shutterstock_69734401

Aparențe

Ce spuneți de fata aceasta?

3022861-slide-img0556sandy

Faină nu? Numele ei este Sandy, are 20 de ani și se vede: ten strălucitor, privire jucăuș-seducătoare, zâmbet prezent, accesorii discrete, de bun gust.

Sandy este un om al străzii, locuiește într-un adăpost, iar modul în care apare în această fotografie este cel în care și-ar dori să fie văzută și face parte dintr-un proiect fotografic inițiat de Rosie Holtom, un voluntar la adăpostul Shelter from the Storm (Adăpostește-te de furtună).

Ce a aflat ea în perioada în care a făcut voluntariat e că oamenii fără adăpost au probleme reale, care nu țin (mereu) de delăsare, ci de teamă, de abuz, de furt, de șantaj emoțional, de începuturi de la zero absolut. Desigur, acolo se află și dependenți de droguri, oameni cu probleme psihice sau prostituate – stereotipurile persoanelor fără adăpost, dar care, alături de ceilați, încearcă să înceapă o viață nouă.

Proiectul foto e important prin prisma faptului că arată societății care judecă această categorie că, dacă primesc o șansă, toți pot fi reintegrați perfect în societate.

Many of the subjects told stories of how they became homeless–stories that, like these photos, challenge preconceived notions of poverty. “Homelessness really can happen all too easily to people from all walks of life,” Holtom says. Shelter from the Storm offers access to detox and rehab for drug-addicted residents, but just as often, they are dealing with women fleeing sex trafficking, or victims of torture.fastcodesign.com

Un exemplu asemănător: aici, cu un veteran care își recapătă demnitatea pierdută pe străzi.

De asemenea, reamintește faptul că viața are niște moduri inedite de a ne pălmui zdravăn și că pe cei mai sensibili și mai slabi îi poate învăța lecții brutale, căci nimeni nu se naște cu gena ”persoanelor fără adăpost” pentru că ea nu există. E, cel mult, o maladie, dar e curabilă.

PS. Sper că nu duce nimeni discuția în zona de cerșetorie, da? Am pretenții de la voi.

Foto: Shelter by Shutterstock


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *