shutterstock_35639386

Tu ce făceai la 12 ani?

Era 1999.

Era anul în care Britney și Cristina se băteau pe Billboard pentru prima oară și J.Lo era abia Jennifer Lopez. Am văzut potențial încă de atunci și Backstreet Boys nu mă impresionau chiar atât de mult.

Schimbasem școlile și mă simțeam stingheră și exotică în clasa a 6-a J. J de la jale. A mea, căci nu știam pe nimeni și aveam un diriginte, nu o Doamnă.

Era anul în care am cunoscut-o pe cea-mai-înțeleaptă-dintre-roșcate. Îi admiram părul roșcat și ondulat până la mijloc și mă întrebam cum să fac să fiu prietena ei. Pe viață.

Aveam o surioară mică-mică care făcea primii pași prin casă. O țineam de mână și aveam grijă să nu se lovească de colțuri și muchii. Mă minunam de ochii ei mari și albaștri, diferiți de ai mei.

Am avut o vară cam lipsită de jocuri. Eram mult prea mari pentru Sailor Moon.

De Moș Nicolae mi-am luat portocalele din ghete și m-am încălțat să plec la școală :)

Voi ce făceați la 12 ani? Telefonul Copilului vă învită să vă spuneți povestea aici. Așa mari cum sunteți.

***

Împlinirea a 12 ani de existenţă a fost un moment memorabil pentru Asociaţia Telefonul Copilului datorită faptului că, alături de Child Helpline International şi de toate celelalte organizaţii care gestionează serviciul telefonul copilului în lume, au avut şansa de a aduce în atenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) problemele semnalate de copii la linia de asistenţă dedicată lor. Evenimentul s-a desfăşurat la sediul ONU, la data de 20 noiembrie a.c., cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului.

Telefonul Copilului a ajuns la ONU pentru că ceea ce fac ei e ATÂT de important încât a intrat în atenția lor în mod natural.

Timp de 12 ani s-a răspuns la aproape 2 milioane de apeluri. Principalele motive ale copiilor pentru apelul către 116 111 sunt următoarele: nevoia de comunicare (28,74%), neînțelegerile cu părinții sau relația deficitară copil – părinte (21,31%), relațiile cu colegii /prietenii (18,56%), abuz și violență (17,42%), consiliere psihologică (9,49%), alte probleme specifice vârstei (4,48%).

Printre cele mai raspândite forme de abuz asupra copilului raportate la 116 111 se numără: neglijarea (33,38%), abuzul fizic (32,51%), abuzul emoţional (10,55%), abuzul sexual şi traficul de minori (6,37%). Abuzul sexual a înregistrat o creştere semnificativă în ultimii ani în rândul apelurilor către 116 111 – numărul acestui tip de apeluri creşte de la an la an cu aproape 30%. Lipsa îndeplinirii nevoilor de bază este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care copiii şi adolescenţii apelează în număr tot mai mare linia telefonică gratuită dedicată 116 111. Acest tip de apeluri a fost identificat odată cu primele semne ale crizei financiare, crescând de la un an la altul cu aproape 36%.

***

Apropo de neglijarea copiilor. Știți când le-am scris operatorilor de telefonie să se implice? Mi-au răspuns, dar nu s-a mai întâmplat nimic. Se aude Vodafone? Orange? De aceea n-am publicat raspunsurile voastre separat: pentru mine e important momentul în care văd comunicatul de presă. Și daca nici ONU nu e argument suficient pentru voi…

shutterstock_35639386

Copil la telefon by Shutterstock

 

 


  1 Comentariu

 1. Andreea M   •  

  – Imi faceam codite maruntele, ca Dana Marijuana :D;
  – Visam pe ascuns la baietu’ din clasa vecina, cu ochi albastri si freza a la Nick Carter, care ma placea foarte tare dar s-a combinat cu prietena mea;
  – Beam, pentru prima data, o bere la jumate intreaga;
  – Refuzam sa port rochite fara maneci sau maieuri, ca eram complexata ca „se vede prea mult” din brat, in schimb eram mare fan bustiere;
  – Imi cumparam primul sutien, marimea 0 :D;
  – Asistam la pronuntarea divortului parintilor;
  – Inca faceam lista pentru Mos Craciun;
  – Atomic TV era viata mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *