#HaicuMine să donăm sânge
En fin, nu cu mine, că eu am o bronșită, dar mergeți cu Oana Brătilă. Oricum e mai distractivă decât mine la primele ore ale zilei Aveți apelul ei aici.
Ultima dată când am donat sânge a fost la #colectiv. Probabil și la unii dintre voi. Mai donasem înainte, dar nu cu așa de mult scop ca atunci…
Oana Brătilă organizează o donare de sânge, vineri, 28 octombrie, ora 11:00, la Centrul de Transfuzii Sanguine (Constantin Caracaș nr. 2). Se merge vineri ca să fie o zi legată de weekend și după 11:00 pentru că începând cu ora aceea e foarte liber, așa că veți termina foarte repede.
De aici reiau informații dintr-un articol mai vechi:
Dacă te-ai gândit la asta şi aveţi sub 50 de kilograme, forget it. Punguţele de transfuzii sunt de 450 de mililitri si nu se pot umple doar pe jumătate sau alte artificii. Se presupune că indiferent de înălţime, ca adult ar trebui să ai peste 50 de kg, lucru cel puţin neadevărat dacă eşti o fată subţire şi petitte. Dacă ai peste această greutate, poţi trece la pasul următor.
E de completat un formular prin care ateşti în primă fază că ai o stare de sănătate bună şi că stilul tău de viaţă nu pune în pericol calitatea sângelui. Întrebări legate de consumul de alcool sau droguri, promiscuitate sexuală, antecendente medicale (exclus boli cronice, mai ales hepatită), tratamente şi alte asemenea trasează primele informaţii despre sângele donat.
Cel mai important e:
- să fii odihnit, bine hidratat și să mănânci ceva în dimineața respectivă! (nu mergi să-ți faci analize, mergi să donezi sânge și e important să fii în forță! dacă ai tensiunea prea mică vei fi refuzat)
- să nu fii răcit sau sub tratament medicamentos, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale (inclusiv intervenții la dentist sau tatuaje)
- să nu consumi băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
- să ai cu tine actul de identitate!
Foarte important pentru fete: 5 zile înainte şi 5 zile după menstruaţie nu sunteţi eligibile. Foarte important pentru toată lumea: micul dejun trebuie să fie bogat, sana şi covrigi pe drum nu e chiar suficient.
După această fază, în care se introduc în calculator datele şi se emite carnetul de donator, eşti trimis la analize: greutate, înălţime, temperatură, tensiune, câteva întrebări legate de istoricul medical. Apoi te înţeapă în deget şi-ţi dă pe loc grupa sanguină, RH-ul, hemoglobina, glicemia şi un test de hepatită. Totul e super rapid, curat şi steril, chiar dacă bătrâna clădire arată ca un spital, dar asistentele sunt prietenoase şi răspund la întrebări cu blândeţe.
După avizul analizelor, primeşti ultimul ok de la cabinetul unde ai fost măsurat etc şi te duci în camera de recoltare.
În urma gestului tău, poți primi (dacă dorești):
Scutire de la serviciu (poate chiar vineri toată ziua, ca să nu te simți slăbit/ă)
50% reducere la transport public valabilă o lună
7 bonuri de masă, ca să-ţi iei o friptură de vită, un pilaf cu urzici şi-un vin roşu ?
Trebuie să fii din Bucureşti, să lucrezi în Bucureşti sau din judeţul unde donezi. Dacă nu ai pe buletin, ai nevoie de o adeverinţă de la muncă.
Doamnele de acolo au spus că procesul se poate repetă la 90 de zile, dar ele recomandă măcar 6 luni distanţă pentru că se pierde din calitatea sângelui. De asemenea, au spus că e chiar bine să faci asta o dată pe an pentru că reînnoieşti sângele şi îţi stimulează metabolismul. Oricum ar fi, trebuie mereu ţinut seama de sănătatea donatorului şi înainte şi după recoltare.
Tweet