shutterstock_144500596

Bucurie și dramatism în sport

”En garde! Allez!„

Imediat după aceste cuvinte ale arbitrului încep strigătele de pe margine:

”Haide Anaaaa, haideee!”

În sală nu e public decât la finale și singurele sunete de pe transmisiune sunt armele lovindu-se și încălțările scârțâind pe planșe. Din când în când, se eliberează un strigăt dinăuntrul măștilor de scrimă: de frustrare, de ușurare, de bucurie, după caz.

Sub masca ei galbenă, aparent cea mai veselă dintre toate, Ana e concentrată. Apoi o dă jos și zâmbește. E aproape de neînțeles cum găsește câte un zâmbet când noi avem acasă ochii mari și inimile mici. Scrima ne-a adus pe culmile suspansului. În meciul cu Estonia, cel sfârșit la 45-44, Ana a recuperat 6 puncte și a întors scorul de o să o țină minte estonianca pe viață… La final mi-a scris: ”De asta e frumoasă scrima!” Și inimile noastre? ”Simt și ele frumusețea asta nebună!”

Pe pagina ei de Facebook curg mesaje de încurajare, felicitări și întrebări. Oamenii o iubesc pe ea și le iubesc și pe fetele din echipă pentru că le arată deschis că scrima e despre muncă, dar și despre joacă – e bucurie. Ana crede cu tărie că înfrângerile la scor pot fi victorii în interior. Uneori, adversarele au o zi foarte bună și în ciuda faptului că a făcut tot ce a știut ea, altcineva merge mai departe. Și victoriile și înfrângerile fac parte în mod egal dintr-o competiție.

Fie vorba între noi, prefer victoriile Anei și ale echipei, dar m-a învățat să nu-i detest înfrângerile. Ieri s-a oprit în sferturi la individual și a spus: ”Asa-i in scrima: chiar daca toti ravnim la podium, uneori e mai bine asa! Azi m-am bucurat de scrima si am dat tot ce am putut. Iar asta-i motiv de zambet. Eu il am! Si voi?”

Semifinala a fost câștigată tot cu inima strânsă. Când timpul regulamentar s-a scurs, era 25 egal, iar minutul de prelungire a adus victoria și calificarea în finală. Înainte de meci, mama ei glumea pe Facebook:

”Fetelor, pentru meciul cu SUA trebuie sa sun preventiv la 112 sau le spun sa vina dupa meciul final cu aparatele de resuscitare?”

Și nici n-a știut doamna Brânză ce mult adevăr era în gluma ei, căci în finala foarte strânsă cu China, la scorul 14-14 și la ultimul asalt…

OFF AIR!

Timp de mai bine de 15 minute am dat refresh peste tot: pe stream, pe site, pe pagina de Facebook a federației, pe pagina de  Twitter… nimic! Sincer, pentru câți bani se învârt acolo, un stream decent și un site care chiar să dea niște informații și să afișeze un live scoring n-ar fi stricat deloc. De fapt, cel mai tare mă supără că niciun post de televiziune de la noi n-a fost interesat de această competiție…

Într-un final, apare știrea pe care o așteptam cu toții și o fotografie. Apoi vestea se reconfirmă de peste tot și răsuflăm ușurați: România a câștigat prima etapă de Cupă Mondială la Doha împotriva Chinei cu 19-18.

Doamna Branză strikes again, de data aceasta și mai simpatică:

”Felicitari fetelor! Felicitari domnule Zidaru! Atat ne-am vaitat ca ne imbolnavim de inima la meciurile voastre ca baietii astia din Qatar, milosi cum ii stim, ne-au intreruput transmisia exact la ultimul asalt! Asa ca putem spune ca suntem bine si sanatosi sa ne bucuram de victoria voastra!”

***

Dimineață m-am trezit și am văzut pe Facebook o mulțime de experți în box. ”Bute, ești asa și pe dincolo… Ne-am făcut de râs. Ce bătaie și-a luat…” La amiază pe Digi s-a dat o știre despre cum s-a văzut meciul în familia lui Lucian și în momentul în care s-a dat rezultatul, tatăl lui Bute era în prin plan cu lacrimi în ochi. Lucian Bute e la a doua (!!!) înfrângere din carieră, probabil că tatăl lui știe cel mai bine ce înseamnă și privirea lui e de o tristețe pe care ți-e greu s-o înțelegi cu adevărat.

Dacă Lucian ar fi câștigat, toată România era mândră de el. Altfel, s-au găsit nepermis de mulți dezamăgiți ca și cum ar fi fost un ratat… De ce?! ce știm noi despre cum e să muncești pentru o medalie, pentru o competiție, despre ce înseamnă toată presiunea unui concurs cu mii de spectatori și mii de așteptări?

Da, sportul de performanță e dramatic și intens. Însă țineți minte că nu e așa doar pentru noi, ci în primul rând pentru sportivul care a muncit nenumărate ore ca să se bucure de competiție.

Foto: Ana Maria Branza by Shutterstock


  2 Comentarii

  1. Pingback: Ce mi-a plăcut săptămâna trecută (2) | Martie din Post

  2. Natural   •  

    Se vede ca am vazut aceleasi meciuri, pe acelasi stream :)

    Cam asa am vazut si eu situatia :)

    O felicit pe Ana Maria si pentru daruire si pentru rezultate si pentru Alearga de ziua ta!

    Spor(t)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *