dsc06552

Cum am fost cercetaș 5 minute

Undeva în vacanța dintre clasa a 5-a și a 6-a am făcut cunoștință cu un domn. Ne jucam zgomotos în curtea liceului Bacovia (actualul Ferdinand) când am fost abordați de un domn slab, cu păr care începea să încărunțească și cu o privire care atunci ni se părea severă.

– N-ați vrea mai bine să vă consumați energia altfel?

*liniște stingheră*

– Hai cu mine înăuntru să vă arăt ceva.

Am ajuns în holurile căminului de la liceul Bacovia unde erau tablouri cu munți și lacuri, roci și acvarii, toate îngrijite și înlocuite periodic de dl Remus Lupu, fondatorul clubului de ecologie ”Veniți cu noi”. Pornit în anul nașterii mele, clubul (și însuși fondatorul) au devenit emblema unei mișcări de masă, în sprijinul și protejarea naturii, în formarea de caractere în rândul tinerilor. Activitățile clubului erau turismul sportiv, expedițiile montane, cicloturismul, marcaje de trasee, igienizari, fotografie, arta plastică.

Ca să ne explice mai bine, ne spunea că suntem mici cercetași, dar neavând nicio legătură cu organizațiile naționale de cercetași. Dar era mai ușor de înțeles pentru noi. Și așa am învățat și am ținut aproape de clubul domnului Lupu timp de câteva luni, gândindu-ne că suntem cercetași, așa cum vedeam noi în filme și desene animate. Ne numeam ”Floare de Colț” și scoteam o revistă bilunară pe care o tipăream la imprimantă și o trăgeam la xerox și o vindeam cu 6000 de lei în școală. Avea 10 pagini, deci marginea noastră de profit era… 1000 de lei (10 bani).

Nu ne-am ținut de treabă, aveam alți gărgăuni în cap. Mult mai târziu, ajunsă la București, am aflat importanța existenței unui asemenea club în Bacău și ce însemna prezența dlui Lupu pentru ecologia din județ și, mai ales, formarea acelor tineri cool și responsabili care fie au rămas în Bacău, fie sunt acum locomotive de bine în alte orașe.

Ce mai fac acum cercetașii adevărați?

Cercetașii adevărați, nu cei de ”vreme bună” cum am fost eu fix 5 minute, se implică în acțiuni ecologice, de educație și umanitare.

Centrul Local al Organizației Cercetașii României – „Lupii Ageri” face o acțiune umanitară pe 3 decembrie la Sun Plaza, în intervalul orar 12:00 – 18:00, pe insula din zona magazinelor pentru copii (Dreamland – locul de joacă). Sun Plaza oferă tot suportul logistic și spațiul pentru desfășurarea acestei acțiuni.

Actiunea se desfașoară în parteneriat cu Asociațiile „Ateliere protejate” și „Iubește-mă așa cum sunt”. În cadrul acesteia, cercetașii vor crea obiecte care au ca tematică „Universul Crăciunului.” Vor face lumânărele, globuri din hârtie, Moși Crăciun etc, pe care apoi le vor scoate la vânzare.

20161126_131430

20161119_133406

Obiectele vor fi vândute chiar de către micuții cercetași (vor fi aproximativ 25 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani, îmbracati în uniforme de cercetași). Fiecare obiect va avea o poveste unică, iar prețul va fi stabilit chiar de către copii, în cadrul negocierii cu posibilii cumpărători.

20161126_125401

Asociaţia Ateliere Protejate contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor adulte cu dizabilităţi mentale. Scopul Asociaţiei este ca tinerii să își dezvolte cât mai multe abilităţi de viaţă independentă prin intermediul activităţilor de terapie ocupaţională, educative şi de socializare. Aceste programe de intervenţie au rolul de a-i ajuta pe tineri să se dezvolte în plan personal, cognitiv, psiho-social respectiv la nivelul abilităților motrice.

Așa că, dacă nu plecați din București în această vacanță prelungită și probabil veți căuta diverse evenimente distractive, tocmai v-am dat o sugestie pentru ziua de sâmbătă. Mergeți să-i vedeți pe cercetași și să le cumpărați obiectele de Crăciun pentru o cauză nobilă și, până la urmă, a le da sens suplimentar lucrurilor pe care le fac încă de mici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *