film-reel1200.jpg

Vinerea de film – De ce eu?

Luni seară am fost la premiera de gală a filmului românesc regizat de Tudor Giurgiu ”De ce eu?” care a adunat la Palatul Copiilor public interesat de subiect și chiar persoane care n-au mai văzut un film într-o sală de spectacole de mai bine de 10 ani, cum a fost fostul Președinte.

Bazat pe un caz real, cel al procurorului Cristian Panait care s-a sinucis în 2002 după ce a anchetat cazul de corupție al procurorului orădean Alexandru Lele și i-a acordat NUP împotriva dorințelor superiorilor săi.  Tânărul procuror este înfrânt de sistem, ancheta care i-a fost dată spre rezolvare având ramificații complicate la cele mai inalte nivele economice și de servicii secrete. Panait a intrat într-o depresie cauzată de anexietate și presiunile care veneau din toate părțile și a sfârșit sărind de la balconul apartamentului mătușii sale.

Filmul este de mare actualitate și tratează o temă mult prea prezentă a societății românești: corupția și neputința de a lupta împotriva ei. Cei puțini și idealiști care își măsoară forțele cu sistemul cad înfrânți și fără speranță.

Șirul lung și aproape satisfăcător de condamnări și audieri din ultima vreme alimentează subiectul filmului, iar suspansul inteligent dozat te țintuiește de scaun urmărind replicile naturale, rapide, dar și construcția fină a personajelor.

Din pacate, Sala Palatului, la fel ca multe alte săli de spectacole din România, nu a fost pregătită pentru vizionarea în condiții optime a unui film și, ca un făcut, a dat dreptate, încă o dată, lui Tudor Giurgiu și demersului său pentru reabilitarea sălilor de cinema din țară: Salvați Marele Ecran. Tot pe sală dau vina și pentru sunet, pentru eternele probleme din filmele românești: zgomotul de fond acoperă replicile, când e prea tare, când e prea încet… cam neplăcut. Poate prezența mai multor demnitari în sală prezenți la neajunsurile tehnice s-ar putea schimba ceva. Visăm, știu.

E de văzut, neapărat, eu mă tem însă că e un pic prea încâlcit pentru mulți dintre spectatorii care trebuie atrași la filmele românești. Mie mi-a plăcut, are ceva dintr-un film cu gansteri… din păcate, inspirat dintr-o realitate românească.

*Pont: uitați-vă cu atenție la chipul lui Cristian (protagonistul) în diverse stadii ale acțiunii: veți citi pe el toată lupta interioară, e vizibilă și tulburătoare.  Emilian Oprea este actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila și ”De ce eu” marchează debutul său în rol principal într-un lungmetraj de cinema.

Apariția filmului dă și startul unei campanii de susținere a celor care țin piept superiorilor sau sistemului: “Singur împotriva tuturor“, împreună cu Hotnews.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *