shutterstock_189260471

11 luni cu aparatul dentar

În august se face un an de când dintr-un anume punct de vedere, viața mea s-a schimbat complet. Și nu mă refer la modul în care mănânc sau de câte ori pe zi mă spăl pe dinți, ci la modul în care mi s-a schimbat zâmbetul, la încrederea pe care o am atunci când vorbesc și râd, la durerile de cap care m-au ocolit pentru că, în sfârșit, am o mușcătură aproape corectă, la simetria regăsită a chipului meu odată cu această corectare la nivelul maxilarului.

Aș minți dacă aș spune că a fost ușor, dar aș exagera să spun că a fost greu. E o schimbare și ține de fiecare cum se adaptează. Mie mi-a fost greu la început, mi-a fost puțin rușine, m-am chinuit câteva săptămâni să mestec, să îmi tai bucățele de mâncare și să îmi îngrijesc rănile provocate de adaptarea obrajilor interiori la bracheți. Dar odată ce m-am obișnuit, mi-am continuat viața la fel ca și înainte și doar remarcam de la lună la lună îmbunătățirile.

Mâine vine și rândul celui de jos de care nu sunt prea încântată căci știu că o iau iarăși de la capăt cu adaptarea, dar mult mai ușor căci deja știu ce am de făcut și cât de mult. În plus, în partea de jos nu sunt multe schimbări, deci nici mișcările dinților n-o să fie prea dramatice și, sper eu, nici prea dureroase. Nu de alta, dar într-o săptămână plec în concediu și aș vrea să rup tradiția ”Niciun concediu fără calmante.”  Până acum n-am reușit. Dar o să iau cu mine, just in case.

Aparatul de jos e mai dificil de îngrijit. Dacă la cel de sus contribuia și gravitația, igiena devine și mai importantă acum. Ce nu puteam să mănânc prea relaxat va deveni interzis, mușcături mai tari pe care le concentram pe partea de jos, asemenea. Ce e foarte bun din toată povestea asta e că, brusc, devii conștient de ceea ce mănânci, de texturi, consistențe și temperaturi, de servire și durată, iar asta e întotdeauna binevenit.

Mâine dimineață mă duc iar la Green Dental și stau sub atenta privire și îndemânare a Simonei, medicul meu ortodont care o să mă certe ca am amânat 2 săptămâni pentru că ”am fost ocupată.” Adevărul e că mi-a fost puțin teamă și nu credeam că o să prefer vreodată să mai lungesc vreo clipă din perioada cu aparat, dar iată că s-a întâmplat :)

Foto: Aparat dentar by Shutterstock


  6 Comentarii

 1. Livia   •  

  O să fie bine, Claudia. Au trecut aproape doi ani de când mi-am scos aparatul dentar. Au trecut repede, precum cei din perioada în care aveam aparat. :)

 2. Alexandra   •  

  Claudia,mult succes,Iti apreciez curajul,o sa fie bine!!!

  • Claudia   •     Author

   Multumesc, abia acum l-am pus. E greu, dar o sa ma obisnuiesc. AMR un an 😀

 3. eBogdan   •  

  Si eu am purtat 3 ani aparat dentar, bine ca la inceput mi-au spus ca dureaza un an si s-a cam prelungit, dar nu pot sa uit cand l-am dat jos si am iesit din cabinetul stomatologului si mergeam pe strada cu un zambet larg de se uita lumea la mine ciudat cum ca de ce rad de unul singur pe strada. Eram fericit cu zambetul meu din acel moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *