Optimist de profesie

 

Aproape că te enervează acei oameni pe care nu-i vezi niciodată abătuți, care afisează în permanență un zambet senin și par că orice s-ar întâmpla, nu există cuvânt, întâmplare sau vreme care să le schimbe starea de spirit.

Dar oare chiar asa se simt și în interior? Este posibil să fii într-o permanentă stare de bine? Sau e ceva artificial, întâi creată conștient, devenind obișnuință după mult exercițiu?

Cărțile cu filozofii tip New Age,cum e The Secret sau Forta entuziasmului, de exemplu, ne sfătuiesc să îndepărtăm orice gând negativ în mod voit și să ne concentrăm doar pe frumusețea vieții și încet, încet vom ajunge să ne bucurăm de roadele acestui exercițiu în subconștient.

Am încercat un astfel de ”program.” Să elimin orice gând negativ timp de 7 zile. Mi-am spus că va fi floare la ureche, dar vai! cât m-am înselat! A-ți reprima un instinct natural ca cel de a te îngrijora sau a te gândi și la variantele mai putin favorabile este foarte obositor. Până la sfârșitul zilei apar gânduri rele din oboseala psihică. E ca și cum încerci să-ți plănuiești fiecare respirație.

Un taximetrist mi-a povestit zilele trecute cum în urmă cu zece ani avea niște standuri într-un centru comercial și avea mulți bani. Într-o zi, la centrul comercial respectiv a fost un incendiu care i-a făcut scrum toată munca. Datoriile erau pe punctul de a-l arunca în stradă, și-a vândut mașina ca să nu-și piardă și casa. L-am întrebat cum și-a revenit după povestea asta și mi-a răspuns că a trebuit să fie puternic, pentru familia lui. ”Ce să fac? Să mă vadă familia doborât? Numai eu știam ce e în inima mea, dar lor le ziceam că va fi bine și vom trece peste asta în curând.”

Și întradevăr au trecut. Mi-a povestit entuziast despre fiica lui de care era incredibil de mândru, pe care s-a chinuit sa o țină la scoală în perioada respectivă. ”Dacă n-aș fi fost cu psihicul puternic și nu mă încurajam că voi trece peste asta, nu știu unde eram acum.”

Până la urmă, ce mi s-a confirmat din povestea asta e că nu blocarea gândurilor negative e rețeta unei vieți fericite și a zâmbetului invincibil, ci speranța și încrederea că, indiferent de necazurile pe care le întâmpină fiecare, totul va fi bine. Ține de optimism, când știi că va fi în regulă, nu de exercițiu.

Nu este rău să fii trist. Te ține conectat la viața reală. Doar îți reamintești că nu aceasta e starea normală cu care să te identifici și că vei trece peste toate. Asta, cred eu, că înseamnă să fii optimist.


  4 Comentarii

 1. NightOn   •  

  Da si nu. Depinde de cat de grava este situatia si depinde de fiecare om in parte pentru ca unii sunt mai panicosi sau mai negativi decat altii. Nu zice nimeni sa fii 24/24 mega optimist.

 2. Andrei Bibire   •  

  oricat de multe mizerii, drame, neajunsuri, deceptii& Co., ai indura, n-ai ce face, soak all the bullshit up and enjoy it, oricat de bolnav ar suna asta, n-ai nici o garantie ca o sa mai bifezi si alta viata, asta e tot ce ai.

 3. Dorin Stef   •  

  Bun articol.
  Scriitura curata, idei coerente; nu mai vorbesc de mesaj…

 4. Claudia Tocilă   •  

  Multumesc frumos, Dorin! te mai astept :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *