shutterstock_244747123

Activ la orice vârstă

În contextul unei implicări reduse a seniorilor pe piaţa muncii, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) transmite un mesaj, în special angajatorilor dar şi persoanelor peste 55 de ani, prin implementarea unui proiect cu titlu sugestiv „Fii activ la orice vârstă!”.

Prin implementarea proiectului „Fii activ la orice vârstă!”, ANOFM îşi propune să conştientizeze clienţii SPO (şomeri peste 55 de ani şi angajatori) SPO cu privire la importanţa conceptului de îmbătrânire activă pe piaţa muncii şi, totodată, să ofere instrumente informative agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, necesare pentru a asigura servicii personalizate.

Deşi într-o uşoară scădere faţă de lunile precedente ale anului în curs, numărul şomerilor cu vârsta peste 55 de ani, înregistraţi în evidenţele ANOFM în iulie 2015, continuă să fie ridicat (70.575 de persoane), reprezentând 15,64% din totalul şomerilor înregistraţi.

Pentru integrarea acestora pe piaţa muncii, agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă (AJOFM) au demarat un program de măsuri destinate atât persoanelor aflate în situaţie de şomaj, cât şi angajatorilor.

Astfel, pot beneficia de informare şi consiliere, formare profesională, medierea muncii (şi alte măsuri active prevăzute de legislaţie), persoanele înregistrate la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau reşedinţă, care nu au loc de muncă, sunt aflate în căutarea unui loc de muncă, sunt apte de muncă şi disponibile să înceapă lucrul în perioada imediat următoare.

Ce li se asigură?

Pachete personalizate de măsuri: fie mediere, fie informare şi consiliere profesională, cât şi formare profesională sau una dintre măsurile de subvenţionare.

De la începutul anului 2015 şi până la sfârşitul lunii iulie, au fost incluse în măsuri active 79.185 de persoane cu vârsta peste 55 de ani, cele mai multe în judeţele Bacău (4.991 persoane), Alba (3.733 persoane), Buzău (3.508 persoane), Giurgiu (3.146 persoane) şi în municipiul Bucureşti (6.672 persoane).

Angajatorii beneficiază de o serie de măsuri stimulative privind sistemul la încadrarea în muncă a şomerilor din anumite categorii reglementate de Legea nr. 76/2002: în cazul încadrării în muncă a şomerilor cu vârsta peste 45 de ani şi menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni, angajatorii primesc 500 de lei lunar timp de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din categoria de vârstă menţionată.

7.540 de persoane peste 45 de ani au fost ocupate în perioada ianuarie – iulie 2015 ca urmare a acordării de astfel de subvenţii angajatorilor. Cele mai multe provin din judeţele: Iaşi (443), Neamţ (429), Teleorman (385), Mehedinţi (375), Maramureş (343).

Aceeaşi sumă se acordă şi angajatorilor ce încadrează în muncă şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţial sau condiţiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţial. Cei 500 de lei se acordă lunar pe toată perioada angajării, până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare.

Ca urmare a subvenţionării angajatorilor ce încadrează persoane din categoriile menţionate, în primele şapte luni ale anului 2015 au fost ocupaţi 130 de şomeri înregistraţi în baza de date a ANOFM, cei mai mulţi în judeţele: Teleorman (18 persoane), Galaţi (13 persoane), Prahova (9 persoane), Alba (9 persoane), Iaşi (8 persoane), Covasna (7 persoane), Giurgiu (7 persoane), Maramureş (7 persoane).

Aceste stimulente financiare se acordă angajatorilor, la cerere.

Numărul total al persoanelor peste 55 de ani, înregistrate în baza de date a ANOFM, pentru care a fost identificat un loc de muncă în perioada ianuarie – iulie 2015 este de 19.367 de persoane. Mai multe date statistice aici.

În următoarea perioadă voi strânge câteva povești despre astfel de persoane care au reintrat în câmpul muncii după vârsta de 55 de ani. Dacă știți pe cineva din zona Moldovei care mi-ar putea fi sursă de inspirație mie și apoi și altora, vă rog să-mi scrieți.

Proiectul „Fii activ la orice vârstă!” este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi SYSTEM & NETWORK SOLUTIONS, şi este finantat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013

Foto: Elderly man by Shutterstock


  1 Comentariu

  1. opariuc stelian   •  

    am peste 55 de ani sunt economist si din cauza sistemului clientelar nu pot promova [lucrez la c.n.s.a.s ]ca sofer; doresc angajare ca administrator parc auto sau coordonator administrativ transporturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *