Medic in Romania

Cand sora mea mi-a zis ca vrea sa se faca medic, prima mea reactie a fost: „De ce? Vrei sa pleci din tara?” Fara sa stiu statistici, am simtit in mod natural ca la spitalele de la noi nu e de stat. Salarii mici (mici de tot), conditii proaste de munca, lipsa de echipamente si de perspective, stres si saracie sunt cateva dintre motivele care ii alunga pe medicii de la noi in bratele gerenoase, dar straine, ale celorlalte state din UE. Vorba aia, bani mai multi, pacienti mai putini, conditii de munca mai bune – cine refuza asa ceva?

Medicii nostri, desi mereu blamati in presa pentru nepasare si spagi, nu sunt toti asa, iar o parte dintre exceptiile de care tot auzim au ajuns asa din frustrarile acumulate. Personalul medical din Romania este foarte bine pregatit (stiu ce vorbesc pentru ca am un cadru medial in familie si multi prieteni medici rezidenti) si e mereu curtat de statele UE care le cauta dedicarea si cunostintele care i-au facut deja celebri. Faptul ca la fiecare 5 ore un medic pleaca din tara, nu inseamna doar ca ei vor sa plece, ci ca sunt chemati.

Am lucrat si eu cu medici cand organizam congrese medicale si am fost surprinsa de pasiunea cu care, chiar sub aceste conditii, isi fac meseria la cel mai inalt nivel. Avem exemple peste tot. Si voi stiti macar doi medici carora le datorati sanatatea voastra sau a cuiva drag. De aceea, proiectul „De profesie medic” isi propune sa incerce sa le schimbe situatia prin tragerea unui semnal de alarma si cateva solutii concrete: propuneri de ordin legislativ, lobby la companii pentru initierea de proiecte etc.

Ce putem noi sa facem? In primul rand, am putea incepe prin a le trimite un mesaj de incurajare si de multumire. Intrati pe acest site si lasati-le un astfel de mesaj, iar cand va fi nevoie de ajutor sau de semnaturi, sa fim alaturi de ei.

 

Mai avem medici în România? from De Profesie Medic on Vimeo.


  4 Comentarii

  1. Vali   •  

    Inainte de a incepe astfel de proiecte ar trebui schimbate cateva lucruri in Romania incepand cu guvernul,ministrul sanatatii si mentalitatea noastra…

  2. Danyzus   •  

    Din pacate nu cred ca se vor schimba prea multe in sistemul medical din Romania. Pur si simplu problemele sunt foarte adanci si nimeni nu se risca se le rezolve. Poate peste 2-3 generatii de acum inainte.

  3. Claudia   •  

    @Vali – mentalitatea e gresita din start: NOI schimbam lucrurile astea, nu „ar trebui schimbate”. Sa se faca si sa ni se dea asteptam de mult timp si, dupa cum vezi, nu „se intampla” ci le facem sa se intample.

    @Danyzus Nici peste 2-3 generatii nu se schimba pentru ca noi suntem deja a prima si nu facem nimic. Crezi ca suntem un exemplu pentru cei ce vin dupa noi? Dimpotriva!

    Sa facem, nu sa ni se faca! Din pacate, cand e vorba sa iesim in strada, sa ne cerem drepturile, sa votam si sa ne implicam, preferam sa ne dam cu parerea si sa spunem ca nu credem ca se poate schimba ceva. Din fata televizorului nimeni n-a schimbat decat canalul…

  4. Pingback: De profesie: medic. Doamne fereşte, în România! | ŞI BLONDELE GÂNDESC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *