Sâmbăta de teatru – Undercloud 2015
Am nevoie de o pauză.
Și cum nu am avut concediu decât o săptămână, mă îndrept spre celelălalte lucruri care îmi dau senzația de evadare, printre care și teatrul unde mă pierd binișor preț de cât durează fiecare spectacol. Ori la cura de care spun eu, timp de o săptămână sunt 3 spectacole pe zi…
Mă refer desigur la UNDERCLOUD – Festivalul International de Teatru Independent. De 8 ani, la final de vară, apare în București o insulă pe care timp de 10 zile se respiră oxigen din sursa culturală autentică.
Cele 33 de spectacole și evenimente care compun ediția a VIII-a a festivalului în perioada 22-31 august 2015 sunt garanția faptului că Muzeul Național al Țăranului Român se transformă în cel mai căutat loc din capitală.
Ediția a VIII-a se desfașoară sub sigla programului european EFFE 2015-2016 – Europe for Festivals. Festivals for Europe, un important certificat internațional atribuit de către Comisia Europeană și Asociatia Festivalurilor din Europa. UNDERCLOUD este singurul festival internațional de teatru independent din Romania care a primit această distincție.
Pictorul Ștefan Câlția și-a dat acordul ca afișul festivalului UNDERCLOUD să fie realizat dupa una dintre lucrările sale: Primavara, 2015:
Anul acesta UNDERCLOUD are 3 secțiuni.
Sectiunea Concurs unde participă 12 spectacole realizate de tineri creatori care se remarcă prin inovație și originalitate.
Sectiunea Invitați din România formată din spectacole în care joacă actori cu experiență și notorietate care contribuie la susținerea mișcării de teatru independent (Oana Pellea, Marian Râlea, Florin Piersic Jr, Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Claudiu Bleonț și alții).
Secțiunea Invitați din străinătate propune un focus Republica Moldova, care participă cu trei spectacole ale Laboratorului teatral Foosbook din Chișinău: Sex & Perestroika, Bash și nu în cele din urma Nekrotitanium scris de Mitoș Micleușanu, o producție „Planeta Moldova”. Din Israel vine spectacolul Caderea de Albert Camus în interpretarea lui Niko Nitai care va primi Premiul de Excelență UNDERCLOUD 2015. Această montare apare în Cartea Recordurilor și se joacă de 45 de ani. Italia propune spectacolul Occident Express de Matei Vițniec cu la Targul de Carte de la Torino. De la Festivalul de Teatru de la Edinburgh participă Ashes Afar, co-producție Fringe.
Selecționerii spectacolelor sunt: Chris Simion – regizor si teatrologii Irina Ionescu și Marius Zarafescu.
UNDERCLOUD 2015 se bucură și de o serie de evenimente conexe sustinuțe de personalități marcante ale teatrului contemporan. Criticul de teatru George Banu își lansează volumele Parisul personal, Casa cu daruri și Japonia, imperiul teatrului (Editura Nemira) și susține o conferință– omagiu despre omul de teatru Valentin Nicolau, prieten UNDERCLOUD, plecat prea devreme dintre noi. Profesoara Sanda Manu propune un atelier–dialog pentru tinerii artiști.
Alte două momente mult așteptate sunt lansările cărților Omul din care a fost extras răul de Matei Vișniec (Editura Polirom) și Hamlet și nebunia lumii de Octavian Saiu (Editura Paidea).
Juriul festivalului este format din regizorul Sanda Manu, dramaturgul Matei Vișniec, teatrologul Irina Ionescu, actorul George Ivașcu, teatrologul Octavian Saiu.
Începând cu această ediție, UNDERCLOUD a inițiat Premiul Teatru – Liber UNDER ANY CLOUD pentru un teatru de stat care sprijină teatrul independent. Distincția va fi acordată Teatrului Bulandra pentru spectacolul Arta de Yasmina Reza.
Chris Simion, Președintele Festivalului, împreună cu echipa sa va deschide Festivalul astăzi la ora 19:00, la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Mare. Cu acest prilej, puteți vedea spectacolul N(aum) cu Oana Pellea si Cristina Casian. Regia: Mariana Camarasan, un proiect Unteatru, preluat de Teatrul Metropolis, cu sprijinul Fundației Gellu Naum. Spectacolul readuce în atenția publicului figura celui mai important reprezentant al suprarealismului românesc și a avut deja succes internațional, fiind invitat la Palais des Beaux-Art din Bruxelles, în cadrul Galelor Teatrului Românesc, la Milano, Stockholm, Londra, New York.
Tot azi se va juca și primul spectacol din secțiunea Concurs: „Flori pentru Algernon”, în regia și interpretarea Iuliei Colan, de la ora 21:00. „Flori pentru Algernon”, producție a Teatrului ACT, este un one-woman show realizat în anul 2012, care are la bază opera omonimă a lui Daniel Keyes. Carteajurnal dramatizată de Iulia Colan vorbeste despre Charlie, un băiat retardat în vârstă de 33 de ani care devine parte a unui experiment spectaculos.
Pentru prima oară în istoria UNDERCLOUD, în program este inclusă și proiecția unui documentar: „In Debt We Art”, realizat de actorul Daniel Popa, despre teatrul independent. Proiecția va avea loc în aer liber, la ora 22:00, în curtea MȚR, iar intrarea este liberă. Pornind de la ideea de „datorie” pe care o are artistul, Daniel Popa a vorbit cu nume importante ale scenei teatrului independent din România, pentru a răspunde la o serie de întrebări legate de modul în care mișcarea independentă a luat amploare în ultimii ani: „o călătorie culturală prin scena teatrală independentă contemporană, dezvoltată în jurul cuvântului DATORIE”.
Detalii despre programul UNDERCLOUD 2015 găsiți aici.
Biletele pot fi achizitionate de pe site-ul www.bilete.ro aici. Prețul unui bilet este de 35 RON.
Tweet