Duminica de carte – Factorul groazei
Din când în când, apar în viața mea cărți pe care le citesc pe nerăsuflate ca o obsedată. Mai ales spre final, când acțiunea devine atât de tensionată pot fi surprinsă stând ghemuită într-un colț, având diverse expresii pe chip și dând paginile nebunește. E drept, mi se pare că trec eu printr-o perioadă propice pentru citit, căci am mistuit cu o poftă neobișnuită ultimele cărți.
În acest weekend a fost rândul unui SF economic. N-am mai citit astfel de cărți până acum, dar mi s-a părut facinant și a fost o alternanță binevenită la ce am mai citit în ultima vreme. ”Factorul groazei” de Robert Harris surprinde ziua de 6 mai 2010, cunoscută în mediul economic mondial ca ”Flash Crash”, ziua în care bursa a căzut brusc și necontrolat ca urmare a protestelor din Grecia.
Alex Hoffman, fost fizician genial la CERN, este co-proprietarul unui fond de hedging pentru care a dezvoltat un algoritm automat de tranzacționare bazat pe inteligență artificială numit VIXAL. Viața pare că îl răsfață în sfârșit pe fostul tocilar introvertit, acum miliardar în euro, cel puțin până în seara în care primește un exemplar foarte rar și scump din ”Expresia emoțiilor la om și animale” de Charles Darwin, unde groaza era evidențiată. În aceeași seară este atacat în propria lui casă, declanșând o serie de evenimente tensionate care țin cititorul cu sufletul la gură. Dincolo de termenii economici despre bursă explicați și utilizați așa încât să înțelegi tot (nu credeam că voi citi vreodată așa ceva și mai mult! că o să-mi și placă), cartea este ca o definiție dată groazei. Culmea, nu este groaza de a pierde bani, așa cum ați fi tentați să credeți, ci groaza conștientizării pierderii minților. Ești atras în spaima asta și doar finalul cărții îți pune inima (și propriile minți) la loc.