aventuri din vacanta mare

Draga Vodafone, draga Orange

Aș vrea să vă spun o poveste…

Era odată ca niciodată o fetiță. Avea ambii părinți medici pediatri și o iubeau mult, dar nu reușeau mereu să petreacă timp cu ea. Când credea ca avea câteva ore împreună cu ei, erau sunați de la spital și plecau să aibă grijă de alți copii. Știa că așa era slujba lor și că aduceau bani acasă ca ea să aibă jucării, haine și excursii cu clasa, dar gândul că ei petreceau mai mult timp cu alți copii decât cu ea nu-i dădea pace.

Într-o zi, a sunat la Telefonul Copilului. Văzuse afișul în școală, știa că poate să sune gratuit și fără să afle nimeni și acolo va vorbi cu cineva care ar putea să-i înțeleagă singurătatea și să-i spună o vorbă bună. Nu putea să vorbească despre asta cu părinții ei, căci nu voia să le reproșeze nimic și poate ei n-ar fi înțeles. Sau nici n-ar fi avut timp. Până la urmă, aveau atât de puțin timp împreună că nu-și permitea să-l irosească pe discuții supărătoare.

A vorbit la Telefonul Copilului. A fost ascultată și asta a însemnat mai mult decât orice sfat. Sentimentul era acolo, chiar dacă a aflat și de la altcineva că părinții ei sunt plecați de acasă ca să salveze viețile altor copii.

Într-o zi, a sunat din nou:

”Să știți că am înțeles acum… Ieri eram cu mama și tata în parc, cu amândoi, ca niciodată. O femeie cu un copilaș mic a venit la mama și a luat-o în brațe din senin! I-a mulțumit mamei și i-a spus că fără ajutorul ei copilul ei n-ar mai fi. Mama îi salvase viața acelui copil printr-o operație și atunci am înțeles că ei nu pleacă să petreacă timp cu alți copii, ci să-i facă bine și să îi întoarcă la părinții lor. Am înțeles că trebuie să mă bucur când sunt chemați de acasă pentru că un copilaș va fi salvat!”

aventuri din vacanta mare

Acesta e doar un exemplu din cele peste 50 000 de apeluri emoționante de la Telefonul Copilului din prima jumătate a acestui an. 50 000 de strigăte de ajutor mai mult sau mai puțin grave, dar venite din singurătate, din tristețe, din abandon emoțional și fizic, din abuz, din lipsa unui adult de încredere în viața unor copii și adolescenți.

Unii copii sună pentru că nu are cine să-i asculte spunând o poezie. Nu cred că am auzit ceva mai sfâșietor în ultima vreme. Vă puteți imagina? Să fii copil și să n-aibă cine să te asculte spunând ”Cățeluș cu părul creț?”

Am scris toate acestea ca o introducere pentru că vreau să fac un apel public către cei mai mari operatori de telefonie mobilă din România.

Dragă Orange, dragă Vodafone,

Printre fluturi, pantere, ciobani și flori care vă aduc multă admirație din partea consumatorilor, mai știu ceva care v-ar aduce mai multă bucurie: să oferiți câte o linie gratuită pentru numărul 116 111, cel la care sună zeci de mii de copii care au nevoie de sprijin și consiliere în fiecare an de 12 ani încoace. Am aflat de curând că toate apelurile sunt suportate exclusiv de Romtelecom și Cosmote, chiar dacă ați fost invitați de mai mult timp să vă alăturați acestui demers și din rețelele voastre copiii nu pot accesa acest număr. Sunt convinsă că vă bucură faptul că în anumite zone aveți semnal mai bun sau un anumit monopol pe rețea. În plus, multă lume a renunțat deja la telefoanele fixe, așa că deja puteți înțelege că sunt copii care nu pot primi un sfat din cauză că nu pot suna deloc la acest număr. El a fost blocat de pe alte rețele ca să nu încarce facturile părinților și pentru discreția de care au nevoie copiii (numărul nu apare pe facturi, chiar dacă e gratuit).

Știu că aveți alte programe de CSR și parteneriate prin care faceți bine, dar Telefonul Copilului e genul de colaborare caritabilă pentru care ar trebui să treceți peste concurență și să vă uniți pentru a ajuta.

Nu mi-a cerut nimeni să scriu despre asta, singură am remarcat că nu v-ați alăturat acestui program și am rămas suprinsă. Odată ce începi să te informezi despre activitatea lor, îți sare în ochi aproape imediat lipsa sprijinului celor mai mari jucători de telefonie mobilă într-un serviciu care ajută copiii prin telefon. Serios… ce poate fi mai pe felia voastră de atât?

Ca să închei, aș vrea să vă aruncați un ochi peste acest album care conține fotografii ale lucrărilor câștigătoare din concursul ”Aventuri din vacanța mare” organizat de Telefonul Copilului la care am avut onoarea să fac parte din juriu. Vă rog să vă uitați ca să vă întoarceți în lumea copilăriei unde ziua se poate schimba într-o clipă și unde oamenii mari au inițiativă. Căci s-a demonstrat deja că valoarea stă în lucrurile simple….

În speranța că în săptămânile următoare voi primi vești bune de la Telefonul Copilului, vă mulțumesc!

Iar dacă nu aveți timp să vă uitați peste toate lucrările, aș vrea să vă semnalez poezia cu fluturele și preferata mea aici.

poezie concurs

 


  6 Comentarii

  1. Irina   •  

    Grozav articol si grozava initiativa, Claudia. Si eu m-am intrebat si mirat cum de ceilalti operatori nu au o colaborare cu Tel Copilului, desi exista de atata vreme. Eu lucrez in domeniul social si m-am confruntat acum cateva luni cu problema asta, cand m-a sunat o prietena, abordata fiind de o adolescenta fugita de acasa. Entry-level myself, ii spun „Suna la Telefonul Copilului, ei vor stii sa o indrume corespunzator.” Si da din stanga in dreapta ca nimeni din jur nu avea Cosmote si abia peste cateva ore a reusit sa sune (la Directia de Asistenta pana la urma), si de aici si alte complicatii. O problema care se putea rezolva mult mai repede si poate mai bine daca exista macar posibilitatea sa suni contra cost din alte retele (acum am inteles de ce nu poti).
    Sper ca articolul tau sa aiba ecou.

  2. VirtualKid   •  

    Imi place sa vad oameni care se lupta sa faca ceva, de multe ori impotriva tuturor evidentelor, mai mai ales impotriva indiferentei generale.

  3. Claudia   •     Author

    Irina,

    Multumesc mult de exemplu. Este cel mai bun ca sa demonstreze ca sunt cazuri in care prezenta celor doua retele este vitala.

    Si eu sper…

  4. Pingback: Despre telefonul copilului, Orange şi Vodafone! | Andrei Cismaru

  5. Ionut Ciobanita   •  

    o idee care merita sustinuta !

  6. Buna ziua,

    Prin Fundatia noastra, sustinem numeroase initiative din zona protectiei copilului, fiind, de 15 ani, un partener de incredere pentru sute de organizatii non-guvernamentale din Romania. In afara programelor proprii, suntem deschisi sa sustinem si alte initiative care sunt cu adevarat utile beneficiarilor. Tocmai de aceea, Vodafone a reanalizat participarea sa in cadrul proiectului Telefonului Copilului. Pana in prezent, nu am primit un raspuns la propunerea trimisa inca de anul trecut catre compania initiatoare.

    Va multumim,

    Echipa PR Vodafone Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *