Prin Brașovul meu – Oamenii (2)

În Brașov totul pare vechi: casele, străzile, băncile, bisericile și hotelurile și restaurantele. Dar e un ”vechi” care nu-ți înspiră neîngrijit sau îmbătrânit (nu peste tot, bineînțeles), ci mai degrabă tradiție și o trecere cu folos a anilor. Exact asta am simțit la Biserica Sf. Nicolae, care datează ca așezământ din 1292 și a fost ridicată în 1495. Este una dintre cele mai vechi biserici de piatră din România și la vremea ei i se ducea vestea peste mări și țări.

DSC00490

În curtea ei se află un loc care ar merita un pelerinaj, pentru că este locul unde limba română și-a ancorat adânc rădăcinile în istoria noastră. La Muzeul Primei Școli Românești se află documente, cărți, obiecte de o valoare cu adevărat inestimabilă, mă refer la cărți de jumătate de mileniu! Tiparnița diaconului Coresi, cel care a publicat primele cărți în limba română între 1556-1588, se află tot acolo și este la fel de funcțională ca în prima zi.

DSC00501

”Unii umblau cu carnea vie sub șa sã-şi caute ţarã şi noi aveam cãrţi sã deschidem şcoli.”

DSC00507

DSC00461

De ele toate se îngrijește domnul Vasile Oltean care este profesor universitar/preot/filolog/muzeograf/consilier/autor/director/ghid și în primul rând un om fascinant. Ne-a așezat în bănci și ne-a cumințit la vederea Sfântului. Nicolae ”făcătorul de vânătăi.” Vorbea cu pasiunea celui care păzește o comoară și ne-a transmis și nouă ceva din asta. Mergeți să-l cunoașteți, să-i hrăniți dragostea de a învăța pe alții și apoi mândriți-vă cu averea pe care v-a arătat-o.

DSC00495

La Bastionul Pânzarilor am fost așteptați nu doar cu ceai cald, ci și cu… un cvartet de viori! Mi se pare incredibil ce lucruri inedite au conceput cei de la Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Braşov pentru obiectivele turistice: au construit in interiorul turnului Bastionului un alt turn în care se pot desfășura evenimente și expoziții. Iar de Cvartetul Corona, cei care ne-au dat un recital incredibil vă pot spune că este format din 4 femei superbe, iar dirijorul lor este Koichiro Kanno, un japonez naturalizat în Brașov. Să auzi un cvartet într-un loc ca acesta este o experiență fantastică ce se poate repeta, pentru că sunt solicitați mereu pentru astfel de evenimente.

DSC00589

Iar despre oamenii care ne-au invitat, în frunte cu Îndrăgitul Eftimie și care ne-au făcut să ne simțim că Brașovul e al nostru în aceeași măsură cât și al lor, le mulțumesc!

Prin Brașovul Meu a fost un eveniment sub patronajul Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Braşov cu sprijinul Bere Ciucaş, lui Aro Palace, Pensiunea Ambient, Pensiunea Noemi, Sergiana, Hotel Kolping și lui German Bakery Come Back Brasov.

Fotografiile sunt făcute cu Sony HX100V.


  5 Comentarii

  1. Pingback: Ieri a fost #PrinBrașovulMeu

  2. Emilia Tocila   •  

    si eu am fost in Brasov la Muzeul Primei Scoli Romanesti si mi-a placut tare mult de domul Vasileee! :)

  3. Pingback: Prin Brasovul meu - #prinbrasovulmeu | Daniel Urda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *