imagine-din-filmul-high-tech-low-life-jpg-ro-140310063954

Vinerea de film – High Tech, Low Life

Săptămâna aceasta am fost la vizionarea unui documentar din seria celor care vor rula în săptămâna 17-23 martie în cadrul Festivalului One World Romania – festival de documentare pe teme sociale. E un festival de nișă, însă odată ajunși acolo și văzând documentarele, veți vedea că, indiferent de ocupație, veți relaționa excelent cu selecția de documentare.

Documentarul pe care l-am văzut a fost High Tech, Low Life și urmărește evoluția a doi bloggeri chinezi: Zhou Shuguang – Zuola (și în engleză aici) și Zhang Shihe – Tiger Temple într-o China comunistă care oferă numai știri pozitive dintr-o lume nu la fel de pozitivă. Spre deosebire de alte modele de comunism, în China e acces la internet însă toate site-urile sunt monitorizate și atent selectate de un FireWall mai mare decât Marele Zid Chinezesc (The Great Wall). Astfel, chinezii nu au acces la Facebook, iar toate postările lor de pe blog pot fi dovadă pentru arest sau, după cum a pățit Zuola, neobținerea permisului de a părăsi țara. A arata intregii lumii ce se întâmplă într-o țară care încearcă să păstreze aparențe de prosperitate fără margini, sau chiar propiilor cetățeni, e un act de mare curaj în China, iar asta îi modelează pe cei doi chiar și în scurtul timp în care sunt urmăriți de documentar.

Presărat cu un strop de umor, documentarul te face să te gândești serios la privilegiile de a trăi într-o țară unde, chiar dacă toată lumea prea multă lume vorbește prostii despre care nu se pricepe, are dreptul să o facă și din multitudinea aceasta se naște o voce comună care poate totuși alege cel puțin teoretic.

Zuola a venit chiar și pe la noi, la o conferință mare-mare de blogging din 2009. O să vedeți despre ce a fost vorba în film.

Alexandru Solomon, directorul festivalului, a văzut sute de filme ca să facă selecția pentru festival, deci aveți incredere că vor fi unul și unul. Ca să vedeți totuși care e tendința, aveți de făcut 2 lucruri: 1. vizitați site-ul festivalului și 2. intrați pe platforma DocAlliance Online Channel până duminică 16 martie unde veți putea urmări următoarele documentare din selecția One World Romania 2014: My Child, Crop, Byeway, The Shovel is too Small și Toamna românească. Da, sunt și filme românești în festival.

Dacă sunteți convinși și cum știu că nu e nimic bun de văzut la cinema în perioada aceasta, săptămâna viitoare v-am făcut program.


  1 Comentariu

  1. Daniel Mihai Popescu   •  

    Frumos şi interesant, am intrat pe dafilms şi mi-a plăcut ce-am văzut. Succes.
    A propos de docalliance, link-ul pus de tine, nu „lucrează”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *