shutterstock_254319262

De ce nu mai plec din casă fără protecție solară

Începând din acest an nu mai plec din casă fără un strat generos de cremă de protecție solară (SPF) pe față în orice zi și pe umeri și brațe în zilele cu soare puternic. Am decis asta pentru că sunt îngrijorată de efectul soarelui asupra pielii mele sensibilie, mai ales al îmbătrânirii rapide: sunt blondă, deci trebuie să încep să mă feresc de expunerea la soare pentru că, față de celelalte fototipuri, mă ridez mai ușor, mă înroșesc mai repede și, în general, pielea mea este mai agresată de factorii externi.

Înainte de toate să lămurim niște lucruri tehnice. Ce este SPF?

SPF înseamnă Sun Protection Factor care măsoară capacitatea unui produs de a bloca razele UVB, responsabile de arsuri și legate de cancerul de piele. Nu indică nimic despre razele UVA care trec prin orice, inclusiv prin nori, prin geamuri și unele haine subțiri și sunt legate de asemenea de cancerul de piele, de îmbătrânire și pigmentarea pielii. Pentru o cremă care le include și pe ele, trebuie să fie specificat ”spectru larg” sau chiar să fie menționate.

Ce înseamnă numărul respectiv? 

SPF 30 de exemplu înseamnă că odată aplicată o cremă, poți sta de 30 de ori mai mult la soare până să te arzi.  SPF 15 filtrează până la 93% din razele UV-B; SPF 30 până la 97% din razele UV-B; și SPF 50 până la 98% din razele UV-B. După cum vedeți între SPF 30 și SPF 50 e doar 1% mai bine, deci cel de 30 ar trebui să fie suficient.

Pentru a obţine protecţia indicatǎ de SPF, trebuie aplicatǎ o cantitate de 2 mg/cm², ceea ce înseamnǎ cam 36 grame (6 linguriţe pline) de produs pentru întreg corpul unui adult.

Cum acționează asupra pielii razele UVB/UVA?

Cel mai bine e să vedeți acest experiment despre cum vă vede soarele și cum arată de fapt fețele noastre, pline de pistrui și de pete, lucruri care nu se văd cu ochiul liber, dar pe care razele UVA/UVB le văd foarte bine.

Acestea fiind spuse și arătate, eu de anul acesta nu mai ies din casă fără cremă solară, nici când e înnorat. Și pentru că nu mă simțeam confortabil să-mi dau cu cremă de corp pe față, m-am bucurat când am auzit de noua gamă de dermatocosmetice Farmec dedicată protecției solare: Gerovital H3 Derma+ Sun. Este vorba de 8 produse care nu conțin parabeni, coloranți sau oxibenoză și au la bază o formulă ușoară ce lasă pielea să respire. Produsele au eficiență dovedită prin măsurători instrumentale, realizate sub control dermatologic și protejează împotriva razelor UVA și UVB (deci spectru larg).

Până pe 30, livrarea este gratuită, deci grăbiți-vă să vă faceți stocuri pentru vacanță. Față de produsele competiției sunt la jumătate sau chiar un sfert din preț, dar la fel de eficiente. Gândiți-vă cât costă dermatocosmeticele pentru soare destinate tenului sensibil cu SPF 50 și comparați cu prețul de 34,20 lei, cel de la Farmec. Iese bine calculul, nu?

unnamed

Și nu uitați, dați-vă mereu cu cremă de protecție, restul e relativ :)

Foto: Sunscreen by Shutterstock


  2 Comentarii

 1. Teodor   •  

  De ce bonda de la sfarsitul filmului, fara filtru are dintii intregi si drepti, iar cu filtru ii are strambi si unul estechiar ciobit? Cam bizar filtrul lor. Si in plus, stivla nu blocheaza razele UV.
  In ceea ce priveste restul articolului, probabil ca esa este.
  Bafta!

  • Claudia   •     Author

   Probabil pentru ca are o plomba sau ceva si la filtrul respectiv are alta culoare.
   Si cine a zis ca era sticla? :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *