Pasivitatea – o problemă care doare

Puteți să spuneți orice: că românii sunt needucați, că-s certați cu bunul simț, că-s așa și pe dincolo dar eu n-o cred. Fiecare popor are și bune și rele și există dovezi clare că noi nu suntem buni de generalizat. Eu cred că problema noastră cea mai gravă este lipsa de acțiune.

Ați indurat comportamentul agresiv al cuiva doar pentru că ”nu mai durează mult și scap oricum?” sau lipsa de respect de la ghișee cu gândul că ”plătesc astea și plec?” Sunt sigură că ați fost deranjați de multe ori de persoane gălăgioase în mijloacele de transport sau vi s-a vorbit urât când ați cerut informații persoanelor autorizate. Poate chiar ați văzut hoții de buzunare în acțiune și ați închis ochii ca să evitați eventualele violențe verbale sau fizice din partea lor, ori de teamă că nici ceilalți nu vă vor sări în ajutor.

Astea toate nu sunt doar exemple ale delăsării noastre. Nu știu prea multă sociologie, dar poate niște traume ale comunismului se manifestă în viața noastră prezentă și încet-încet ne lăsăm copleșiți de intrușii expansivi ai prostiei agresive. Și atunci, deviza ”cel mai deștept cedează” ne-a devenit motto, iar în curând vom ceda și ultimele bastioane ale bunelor maniere.

Eu obișuiesc să formulez plângeri. Când sunt deranjată, pârăsc. Pentru că aș vrea și eu să fiu sancționată la rândul meu dacă supăr pe cineva. La CFR am făcut o plângere împotriva cuiva de la biroul de informații telefonice care mi-a vorbit urât, fără motiv. Am primit un e-mail oficial peste o lună care îmi dovedea că persoana instruită lipsea nemotivat și mi-a răspuns altcineva, care nu avea acces în acel birou. Au fost sancționate două persoane.

Am trimis email la UPC după ce m-au lăsat să aștept în telefon 47 de minute. A doua zi m-a sunat directorul de vânzări pe zona Munteniei și și-a cerut scuze în numele companiei. Am fost deranjată de oameni la cinema, teatru, concerte. Mereu am semnalat politicos persoanelor care sunt în măsură să oprească asta. De cele mai multe ori plătim pentru niște servicii proaste și nici măcar nu suntem respectați când ne cerem drepturile.

ostrich-head-in-sand (2)

Dacă nu ne adresăm nimănui, nimeni n-o să se autosesiseze vreodată pentru că oamenii nu vor complicații. Încurajăm fâră să vrem tot felul de comportamente care ne otrăvesc traiul de zi de zi. Nu îndemn la acțiuni violente sau coercitive extreme. Dar știu că în momentul în care fiecare dintre noi impunem respectul pe care îl merităm, schimbăm contexte sociale, ne solidarizăm în a ne primi drepturile și a populariza bunul simț, atunci motto-ul nostru se va schimba în: ”Ce ție nu-ți place, altuia nu face!”


  8 Comentarii

  1. Inima Bacaului   •  

    Corect! Imi place articolul!

  2. George Buhnici   •  

    Te susţin. Şi eu fac la fel. Inclusiv pe trambulina de la bazin atenţionez juniorii să înveţe să stea la rând. Civilizaţia se impune, se disciplinează, se educă, se multiplică!

  3. andreea toma   •  

    Din pacate lipsa de reactie a fiecaruia dintre noi perpetueaza diverse practici deranjante. Deci ar fi mai indicat, in loc sa ne plangem pe la unul sau altul, sa reclamam faptul respectiv organelor competente. Stiu, mai avem nevoie si de rabdare pana acestea rezolva problema. Si in plus si de ceva insistenta pe la usile acestora. Dar daca am reclama toti, pana la urma trebuie sa ia act de sesizari si sa actioneze intr-un fel pentru a le rezolva. Vorbesc la modul general, nu ma refer in mod expres la ceva.

  4. Pingback: Gânduri în dezordine » Blog Archive » Să ne revendicăm bunul simț–partea I

  5. Cornel Micut   •  

    "Cu buruiana trebuie sa fii neinduplecat!" – Vechi proverb chinez.

    • Alin Gabriel   •  

      Bai asta iao mai incet cu atacurile prin mesaje violente si jignitoare asupra crestinismului. Troll imputit ce esti

  6. Cornel Micut   •  

    Si Eminescu ar fi troll , dupa ce a spus el despre religie… " Religia – o fraza de dansii inventata / Ca see you a ei putere sa va aplece-n jug "! / Si Tolstoi , care a criticat deschis biserica rusa pt bigotismul ei….

  7. Cornel Micut   •  

    Inca din 1882, Mihail Kogalniceanu aminteste ca Biserica Romana trebuie sa iasa de sub obedienta acestei patriarhii: "Eu spun ca noi trebuie sa rupem legaturile noastre de obedienta patriarhala ce ni se cere de Constantinopol, pentru ca de acolo nu ne mai vine lumina, si nu se poate sa ne mai vina de acolo decit impiedicari la introducera reformelor de care avem nevoie." (Monitorul Oficial al Romaniei nr.7/882).

    Ioachim III, patriarhul grec din Constantinopol face ultima incercare de a mentine pe romani legati de Fanar. Dar Sinodul Romaniei a raspuns see you demnitate:

    "Deoarece romanii nu de la Constantinopol au luat botezul si crestinatatea, ci colonistii au adus see you sine saminta crestinismului in Dacia", pretinde recunoasterea neatirnarii Bisericii Romane de Biserica Constantinopopului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *