shutterstock_391798624

Cum ajungi să crezi bazaconii de pe internet

Aș fi putut să-i dau și alt titlu: cum ajungi într-o bulă a realității virtuale pe internet.

Aceasta nu poate fi absolut bună sau absolut rea, dar cu siguranță cea în care cancerul trece cu usturoi și tinctură de pătrunjel sau vaccinul cauzează autism, unde încălzirea globală este o invenție pentru a băga panică în lume și urmele lăsate de avioanele cu reacție sunt sprayuri chimice menite să îmbolnăvească omenirea la scară largă e una destul de periculoasă. Așa se vede și din partea celalaltă, oricum. Fiecare dintre ele duce lumea la pierzanie văzută din partea opusă.

Am prieteni, colaboratori, foști colegi de muncă pe care îi respect care se află în astfel de bule și m-am întrebat mereu cum au ajuns să creadă astfel de inepții în ciuda tuturor argumentele științifice și a bunului simț până la urmă.

Și eu mă aflu într-un astfel de filtru, probabil cu voi, cei care citiți acest articol.

Vina o poartă rețelele sociale

În speță Facebook pentru România, dar la nivel global și Twitter, Instagram sau Pinterest fac același lucru. Inclusiv Google îți va da rezultate la căutare bazate pe istoricul tău de navigare sau interogare.

Algoritmul lui Facebook este din ce în ce mai rafinat, ajungând să livreze conținut ”confortabil” bazat pe activitatea ta: la cine și ce dai like, la ce filmulețe te uiți și cu cine interacționezi mai des în comentarii, astfel încât vei primi sugestii de conținut bazat pe acestea. Baza ta de prieteni devine sursă (unică) de informație, pentru rețelele sociale e o chestiune de business: te vor captiv cât mai mult timp în rețea, să te expună reclamelor, dar să fii fericit când o faci. De câte ori, citind despre un scandal național, văzând un calup de știri și păreri care te revoltă sau te scârbesc de-a dreptul nu ai închis Facebook spunând: ”nu mai suport ce citesc pe internet!” doar ca să-l deschizi încă de 899 de ori ca un obsedat pe parcursul zilei?

Filtrele devin realitate: prietenii tăi dau share, paginile la care ai dat like pentru că ți-au fost sugerate postează conținut croit pentru interesele tale (pentru că asta fac – targetează după ce vrei să citești, după ce alte pagini urmărești), grupurile în care ești adăugat de prietenii tăi sau care îți sunt sugerate de însuși Facebook strâng la un loc alți oameni asemănători ție și ajungi să te învârți în aceeași bulă de conținut mereu.

Asta n-ar fi cu adevărat o problemă dacă nu oricine ar avea dreptul să publice toate tâmpeniile neverificate, spuse cu cea mai mare ușurință și siguranță, cu ”studii” găsite pe alte site-uri și bloguri la fel de obscure. Cum tu nu te învârți dincolo de bula ta de confort, vei ajunge să le iei de bune, pentru că alternativele sunt fie prea greu de digerat, de căutat, de înțeles sau nu corespund unor valori interne personale dobândite.

Hai să exemplificăm

Să spunem că ai 10 prieteni pe Facebook, 7 foști colegi de liceu și vreo 3 rude de peste 50 de ani. Unul dintre ei a auzit de un copil care are autism și nu prea știe ce e. Caută pe Google, citește vreo 2 articole despre cum se manifestă și apoi vine interogarea fatidică: ce cauzează autismul. Dă de un blog care invocă un studiu retras și catalogat drept fals și-l ia de bun pentru că nu stă să caute ce spun celelalte studii adevărate. Pune repede pe Facebook, ceilalți citesc, printre care și tu. Ești convins că prietenul tău de încredere face asta în cunoștință de cauză și dai și tu share, ajunge la cei 9 prieteni ai tăi, alți 3 dau share și mai găsesc și alte articole pe blogul acela.

Te împrietenești rapid cu vreo 5 oameni din lista primului prieten și cu autorul blogului și începeți să căutați ce alte ”efecte negative” mai au vaccinurile, faceți un grup și până să vă dați seama începeți s-o urmăriți pe Olivia Steer și să vă împrieteniți cu alți oameni care comentează pe pagina ei. În câteva săptămâni, te iei de gât cu ceilalți 7 care n-au fost de acord cu tine și-i ștergi, rămânând astfel doar cu oamenii care au aceleași păreri ca tine, că doar de aia stai pe Facebook – ca să obții validare de la semeni.

shutterstock_340872848 (1)

Exemplu valabil pentru încălzirea globală, GMO, chemtrails, istoria dacilor, cancer și alte asemenea despre care tu nu știi nimic sigur pentru că nu ești om de știință, genetician, aviator, istoric, medic șamd, dar despre care găsești suficiente informații aruncate în spațiul public pe site-urile pe care tot te plimbi ca să îți confirmi teoria. Cu cât te afuzi mai tare în sursele astea, cu atât o să crezi că tot ce se scrie pe site-urile mainstream, verificate, care își plătesc specialiștii și fac jurnalism e o încercare de manipulare. Doar un om liber, neplătit de nimeni poate să-ți arate adevărul, nu?

Greșit.

Avem senzația că rețelele sociale reflectă realitatea, însă ele distorsionează realitatea pentru a te face să te simți bine, nu pentru a-ți arăta cu adevărat toate fațetele unei probleme sau soluții. Asta e de fapt adevărata teorie a conspirației, una la care contribuim cu toții dacă nu știm s-o folosim cu cap.

Sigur, e obositor să asculți și să citești conținut despre care ȘTII sigur că e o fantezie fără bază în realitate. Dar ai datoria s-o faci, măcar din când în când, să știi în ce lume te afli. De a-i convinge… nu trebuie să devină un scop, chiar dacă tentația e mare când vezi în ce eroare se află cineva și ai dovada, dar amintește-ți că și el are un fel de dovadă, chit că nu se verifică în niciun fel, deci nu-l interesează. Se presupune că ai mai multă educație de atât și oricum, nici pe tine nu te-ar convinge nimeni altfel. So, drop it. Iată un articol care tratează cu umor aceeași discuție.

Rezolvarea nu vine de la noi, vine de la platformele pe care consumăm acest conținut. Nu am nicio soluție, doar constatam.

Dacă doriți să vă distrați mai departe, one word: Reptilieni. Căutați, nu rămâneți în bulă!

Foto: Conspiracy by Shutterstock

Cat Conspiracy by Shutterstock


  6 Comentarii

 1. Leo   •  

  Sau mai sunt cei care cred în puterile orgonului. Ce? Nu ai auzit de asta? este ceva revoluționar. Ți-l instalezi în casă și ești fericit tot restul vieții. E ca și cum ai fi fumat tot timpul. Și asta doar cu 1300 lei un turn orgonic! e de VIS!

  Și-a luat cumnatul meu, acum toată lumea din cartier e fericită, întrucât, dispozitivul răspândește fericire la 400-500 metri distanță. Ok, de reținut că el e și mai bisericos, are prieteni preoți de la muntele Athos și d-alea…

  PS: Cum să dai 13 milioane pe nimic? :(. Ce făcea Leo cu 13 milioane?? Hmm… Multe!

  • Claudia   •     Author

   Doamne, m-ai facut sa caut pe google asta. Asta si cu reptilienii, acum sigur voi intra intr-un grup dubios…

   • Leo   •  

    Well, good luck from now on! :))

 2. Lucian M. Mustaţă   •  

  E, uite din motivul ăsta mi-am filtrat lista de prieteni. Pe cei inutili (cu care am schimbat o vorbă o singură dată, la vreun eveniment) i-am șters, pe cei de care mă leagă vreo obligație morală i-am păstrat, dar m-am dezabonat de la ceea ce postează. Și așa am intrat în capcana rețelelor sociale, fiind mai fericit în fiecare zi…

  • Claudia   •     Author

   E doar firesc, și eu fac același lucru. Dar, după cum spuneam, fiecare bulă crede despre cealaltă că e razna și o să ne omoare :)

   Din când în când mai trebuie să mai citești un CanCan, să vezi ce mai zice Trump, să dai pe Antena3, să deschizi un grup de Noua Medicina Germana… Nu de alta, dar e posibil să ai senzația că lucrurile sunt într-o direcție bună chiar și când nu sunt. Apar momente în care trebuie să iei atitudine cu adevărat și trebuie să știi în ce ape te scalzi sau cum s-a ajuns acolo.

 3. Tudor   •  

  M-a informat odata un cunoscut ca trebuie neaparat sa cumpar si eu economizoare: de energie electrica, apa si carburant fiindca preturile vor creste spectaculos si voi face greseala vietii mele daca nu cumparam atunci. El daduse undeva pe la 1000 lei pe toate la un pret cica promotional fiindca citise pe nu stiu ce site de impactul urias al acestora asupra reducerii cheltuielilor.
  Insa ceea ce mi se pare cel mai greu de inteles este cum oameni cultivati, inteligenti, ajung sa creada in invazia iminenta a reptilienilor sau balaurienilor si citesc cu nesat tot felul de bloguri obscure ale unor luptatori ezoterici (da, cunosc cateva astfel de persoane si oricat as incerca sa le inteleg este imposibil). Bine, mai exista o infinitate de alte teorii ale conspiratiei, unele dintre ele atat de absurde incat ar fi practic imposibil ca cineva sa le ia in serios. Ei bine, fiecare teorie a conspiratiei, oricat de absurda si de ridicola, are un numar mai mare sau mai mic de adepti.
  Am citit undeva de regula celor 3 surse – pentru a fi siguri de autenticitatea informatiei dintr-un articol trebuie verificata in cel putin 3 surse indepentente. Multi insa se multumesc doar cu una singura si aceea chiar daca este un site obscur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *