shutterstock_244747123

17+ despre 55+

În niciun caz considerați bătrâni, oamenii de peste 55 de ani se află, de multe ori la o răscruce de drumuri: aproape de pensie, dar încă în putere de muncă. Mulți aleg să se pensioneze devreme în cazul unei terminări timpurii a muncii. Vârsta de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați.

Ce spune generația Z, cei sub 20 de ani despre acest segment al populației? Cum îi văd și care cred că le sunt problemele?

Am mers chiar la sursă: la liceu 😀 Am avut cinci întrebări pentru ei:

1. Cum vezi tu oamenii care se apropie de vârsta de 55 de ani? Care e percepția ta despre ei?
Mihail: Am observat ca ei se împart în două categorii : conservatori și progresivi. Cei conservatori nu se mai schimbă deloc și nici mai învață nimic nou. Cei progresivi se adaptează la noile tehnologii și noile moduri de gândire în societatea de azi.
Mădălina: Consider că persoanele care se apropie de vârsta de 55 de ani au o percepție bine formată legată de viață, fiind niște persoane cu care putem sa ne sfătuim, avand în vedere experiența lor de viață.
Emilia: Oamenii care se apropie de vârsta de 55 de ani sunt în mod inerent mai întelepți și mai copți, au experiența vieții și îi pot îndruma și sfătui pe cei mai mici.
2. Ai un model de persoană de peste 55 de ani? Spune-mi despre el/ea (poate fi oricine, străin, român, celebru sau nu).
Mihail: Nu
Mădălina: Bunica mea este femeia care m-a influențat mult în copilărie și continuă sa mă influențeze, să mă formeze și să mă crească. Mă învață cum să iau decizii corecte și să nu supăr pe nimeni, dar să fiu corectă și cu mine.
Emilia: Bunicul meu are aproape 82 de ani și este unul din modelele mele, corect, staruitor, cu principii, cinstit, dar și blând și călduros.
3. Ce te vezi tu făcând peste acea vârstă?
Mihail: Tot ce făceam și înainte.
Mădălina: În apropierea acestei vârstei mă vad călătorind și citind mult, dar și ajutându-mi copiii și nepoții la fel cum m-a ajutat și bunica mea.
Emilia: În apropierea vârstei mă văd având grija nepoților și copiilor mei, dar mi-ar placea și să mă relaxez cu preocupări artistice (pictând, citind, chiar și cântând la chitară). Nu m-aș vedea pe un fotoliu uitandu-mă la televizor și mângâind o pisică. Aș vrea să mă bucur de viață și să bucur și copilul din mine la fel ca înainte, poate chiar mai mult.
4. De ce crezi ca le este greu să se angajeze?
Mihail: Le este greu deoarece la acea vârstă majoritatea este deja specializată într-un domeniu și au  mai puține posibilități. În plus, angajarea lor este pe termen scurt.
Mădălina: Ei au dificultăți să se angajeze pentru că tinerii și adultii tineri sunt preferați în fața angajatorilor. De asemenea vin și cu idei noi care pot revoluționa, în schimb cei de 55+ nu mai sunt la curent cu inovațiile.
Emilia: Le este greu să se angajeze pentru că angajatorii caută forța de muncă tânară, adulți entuziaști, inovatori și săritori, care pot munci și pot rămâne în firma/mediul în care lucrează pentru mai mult timp față de un adult care se va pensiona curând.
5. Cum și-ar putea îmbunătăți viața acești oameni după părerea ta?
Mihail: Nu știu.
Mădălina: Viața lor se poate îmbunătăți dacă ar lua viața mai ușor, ca pe o joacă, chiar daca e plină de dificultăți și momente grele, trebuie să o traiască mereu intens și să nu se consume cand ceva merge prost, totul poate lua o turnură fericită.
Emilia: Cred ca acești oameni și-ar putea îmbunătăți viața scăpând de o parte din stres. Ei se obicei se neglijează pe ei însiși și uit de ei, au grijă de familie și gestionarea banilor dar nu își mai satisfac propriile nevoi. Cred că chiar dacă și-ar aloca doar o oră pe zi lor, viața lor ar fi mai bună și cu mai multe bucurii. De asemenea și ajutorul copiilor în treburile casei i-ar ușura viata de zi cu zi.

Concluzii?

Dragi persoane de peste 55 de ani… tinerii cred despre voi că sunteți bătrâni! Au senzația că sunteți la vâsta de pensie, că zaceți la TV, că nu mai învățați sau nu mai faceți lucruri noi, că sunteți amari, apatici și urmează să stați cuminți acasă, așteptând pensia sau având doar grijă de nepoți, fără să știți ce e nou… cu alte cuvinte, prăfuiți.
Concluziile sunt destul de sumbre după părerea mea, dar li se aplică multora dintre celor din această categorie de vârstă. Nu mai citiți ce trebuie, nu căutați pe internet nimic nou, nu vă entuziasmează nimic din ce oferă această lume și care v-ar putea da idei de a vă dezvolta sau de a vă schimba viața?
Schimbați-le percepția lor și mai ales, schimbați-vă propria percepție despre voi. Nu sunteți bătrâni, în niciun caz așa cum vă văd tinerii aceștia!
Proiectul „Fii activ la orice vârstă!” este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi SYSTEM & NETWORK SOLUTIONS, şi este finantat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *