5078664546_9299b22c74_z_thumb.jpg

Notite din IAB Forum 2013

La IAB Forum ziua lunga si ploioasa s-a simtit altfel si, cred ca am fost in cel mai bun loc in care puteam sa fiu pe o vreme ca asta.

In ordinea aparitiilor si a ce am crezut eu ca a fost de retinut:

Dan Vartopeanu, Breeze Mobile – a inceput cu niste statistici: 8.7 mil de romani acceseaza internetul de pe mobil, din care 2.7 mil de pe smartphone-uri, mobile marketing inseamna inca pentru 2/3 din piata campanii prin SMS. E nevoie de un ghid de mobile marketing la care sa puna umarul advertiserii si publisherii si sa se duca mai mult spre zona device-urilor si serviciilor inteligente.

Vasile Alboiu, Creative Director, SeniorHyper – Driving brand results through digital creativity – Creativitatea e un fenomen care duce la creare unor lucruri valoroase si ea nu se poate invata, dar exista dejain fiecare dintre noi in directii diferite.

A prezentat cateva studii de caz:

Orange Interactive Orchestra – 750 de persoane au interactionat cu orchestra de la metrou in 14 zile care canta pe bune 2 ore pe zi si se adapta ritmului “dirijorilor”

Airwaves board – Au plasat un kinect cu un joc facut in-house, un LCD, un dispenser de guma; se jucau si daca dadeau share pe fb, primeau guma. Suprinzator, a mers si au primit 25 000 de fani noi pe FB dupa 3000 de foto si 11000 de jocuri jucate.

Napolact – Aplicatie pentru tableta prin care clientii din supermarketuri se jucau de-a mulsul unei vacute. Tableta era atasata unei cutii de lapte din care curgea apoi lapte „proaspat muls.” Suna funny, dar legatura se face, plus ca arata simpatic. S-au jucat 850 de persoane, ceea ce e destul de bine pentru o activare in supermarketurile aglomerate.

ING Bank – Aplicatie pe FB, campanie cu bloggeri cu treasure hunt-ul din 60 de statii in Bucuresti cu cele 20 de personaje haioase in avionul spre Amsterdam. Au fost asa haiosi ca oamenii au stat pana la 7.5 min pe app-ul de FB, implicit in context cu brandul.

Five Gum – Stimuleaza-ti simturile cu sinestezia: Orasul simturilor – unde doar cei sinestezici aveau acces – forme prin muzica, gust prin culoare, un simt poate fi stimulat de alt simt: 12 000 de fani noi pe Fb.

Gemius – The Romanian Internet Users under the glass (Krystyna Bebenek, Expert in Online Audience Measurement, Gemius)

Sunt 9 milioane de romani pe internet, sub media zonei, dar cu potential. Cel mai mult are Danemarca – 90% si e urmata de tarile baltice. Ei masoara 550 de site-uri in Romania si utilizatorul obisnuit face in medie 1200 page views pe luna si sta 26 de ore pe luna online,

– 50, 16% barbati restul femei, iar barbatii folosesc 60.88% din trafic

– age grup 25-34 most represented

 – educatie – 36% cu liceul, universitate si post 26%

 – Manliest sites: go4games.ro – 95,52% barbati – gaming si sport

 – Women sites – pantofisuper.ro– 90% femei – online shopping. *Doamne, ce cliseic…*

Gabriel Patru & Lacramioara Loghin, Integrated Communication Director, Media Direction/ Exact CC – Paid Earner Owned In Romania 

Si-au sustinut prezentarea ca o poveste de dragoste – intre brand si client: clientul trebuie luat incet, sedus intr-un mod sincer, cu incredere dovedita si mentinuta relatia cu munca, la fel ca intr-o indragostire. Poate de aceea 63% dintre consumatori nu s-au „indragostit” de un brand in ultimii 3 ani si 77% dintre consumatori devin pasionati si se informeaza suplimentar.

Raluca Barbu, Social Media Coordinator, Piraeus Bank – CSR vsBanking (studiu de caz)

Despre paginile Pireus Bank – Curaj Romania (best content la Webstock), Pireus Bank (oficial) si Dot. Personal, nu sunt foarte mare fan al idei de dispersa comunitatea in 3 pagini diferite, dar se pare ca ei sunt foarte multumiti.

Alexandra Olaru, McDonald’s

Sunt de 18 ani in Romania si au 4 milioane de clienti in fiecare luna (asta spune multe despre obiceiurile de consum ale romanilor…). Genul de brand despre care toata lumea are o parere, indiferent daca sunt consumatori sau nu, iar pagina se comporta interesant: atrage cu lucruri pozitive si simple, explica in detaliu atunci cand exista probleme de perceptie. Si au tot fost…

Caroline Henne, Regional Business Development Director, GfK -Life on Digital Planet Brand – research on the impact of digital over the brand strategy – How can online help building brands?

Online-ul are efect in subconstient, de aceea au folosit pt studiu cookie tracking pt ca e mai eficient decat sa intrebi oamenii direct. Cred ca uita, dar nu prea… :)

– In online, chiar daca cresterea generala nu e f mare, creste mai mult pe targetare

– Banner blindness e un mit – targeting-ul corect si originalitatea rezolva asta

– Online-ul e perfect pentru repozitionare si awarness si diferentierea mesajului e important pentru ca ai mai multa libertate, spatiu si, uneori si public (tineri care nu prea se mai uita la TV)

– Online-ul aduce: awarness, audienta target si e mai eficient dpdv al costurilor

– Momentan, reteta pare a fi: lansare online, sustinere social media, TV pentru decizia finala.

Dimitris Karpouzas, Head of Digital, MSPS Greece – Content Strategy – Key to success in digital campaigns – Trei studii de caz din Grecia:

DUO – o marca de prezervative din Grecia, concurenta cu Durex; brief-ul era sa fie funny, dar nu prea provocator.

– app in FB – Duo hot spot – user generated content (da, faceau sex si puneau pe o harta cele mai tari locuri :D) Rezultatele au fost:

– sexy cities and sexy people + 17 ooo fani noi la lansarea paginii de FB

OTE – companie de telefomunicatii

In contextul Campionatului de fotbal –  au facut niste cutii de pizza interactive: 2 coduri QR si cutia devenea un teren de fotbal pentru aplicatiile ce rulau pe smartphone-uri.

Blue Star Ferries – user generated content cu iz de CSR, fotografiile care promovau turismul in insule au fost utilizate pentru un video.

Cristina Bazavan – isi face un frumos obicei de a-si posta discursurile pe blog, asa ca puteti citi tot ce a spus la conferinta aici.

Ionut Gaota, Windows Business Group Manager, Microsoft – New Technology Trends Shape the Ecosystem of Devices – despre trendurile de astazi – cloud, big data, social computing (computer personalizat), interactiune personalizata si cele 4 care vor ramane: mobility, social, cloud, big data

– Microsoft vrea sa fie o companie de device-uri si servicii

– la update-ul de luna urmatoare pentru WIN8 se intoarce butonul de start, dar inovatia (lipsa lui) e o chestie de obisnuinta. Stiati ca Solitaire-ul a fost creat pt a obisnui oamenii cu mouse-ul la Win95? 😀

– sustin ca sunt cea mai buna platofrma dpdv al securitatii, in special business

 – au cumparat yammer – care e o retea sociala de enterprise (200k de utlizatori)

 – e al doilea ecosistem dupa android pt device-urile noi (ultimul an) si Windows phone a depasit iPhone in 10 piete

Stefan Chiritescu, Director of Innovation, BBDO – What’s new in digital? Are you ready for the future?

„A revolution doesn’t happen when society has new tools, but when it adopts new behaviours”

 – Marketingul va plati bani sa includa brandul in experiente – oamenii aleg cand sa interactioneze cu brandurile.

– Nu produsele sunt interesante, ci serviciul, nu continutul e rege, ci contextul caruia i se aplica: daca esti in afara situatiei, degeaba ai un continut bun.

 – i-a dat exemplu pe Times New Roman – stiu sa lege contextele, citite in afara momentului, textele, desi bune, nu mai au aceeasi valoare ulterior.

 – Platformele de brand nu mai functioneaza, ci brandurile sunt in arena consumatorilor, de ex, platformele de fotbal. In acest sens, la meciul de azi s-a lansat Moneda-viitor.ro –

„În fiecare an, la multe meciuri mari de fotbal suporterii
sunt nevoiți să arunce zeci de mii de monede
înainte de a intra în tribune.

Cum ar fi dacă acele monede ar fi totuși folosite?
Cum ar fi dacă ele ar schimba viața cuiva?”

Banii se vor duce la Fundatia Mihai Nesu.

– prezentarea nu ii apartinea, pt ca internetul este despre crowd-sourcing 😉

Mihai Pocorschi,CEO& Co-Founder, Mobuy – Push notification and mobile apps 

Despre Mobuy – platforma care permite utilizatorilor sa descopere oferte aflate in proximitate si este alertat prin push notifications.

– tb sa tina seama de: relevanta, comportamentul fata de utilizator, orele la care trimite si localizarea, altfel vor fi considerati intruzivi si se va renunta la servicii. 

Marius Ursache, Chief Creative Officer, Grapefruit – Management of Content – Brands and Love

 – oamenilor nu le-ar pasa daca 73% dintre branduri ar disparea

– like nu e love

 – ne-a demonstrat ca bradurile pentru care oamenii ar face ceva mai mult si la care chiar tin, spun ceva despre ei si asa s-a nascut Bravatar: o retea sociala brand-oriented pentru care utilizatorii sa-si aleaga 8 branduri care ii reprezinta si care sa devina avatar/cover si pe FB/Twitter etc si pentru care sa primeasca reduceri, promotii exclusiviste, informatii in premiera direct de la preferatelelor. Functioneaza ca mici fan-cluburi.

Sper sa prinda, imi place mult mult ideea!

***

Acestea fiind spunse, asa a fost, in mare, la IAB Forum. Felicitari pentru alegerea speakerilor si temele alese :)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *