Leacuri de la mama
Cum vine octombrie, răcesc. E regulă de când sunt. Și cum știu deja dinainte, la începutul lunii mă baricadez după ceaiuri, paracetamoale, vitamina C, eșarfe și ”cald la șale.” Înstaurez șosetele permanente și pentru câteva zile trec pe pijamalele cu care nu ar trebui să fiu văzută niciodată.
Pentru răceală puternică (febră, dureri de toate felurile) îmi pregătea o baie fierbinte ca din cazanele iadului la picioare, cu un ceai cu multă lămâie și un banal paracetamol. Două schimburi de haine mai târziu, eram tun. Încă folosesc această tehnică cu succes.
În cazuri extreme de febră m-ar fi oțetit din cap până în picioare și apoi, probabil amețită de la mirosul înțepător, aș fi dormit în neștire până la vindecare.
Pentru că atunci când eram mică obișnuiam să pălăvăgesc cu gura căscată pe drumuri înghețate, răceam destul de serios pe piept. Și undeva în casă, mama avea un sac de sare care se pregătea la cuptor și învelit într-un ștergar, mi-l așeza călduț pe locul dureros până se răcorea. Cred că am evitat multe pneumonii la viața mea în felul ăsta. Cineva spunea ieri ceva de-o mămăligă caldă pe piept, deci același efect, dar mai gustos.
De curând am descoperit un antidot pentru veșnica mea amigdalită de toamnă: gargara de apă cu sare. Există și o explicație științifică pentru care funcționează fără greșeală, reușind să scap de antibiotice la tura de primăvară pentru prima dată de ani buni: apa din celulele bacteriei este înlocuită prin osmoză cu apa sărată și astfel își bacteria își pierde din putere. Prin repetarea procedeului într-o zi ești ca nou mai ales dacă susții dezinfectarea cu un preparat cu propolis și/sau miere.
Iar după ce oricare dintre astea erau aplicate, urma fularul magic: un guler ca de pulover, de care era prins un fular întins pe piept, protejând zonele mele cu probleme. Durere de gât, de piept, tuse, gripă, frisoane, răceală… toate treceau odată ce miraculosul era îmbrăcat. Cum o fi găsit ea fularul ăla perfect pentru mine, e o chestiune de mame, pe care vreau să cred că ”se va întâmpla” și pe copiii mei.
Acum mama e doar în telefon când mă încearcă sezonul, dar am descoperit că deși fac aceleași lucruri, cu ea îmi trecea mai repede pentru că adăuga ingredientele minune: un strop de grijă și două picături de dragoste.
Mamele voastre cu leacuri vă făceau bine?
Tweet
>:) eu n-am mai folosit fularul magic de mult.
nici eu, nu ca n-as fi avut nevoie…
nu-l mai ai?
Emilia Tocila e la voi acasa, nu-i la mine 😛
stiu >:)
Foarte fain!
Ceai de busuioc și trandafir pentru tuse. 😀
Și mama făcea o frecție de scotea orice din tine, somn, răceală, oboseală. Doar cu palmele goale.
La răceli spirtul cu aspirină la frecție era de-a dreptul bonus.
Ceaiul asta suna excelent, cred ca e si foarte aromat
Asa sunt mamele, cu palmele goale fac minuni…
Aromat nu prea mi se părea pe vremea aia… din cauza busuiocului.
Acum însă mi-ar plăcea… păcat că nu mai este mama aproape. 😆 Mă mulțumesc cu ceaiul digestiv cu busuioc și rozmarin de la Plafar.