Haideți la analize!

Acest post este dedicat femeilor, dar trebuie citit și de bărbați pentru binele partenerelor voastre.

Frumusețea unei femei se află în puterea pe care o are, iar asta se vede și se răsfrânge asupra celorlalți atunci când este sănătoasă. O calitate și totodată un blestem pentru femei este sentimentul de a fi prea puternică, de neatins pentru factori pe care nu-i poate controla: mie nu mi se poate întâmpla nimic! Și iată că niciodată nu se întâmplă decât celor care nu se așteaptă…

Vreau să cred că este o coincidență faptul că de ceva vreme încoace multe fete pe care le cunosc sau prietenele lor trec prin diferite probleme de sănătate ”feminine.” Din păcate, sunt probleme care sunt în faze de dezvoltare destul de îngrijorătoare (altfel n-am mai auzi de ele, nu?) și nu-mi pot explica de ce ajungem aici la limitele disperării, ale panicii, ale îndoielii când am putea foarte bine, dacă nu să prevenim, măcar să le descoperim la timp.

La fiecare 3 minute, undeva pe glob, o femeie este diagnosticată cu cancer de sân; șase românce mor în fiecare zi din cauza cancerului de col uterin. Nu vreau să par fatalistă, dar astea sunt cifrele. Nu li se întâmplă doar femeilor după o anumită vârstă, ci toate femeile sunt expuse într-o anumită măsură. Din fericire, majoritatea cazurilor de tipul acestora pot fi tratate dacă sunt descoperite la timp.

Noi, fetele, găsim mereu scuze și motive să amânăm analizele: ba nu e timp, ba luna asta am ochit o rochie sau ne-am făcut planuri de vacanță. Dacă îți sună cunoscută fraza: ”Să treacă perioada asta/sărbătorile/vara/paștele caillor și mă programez la doctor…” să știi că toate am făcut-o. Și trec toate momentele, programarea întârzie și apoi Doamne-ferește afli că nu ești bine și că ai fi fost dacă ai fi venit la timp. Desigur, sunt scumpe și sistemul nu ne încurajează, dar sunt sigură că nici una dinrte voi nu v-ați pune viața în pericol în mod conștient. Și exact despre asta este vorba: să nu-ți pese sau să presupui că nu ți se poate întâmpla, e aproape la fel de grav ca atunci când ți-o faci cu mâna ta.

Când ai fost ultima dată la un control ginecologic de rutină? Anul ăsta ți-ai făcut un test Papanicolau? Dar o ecografie la sân? Sau măcar o palpare acasă, în oglindă? Dacă n-ai răspuns la toate întrebările așa cum ar trebui, e cazul să te programezi cu prima ocazie reală nu amânabilă și chiar să te duci. Nimic nu se compară cu sentimentul că ești bine, cum nici nimic nu se compară cu angoasa de a avea dubii cu privire la sănătate.

Avon România se implică de mulți ani în campania privind cancerul la sân. Sanda Nicola are o proveste personală legată de cancerul de col uterin, pe care l-a învins. Informați-vă, nu vă panicați mai mult decât este cazul, dar liniștiți-vă doar după ce aflați că totul este în regulă… cel puțin anul ăsta.


  1 Comentariu

  1. Pingback: Gânduri în dezordine » Blog Archive » Femeie, întâi tu! » Gânduri în dezordine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *