Despre infertilitate și tratamentul ei
M-am gândit vreo 3 zile cum să scriu despre acest subiect, căci de când am venit de la eveniment, stau și mă tot frământ, mă minunez încă de o mică întâmplare pe care am văzut-o și mă întreb dacă veștile pe care urmează să le dau sunt în totalitate bune.
Săptămâna trecută am fost la Columna Medical Center care a lansat Academia de FIV, un proiect care își propune să deschidă subiectul infertilității: cauze, efecte și soluții. Eu am fost printre primii ”absolvenți” ai academiei și am discutat cu specialiștii din clinică despre acest subiect și am pus toate întrebările care ne-au venit în minte. Nu des ai ocazia să întrebi tot ce-ți trece prin cap despre ceva ce te interesează din punct de vedere medical și să-ți răspundă mai mulți doctori, toți ultra specializați în domeniu.
Așsadar am întrebat pentru voi.
Ce este infertilitatea?
Infertilitatea este o afecțiune a sistemului reproducător care afectează atât femeile, cât și bărbații și reprezintă incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după un an de activitate sexuală neprotejată. Este și cauzatoare de depresie, atinge în jur de 15-18%% din populație și este în creștere.
De regulă, problemele apar cu înaintarea în vârstă, dar nu este o regulă. Fertilitatea scade în mod natural cu 10 de ani înainte de menopauză, însă sunt cauze care îi pot grăbi apariția.
Care sunt cauzele?
Stilul de viață, viciile (alcool, tutun, țigări, droguri), poluarea, stresul, greutatea corporală, înaintarea în vârstă, dezechilibre hormonale, diverse probleme de sănătate în legătură cu sistemul reproducător, BTS – pentru ambele sexe, dar și conformația bazinului la femei.
Sunt sau nu pastilele anticoncepționale o cauză?
Nu, dacă sunt luate la recomandarea medicului, cu analize hormonale făcute în prealabil și se fac pauze în mod regulat. Din punctul lor de vedere, pastilele fac bine deoarece reglează ciclul menstrual, păstrează ovulele și echilibrează fluxul hormonal. Paradoxal, deși toate femeile au senzația că trebuie să lase organismul să se ”refacă” vreo 3 luni, încercările de a face copii ar trebui să se facă imediat după prima lună de la oprirea lor deoarece atunci totul este încă în inerția echilibrului și timingului fixat de pastile și șansele sunt mult mai bune.
Cum se tratează?
Tratamentul este divers și presupune o colaborare intre doctorii specialiști: ginecologi, embriologi (sunt doar 5 la noi în țară), urologi, endocrinologi, hematologi, psihologi etc și presupune fie intervenții medicamentoase (stimulare hormonală care nu-i atât de bau-bau precum se presupune dacă e făcută ca la carte), intervenții chirurgicale, tehnici de reproducere umana asistată precum înseminarea intrauterină și fertilizarea in vitro. Fiecare cuplu e diferit, deci nu toată lumea urmează același tratament și repet, nu e doar o problemă a femeilor. Uneori ”băieții” sunt mai leneși, mai puțini, mai rătăciți, iar testările pentru bărbați sunt mai puțin invazive și… mai plăcute
Ce face stimularea hormonală?
În mod normal, un ovar face mai multi foliculi dintre care doar unul e stimulat să ajungă la maturitate și să devină ovul. Acesta poate fi sau nu fertilizat de spermatozoizi, dar fiind singur, șansele sunt relative. Prin ridicarea nivelului de FSH, ajung la maturitate mai multe ovule și șansele cresc.
Care e diferența între înseminare și fertilizarea in vitro?
Însemninarea presupune injectarea spermei în uter mai aproape de ovule, cu o rată de succes de 15-17% pe ciclu.
În FIV se pun în contact ovocitele partenerei (extrase prin puncție) cu un număr determinat de spermatozoizi. Dacă nu sunt suficienți, se apelează la ICSI care e o procedură prin care se selectează un spermatozoid, i se taie codița și se injectează direct în ovocit. De regulă se extrag mai multe și de aceea se întâmplă să fie gemeni, tripleți sau mai mult la fertilizări. Pe principiul, să fie, ca să avem de unde alege. Și dacă toți sunt buni, să rămână!
Apropo de asta, am fost și în laboratorul lor și am văzut joaca de-a viața: o grămăjoară de 4 celule care fusese fertilizată în urmă cu 48 de ore. Cât am așteptat acolo și am pus microscopul s-au făcut 5! A fost ceva magic – să vezi cum crește viața sub ochii măriți de microscop și de mirare!
La noi nu există bancă de spermă și nici de ovule. Dacă ai totuși o prietenă care are nevoie, poți să i-l donezi, dar trebuie să fiți prezente amândouă, să vă dați acordul și, probabil, pe tot parcursul procedurilor. Se întâmplă între surori, mame, prietene și mi se pare cel mai mare și mai personal cadou din lume.
Despre congelarea ovulelor nu ni s-a spus decât că ele se duc la bănci de ovule din alte țări (cum e Spania, de ex), dar șansele sunt mai mici pentru că se poate deteriora fusul de diviziune celulară și… nu iese. Deci nu vă bazați doar pe asta, faceți copii când vă spune instictul matern, vârsta, situația.
***
Din ce am înțeles, foarte mult stă în psihic. De aceea multe cupluri care nu puteau avea sarcini spontane reușesc după fertilizare, pentru că dispare presiunea psihică. La fel și cu cei care adoptă, după adopție fac și unul al lor (vă amintiți de Charlotte din SATC – filmul?)
Echipa cu care am discutat de acolo mi s-a părut extrem de profi și de bine informată cu ultimele noutăți din domeniu. Sunt oameni blânzi care înțeleg că cei care ajung la ei cu probleme de infertilitate sunt puțin speriați, îngrijorați, obosiți, cu un picior în depresie și cu unul adânc în frustrare. Obiectivul tău devine al lor pentru că asta e meseria lor și pentru că, dincolo de pricepere, ei ajută să ”facă” oameni. Nu să-i aducă doar pe lume, ci să-i facă. Iar asta responsabilizează, dar si sensibilizează pe oricine. Am fost surprinsă să observ ce mulți pacienți știau după numele mic și după povestea vieții lor de după tratament.
Am un voucher pentru o consultație reproductivă, o ecografie transvaginală cu AFC pentru fete sau o spermogramă pentru băieți. Dacă aș fi băiat cu oareșce stil de viață haotic, aș vrea să văd. Nu doare, să știți. Ca să întrați în posesia lui, trebuie să-mi povestiți ceva optimist despre încercări de făcut copii. O poveste cu happy-end pe care o știți de la cineva sau poate chiar a voastră dacă doriți să-l dăruiți altcuiva. Închidem concursul cu o tragere la sorți joia viitoare la 12.
Foto: FIV by Shutterstock
Povestea noastra e simpla: am fost prediagnosticata cu endometrioza (o boala care chinuie din ce in ce mai multe femei moderne, boala care inseamna dureri mari in anumite perioade si ca side effect infertilitatea) si diagnosticul s-ar fi confirmat cu operatie. Mi s-a explicat ca am sanse minime sa ramanem si ca operatia e esentiala ca sa pot incerca sa avem un bebe. Asadar, in asteptarea cutitului, am renuntat la protectie. Si… acum suntem pe la jumatatea sarcinii
ma rog la Cel de Sus sa fie toate bune. Mi-as dori sa ii pot oferi voucherul prietenei mele care se straduieste de ani buni sa aiba un pui al ei – atat ea, cat si sotul au probleme de fertilitate si cred ca un asemenea consult le-ar ajuta macar moral. In tara sunt putini specialisti si, „multumita” recentei evolutii, costurile sunt prohibitive, asadar aceasta e o sansa.
Irina, iti multumesc pentru curaj si ca ai impartasit povestea ta (fericita) cu noi. Sarcina usoara! Iti trimit acum un mail cu voucherul pentru prietena ta!![:)](https://claudiatocila.ro/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Pingback: Cum poti sa faci copii chiar si atunci cand nu prea mai ai sanse | pietricel