words.jpg

Cuvinte

Deși 80% din comunicarea noastră este non-verbală, cuvintele sunt cele care ne ghidează cea mai mare parte din viață. Fie că sunt alese cu atenție, fie că se spun la momentul potrivit, fie că sunt inexistente, fără cuvinte nu comunicăm eficient și, de multe ori, ne împotmolim în sensul lor.

words

Era comunicațiilor nu ne ajută foarte mult dacă nu știm să ne alegem cuvintele sau nu le spunem la momentul potrivit. Da, sigur că o imagine face cât o mie de cuvinte, dar fără aprecieri spuse, scrise, păreri sau argumente, nici imaginea nu își face datoria. Muzica instrumentală? Da, e superbă, dar niște versuri scrise parcă pentru cel ce le ascultă fac dintr-o melodie un cântec. Filmele mute au devenit interesante mai ales după ce li s-a adăugat un schimb de replici. Dar ce zic eu aici? Evoluția însăși se bazează pe cuvinte: cărți, manuale, cursuri, poezie.

În anumite relații, oamenii se pot înțelege din priviri, dar numai după ce se cunosc prin multele vorbe pe care și le-au spus la un moment dat înainte de a-și construi acel pod între suflete.

Ne dor cuvintele, ne alină, ne dau putere sau ne-o iau. Ele au nevoie să fie spuse, scrise, strigate. Iar de cealaltă parte, cineva trebuie să le asculte, să le înțeleagă și să le răspundă.

Altfel nu se poate.


  5 Comentarii

 1. Pingback: Laser, soro! : The Anne-Marie

 2. Costin   •  

  Uitam sa vorbim, sa comunicam, sa spunem ce simtim in detrimentul tehnologiei si a falsei idei ca nu avem timp iar totul trebuie facut, spus, scris pe fuga. Cuvintele sunt ca aerul. Nu poti trai fara. Indiferent de forma, dialect sau handicap, indiferent de modul de expunere, ele au fost si sunt cea mai populara metoda de a impartasii ganduri, sentimente, idei si razboaie. Un moment poti sorbi din ele simtind pana in sira spirarii efectul lor, ca apoi sa scuipi o prostie din fundul gradinii culturale goale pe care o ai. Practice makes perfect .. se zice. E adevarat, in orice domeniu, in orice activitate si in orice moment al vietii, daca nu comunicam suntem fix 0.
  Ma opresc aici ca s`ar putea sa`ti depasesc postul daca continui.:)

 3. Claudia   •     Author

  Costin,
  sa nu te mai opresti de teama ca-mi depasesti articolele, da? :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *