diferite tulburări de erupție. Vârsta de apariție variază de la 17 la 30 de ani, dar există și posibilitatea ca măselele de minte să nu erupă niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *