Merele otrăvite și prinții care vindecă poveștile
Despre sâni, despre cauzele umanitare care țin de ei și de boala care îi afectează în mod grav am mai scris aici pe blog. E una dintre cauzele care m-au interesat de când am auzit prima oară de ea și pe care o susțin în primul rând pentru că e un tip de cancer care poate fi învins. Depistat la timp, cu tratamentul și procedurile potrivite, cancerul la sân poate fi o amintire. Una dureroasă, dar una despre putere și curaj.
Relația unei femei cu sânii ei e delicată chiar ca ei: odată cu ei a devenit oficial domnișoară, sunt obiectul fanteziilor bărbaților, cu ei a cucerit și cu ei va hrăni copiii. Îi completează corpul și o definesc ca femeie. Și pe cât îi iubim cu toții, tot nu primesc atenția de care au cu adevărat nevoie.
La începutul anului, Angelina Jolie scria un articol intitulat ”My medical choice” în New York Times șocând întraga planetă și deschizând un subiect care a luat cu asalt clinicile din întreaga lume: mastectomia preventivă. Jolie a descoperit că genetic avea 87% șanse să facă cancer la fel ca mama ei și a ales să-și opereze sânii făcând la scurt timp o reconstrucție.
Din fericire, Angelina e un caz fericit: ea n-avea încă boala și a făcut totul în luciditatea și relaxarea pe care ți-o oferă sănătatea, însă multe femei nu au timp să-și consulte opțiunile prea mult după ce află că sunt bolnave. De exemplu, puține știu că această operație se face și la noi și, în cazurile în care mastectomia e ”pe bune” reconstrucția sânului se poate face pe loc.
Salut cu bucurie inițiativa MedLife – aceea de a înfința un centru de diagnostic, tratament și reconstrucție a sânilor după mastectomie, încurajând depistarea precoce a cancerului mamar și tratarea acestuia în stadii incipiente – Centrul de Chirurgie Oncoplastică.
Am stat de vorbă cu medicii specialiști care vor păstori această clinică: Dr. Nicolae Antohi, Dr. Gabriel Gogescu și Dr. Radu Ionescu. Rar ți-e dat să ai luxul de a avea doctori cu atât de multă experiență să-ți răspundă la toate îngjrijorările cu privire la această boală și nu numai timp de 2 ore. Am întrebat de toate și am aflat:
– că și la noi se fac acele testări pe care le-a făcut Angelina și costă în jur de 800 de euro.
– și la noi se fac operații de reconstrucție mamară post-mastectomie și e în plan să fie suportate de Casa de Asigurări (ceea ce încurajez și ar fi minunat)
– că deși femeile sunt foarte atașate de sânii lor, nu fac suficiente eforturi de a merge o dată pe an la un screening (control, ecografie sau mamografie, după caz și interpretare rezultate)
– că radioterapia modernă are precizie de până la jumătate de milimetru neafectând țesutul sănătos din jur
– că una din fricile cele mai mari legate de cancer, nu e doar boala și suferința (cancerul de sân nu doare decât când e prea târziu), ci pierderea sânului. Acum se face chirurgie oncoplastică ceea ce înseamnă că ce a făcut Angelina în 3 stadii se face acum într-unul singur: mastectomia și reconstrucția imediată cu fascie de pe piciorul propriu și nu material biologic animal.
– costă 4200 de euro, dar e neprețuit faptul că vindecarea se face fără pierderea sânului ce aduce o mare traumă psihologică care întârzie vindecarea completă. Dacă faci un calcul cu toate șpăgile și chinul din spitalele de stat, ajungi tot pe acolo (2000 de euro mastectomia) și nici n-ai garanția echipamentului de ultimă generație. Din păcate, asta e țara în care trăim… Și în străinătate nu are sens pentru că: 1. e dublu ca preț. 2. au aceleași echipamente ca acestea din clinica MedLife de exemplu 3. vizitele post intervenție triplează costul și amană momente importante ale tratamentului postoperator și de screening for life.
– 1 din 6 femei face cancer la sân. Noi am cunoscut-o pe Cristina, o femeie curajoasă care a învins în această luptă la începutul anului și a fost prima care a beneficiat de cele mai noi proceduri din chirurgia oncoplastică. Era tonică, era veselă și, înainte de toate, era sănătoasă.
– pachetul de screening propus de ei în cadrul campaniei ”Poveștile despre cancer la sân nu sunt povești” e gratuit pentru abonatele MedLife și 250 pentru restul. Cât ați dat pe sutiene și alte lenjerii anul acesta?
Urmează să mă programez pentru că doctorul Ionescu a băgat frica-n noi, dar și speranța… până la urmă, paza bună trece primejdia rea.
Tweet