10452910_550994821689330_8583078999285152088_o

Vinerea de film – Am văzut 50 Shades of Grey

Am văzut 50 Shades of Grey ca să nu vă supuneți (ahem!) chinului de 124 de minute pe care îl reprezintă acest film.

Am plecat pentru prima oară cu așteptări negative și am bănuit că va fi un film slab din trailer și mai ales pentru că la baza lui se află o carte extrem de proastă. Faptul că am terminat primul volum din această carte în câteva zile a fost o ambiție personală și da, mi-am dat niște palme, dar peste frunte când citeam replici și introspecții naive care nu puteau să mulțumească nici măcar o femeie cu minime pretenții și o doză decentă de respect de sine.

Povestea o știți: un milionar tânăr, atrăgător cu gusturi ”unice” este intervievat de o puștoiacă șleampătă și aparent timidă care îi trezește (în mod inexplicabil) dorința de a o transforma în noua lui cucerire. După ce îi face curte într-un mod confuz – te vreau, dar nu te mai vreau, ai pleca, dar corpul tău îmi spune altceva și alte aberații care nu se întâmplă în viața reală a milionarilor excentrici, o atrage pe tânăra Anastasia Steel în universul lui pervers. Aparent el refuză romantismul și zice că are niște reguli foarte stricte pe care le încalcă cu orice ocazie și este cel mai siropos și mai nătâng anti-romantic pe care l-ați văzut, făcând exact ce visează femeile. Căci, nu-i așa? asta se întâmplă mereu și bărbații se schimbă fundamental când întâlnesc virgine cam tupeiste și încăpățânate. Mai ales cei cu preferințe BDSM.

Ca și la Nymphomaniac, așteptările cinefililor se îndreaptă spre un film explicit. Dar în afară de a fi o înșiruire fără logică a unor scene erotice tăiate brusc și prost și prea puțin provocatoare, povestea care le îmbracă este legată extrem de slab, pe o viteză necredibilă. Nu că ar fi trebuit să fie mai explicit, Doamne ferește, dar e o mică dezamăgire că din tot arsenalul camerei de tortură care ar trebui să ne facă o idee despre preferințele tânărului Gray, se folosesc doar câteva elemente și acelea în mod delicat, cu mângâieri de bici și pene. Dacă tot era să fie ceva, putea să exploreze mai mult aceste înclinații și sursa lor. Putea fi ceva educativ…

Culmea culmilor mi s-a părut totuși că, cu toate acestea, filmul reușește să fie mai bun decât cartea. Jocul actorilor nu e chiar atât de prost, Dakota Johnson fiind totuși fiica lui Melanie Griffith și nepoata lui Tippy Hedren (o știți din Păsările de Hitchcock) și reușește să dea viață mai bine personajului Anastasia decât în carte unde are niște gânduri aproape enervante și un subconștient numit Zeița interioară care te scoate din sărite. Fără vocea stupidă dintre sex și replici, chiar e acceptabilă. Problema e că nu prea există chimie vizibilă pe ecran între cei doi și asta adaugă la lipsa de erotism cu care se voia îmbibat 50 Shades of Grey. Plus că e o desfătare de-a dreptul să scapi de stilul simplist și obositor al scriitoarei care dă senzația că engleza nu e limba ei maternă… Madame Bovary e muult mai satisfăcător sex-wise, ba și Sandra Brown e o capodoperă de stil.

Ce mai salvează filmul este coloana sonoră, deși mi s-a părut că și acolo a fost o problemă la potrivirea cu scenele. Ascultat separat, poate avea un efect mai bun asupra unei seri în doi decât vizionarea filmului. Mi-e greu să cred că vor fi femei care se vor duce acasă încinse, ci mai degrabă dezamăgite de bărbații lor non-milionari, mai puțin încruntați, non-musculoși și excesiv de ”romantici.” Din păcate, reacția sălii a fost grăitoare: la replici de genul

”De ce am senzația că îmi spui Adio?”

”Poate pentru că plec”

n-ai cum să nu izbucnești într-un râs nervos.

Finalul e cu atât mai dezolant căci îți dai seama că pe tot parcursul acțiunii, niciunul nu a făcut progrese pentru a se armoniza cu celălalt. Altfel, dezamăgiți de film, dar aducând acasă câțiva termeni de joc sexual, pentru unii acest Valentine’s Day poate fi un punct de pornire pentru explorarea sexualității. În niciun caz ca în 50 Shades, ci în ritm și preferințe proprii. Iar asta nu poate fi ceva rău niciodată.


  16 Comentarii

 1. Mihai   •  

  Scuze, dar mi se pare prea cliseic ca sa citesc si cartea si review-ul pe care l-ai postat. Mi se pare un film pentru cuplurile naive, copilaresti si care nu sunt deloc originale. Cati crezi ca si-o vor trage dupa filmul asta? (btw, scuza-mi limbajul).

  • Claudia   •     Author

   Mihai, sa nu citesti cartea, nu-i nevoie! Eu am fost curioasa acum vreun an. Dupa film, nu pot sa fac o estimare, dar n-as miza pe o proportie mai mare de 15% :))

 2. KorinaMS   •  

  Câte domnișoare își plâng acum în pumni și câți domni își schimbă cadoul pe ultima sută… :))

 3. Emil Calinescu   •  

  Claudia, intrebarea cheie pe care o pun tuturor este: vei mai vedea si urmatoarele doua parti?

  • Claudia   •     Author

   Da, uite ce ma amuz cand scriu despre. I go, so you don t have to.

 4. Pingback: Fifty shades of meh | raluxa blog

 5. Pingback: CINE si DE CE nu a placut Fifty Shades of Grey - Cincizeci de Umbre ale lui Grey | CinEmil

 6. Pingback: De ce e bine ca exista 50 Shades of Grey | Andra Zaharia

 7. Paul   •  

  S-ar putea aplica scenariul cartii si in tara noastra? Sau raman suspinele duducelor doar dincolo de granite…
  Scenariu romanesc:
  Ea – vanzatoare la Cora; El – miliardar vanat de DNA. Se pot ei intilni si pune in aplicatie bice, carlige, ceara si alte instrumente de tortura hard-soft BDSM? Mai poate ea suporta vreo umilinta din partea lui, dupa ce sefi si sefuleti din companie au urinat pe ea toata ziua? Hai sa zicem ca da, doar la gandul ca o va lua de nevasta si o va scapa de cosmarul bdsm numit „angajat in hypermarket”.
  Dar daca dupa ce se va consuma episodul de amor cu bataitza el va adormi sforaind, doar cu sosetele in picioare si ceasul la mana… lasandu-i un bilet pe perna:
  „Mitzi-pitzi, eu maine am o afacere in America de Sud. Tu, pana cand ma trezesc eu sa ma urc in avion, ar trebui sa faci „magic”… adica sa dispari…”
  Pt mine e clar. Occidentul civilizat are prea mult timp la dispozitie pe care si-l ocupa cu magarii… de la ce sa mai faca azi…de plictiseala… pana la a-si baga picioarele in ele… la propriu.

  • Claudia   •     Author

   Nu s-ar aplica, pentru ca nu se aplica nicaieri, e o fabulatie prost imaginata si prost scrisa de o casnica putin frustrata si foarte limitata. Milionarii nu vorbesc asa, fetele nu se poarta asa cu milionarii, preferintele sexuale ori sunt big time, ori deloc, nu asa de blande cum isi imagineaza tanti si in general, se vede ca nu iesea suficient din casa…

 8. Maria   •  

  Am 14 ani și față de colegele mele, nu sunt interesată absolut deloc de o astfel de carte sau de un astfel de film. Au făcut mare vâlvă gen „Cel mai hot tip”, „Cea mai perversă carte” etc. etc.. Bănuiesc că știți cum sunt unele fete la 14 ani „în călduri”. Am urmărit trailler-ul filmului și Doamne…! Nu există chime între cei doi, schimb de replici idioate, mai mult se râde, dar nu există o scenă pe tot parcursul filmului „pervers” care sã îți trezeascã un sentiment de „plăcere”. Mulți mă vor critica că sunt prea mică, nu știu ce înseamnă sex etc. De ce ți-ai dori un bărbat aparent inteligent, bogat, mereu cu replicile la el și obsedat de sex și „jucãrii” sexuale? E total penibil! Plus scenariul care lasă de dorit: cine s-ar îndrăgostii de o tipă care apare de nicăieri? Nu înțeleg, nu că nu înțeleg cartea sau filmul dar totul mi se pare o risipă de timp. Eu scriu o carte, și nu că mă laud dar chiar sunt talentă la literatură, se numește All Over Again, în care este vorba despre o tipă ce va trebuii sã ia totul de la capăt după ce mama ei moare, are parte de foarte multe necazuri etc. Am observat că schimburile mele de replici din cartea mea sunt „inteligente”, dacã pot spune așa. I-am dat un pasaj din carte unei profesoare să îl citească și a început să plângă (era vorba de înmormântarea mamei fetei). A spus cã este o carte bună, i-am dat chiar și profesorului meu de română să o citească. Toată povestea se bazeazã pe iubire și dramă. Cel puțin la mine în carte când ea s-a despărțit de prietenul ei, avea lacrimi în ochi……în concluzie: nu mă așteptam că o carte „romantică” și tragicã, te face sã râzi cu gura pânã la urechi, mai ales când ești un om matur, care scrii cartea……

  • Claudia   •     Author

   Maria, ma bucur tare mult ca o tanara de 14 ani gandeste asa de matur si ca ai ajuns la mine pe blog.
   M-ai facut tare curioasa cu cartea ta, mi-ai trimite si mie un paragraf? Am adresa de mail pe contact. Ramane intre noi, promit!
   Bine ai venit la mine pe blog, te mai astept!

 9. Tudor   •  

  A publicat cineva (fara experienta de critic de film) o analiza a acestui film: http://www.cronicipebune.ro/filme-cronice/are-cineva-idee-de-ce-facebook-a-sters-aceasta-postare-iar-la-doua-zile-distanta-wordpress-a-facut-acelasi-lucru-cele-50-de-umbre-ale-lui-grey-sau-povestea-psihopatului-care-impleteste-cos/

  Recunosc sincer ca doar o singura persoana mi-a recomandat sa vad acest film, in rest toti ceilalti mi-au recomandat sa nu-mi pierd timpul. Dar, totusi, de ce s-au vandut atat de multe bilete la acest film daca foarte multi il considera o pierdere de timp?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *