shutterstock_148718840

Marele imitator

Acum că v-ați lămurit că ați dat click unde trebuie vă explic ce s-a întâmplat.

Vă amintiți anul trecut când blogul cu floricele s-a îmbolnăvit cu niște simptome misterioase? Care s-au dovedit a fi Lupus? În 2013, în urma campaniei în doar o singură zi asociația a primit nici mai mult nici mai puțin de 900 de telefoane de la pacienți sau rude ale acestora, toți pentru a se informa despre boala și cum pot trai normal cu ea. 

În România, potrivit statisticilor, aproximativ 9.000 de persoane suferă de Lupus (LES5), iar 90% dintre persoanele afectate sunt femei tinere, active, cu vârste cuprinse între 15 și 44 ani.

Diagnosticarea se face în minim 4 ani, timp în care multi pacienți nu sunt conștienți de ce li se întâmplă și apelează la diverși medici în cautarea unui raspuns. În principiu, 3 medici diferiți trebuie să cadă de acord pentru o diagnosticare finală.

Lupus este supranumit “marele imitator”, “boala care imită alte boli”, din cauza simptomelor ușor de confundat cu cele ale altor boli mai comune, principal factor care conduce de altfel la dificultatea diagnosticării. Poate avea până a 100 de simptome diferite, de cele mai multe ori e nevoie de zeci de drumuri la doctori până se ajunge la diagnosticul corect. O gripă? O migrenă prelungită? O anemie? Da. Sau lupus.

Nu vreau să vă sperii, nu așa cum v-am speriat când ați deschis blogul de această dată și nu l-ați recunoscut pentru că a imitat un altul. Dar vreau să știți că o informare corectă duce la o diagnosticare rapidă, deci la șanse mult mai mari la o viață normală. Pe site-ul InfoLupus găsiți mai multe informații și detalii.

Foto: Lupus by Shutterstock


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *