Ce mai puteți să faceți la activarea cardului de sănătate
Azi am fost la medicul de familie să-mi activez cardul de sănătate și să refac niște analize. Venisem cu el și în ianuarie, dar nu aveau încă cititor, așa că am amânat până la următoarea vizită, iar azi medicul a reușit să-l introducă în sistem și să pună acolo datele inițiale: boli cronice (dacă sunt), grupa sanguină și RH-ul și alte mențiuni după caz.
Trecea repede prin informații și răspundeam rapid când m-a întrebat din senin:
– Vrei să fii donator de organe?
– … ăăă, așa simplu?
– Da, bifez aici și gata.
– Bine, treceți acolo: DA!
Așadar, dacă v-ați gândit vreodată să deveniți donator de organe, acum se face foarte simplu, fără birocrație, solicitând asta la activarea cardului de sănătate.
Nu e deloc un gând pesimist, ci chiar unul destul de liniștitor: ce-i mai rău nu poate fi controlat, dar dacă poți face un bine dincolo de moarte nu ar trebui să eziți. Desigur, dacă aveți convingeri religioase care vă opresc, e alegerea voastră, dar pentru mine a fost o decizie perfect naturală.
Altfel, cardul n-a mai funcționat o oră mai târziu când am dat analizele, aparent căzuse serverul… din nou. La cele două clinici la care am fost, medicii bombăneau sistemul și foloseau în paralel sistemele proprii sau pe veșnicul catastif pe hârtie de la medicul de familie. Scripta manent, cum ar veni.
Foto: Healthcare by Shutterstock
Tweet
nu-mi stiu grupa sangvina sau Rh-ul insa stiu ca vreau sa fiu donator de organe. Dar la sistemul de sanatate din Romania ma indoiesc ca daca ajung in spital in coma cineva o sa stea sa verifice pe card daca vreau sau nu….
Dacă-l ai la tine…
Nu știu, dar bănuiesc că începând cu adoptarea acestei variante se va pune mai des problema. Mă rog, sperăm să nu fie cazul oricum, dar dacă ai opțiunea nu are nimeni de pierdut.