unnamed

Sâmbăta de teatru – Huevos Congelados

La mijlocul săptămânii am fost la o piesă de teatru independent: Huevos Congelados, regizat de Anca Maria Colțeanu, după un text de Rucsandra Pop, care îi are în distribuție pe Adriana Titieni, Maria Radu, Grațiela Bădescu și Aron Alexandru Lucian. Dacă până acum piesa a mai fost prezentată sub forma spectacolului-lectură și o reprezentare în cadrul Sibiu International Fringe Festival, în luna martie a venit rândul premierei de la București.

Luna martie este foarte bine aleasă întrucât subiectul este unul sensibil, ce vizează mai ales felul în care se raportează femeile la el: infertilitatea.

În timpul unei curse de avion pe ruta Barcelona – București, trei femei încep să discute zgomotos pe chestiuni foarte intime. Deși nu au aceeași vârstă, iar experiențele de viață sunt diferite, cele trei femei află că au trei lucruri în comun: au același nume – Maria, niciuna dintre ele nu are o relație de cuplu sănătoasă și nu au copii, cu toate că își doresc acest lucru.

Numele comun, Spania, singurătatea, despărțirile, dorul de casă sunt motivele care le fac pe două dintre ele să devină prietene intime înainte de decolarea avionului. Ele realizează că sunt suflete pereche și își propun să formeze o coaliție împotriva celei de-a treia femei, o tânără doctorandă în antropologie, dar și împotriva însoțitorului de bord. Prietenia neașteptată, legătura spontană între cele două femei este pusă excelent în scenă de către Adriana Titieni și Maria Radu cu replici spontane, unele chiar improvizate perfect.

HUEVOS CONGELADOS punctează prin autenticitatea unui scenariu inspirat dintr-o experiență reală de viață a autorului și stârnește râsul spectatorilor prin naturalețea scriiturii și a jocului actoricesc.

HUEVOS CONGELADOS s-a născut din întâlnirea cu două necunoscute într-un avion care mă ducea de la Miami la Dallas. Aceste doamne și-au pus în poala mea viețile, neliniștile și problemele lor și și-au proiectat asupra mea cea mai mare durere – faptul că nu reușiseră până atunci să aibă copii. Una dintre ele nu mai avea nici o șansă, având peste 50 de ani. Această întâlnire m-a făcut să sap în mine și în propriile neliniști. Eram deja trecută de 35 de ani, nu aveam copil și nici un plan în acest sens. Când am coborât din avionul respectiv știam că am primit în dar o piesă. Mi se pare foarte interesant că această temă mare și grea – infertilitatea – este o temă universală, doar că la noi se discută în șoaptă, în timp ce într-o cultură deschisă, ca cea americană, este un subiect de conversație pe care îl poți aborda până și cu necunoscuți”, a declarat Rucsandra Pop, autoarea piesei HUEVOS CONGELADOS.

Ce este cel mai interesant la această comedie e că subiectul ales nu este trivializat, devine cât se poate de serios și îndeamnă la reflecția ulterioară, fie că ai auzit de cineva, fie că e o alegere să nu faci copii, fie că amâni, că ți-e teamă sau ești nehotărât/ă.

Pentru mine, HUEVOS CONGELADOS s-a transformat într-un rit de inițiere. Am trăit, timp de aproape doi ani, cât i-au trebuit proiectului să se nască, cu întrebări grele ca: e mai bine să ai un copil cu bărbatul iubit, la momentul potrivit sau e mai bine să faci un copil doar ca cineva să-ți aducă o cană de apă la bătrânețe? Huevos este al treilea proiect la care colaborez cu Rucsandra. În toate aceste proiecte am explorat energiile comune ale femeilor de diverse vârste, aflate în diverse etape ale vieții lor.”, a declarat Grațiela Bădescu, actrița care interpretează rolul doctorandei în antropologie.

Detalii despre următoarele reprezentații găsiti pe pagina de Facebook a spectacolului, v-o recomand cu mare drag. Am și râs sănătos, ceea ce mie nu mi se întâmplă la piesele de teatru mai niciodată pentru că văd mereu drama din spatele comediei. Dar aici am și râs :)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *