15152911_10210731808513878_1903429517_o-2

Cum a fost la concertul Havasi la Sala Palatului

Este a doua oară când merg la un concert Balázs Havasi, dintre cele trei pe care le-a susținut la București și am căzut din nou în admirație pentru acest artist inovator și perfecționist.

Pentru un nou ascultător, Havasi poate fi cel mai rapid pianist din lume, pentru că deţine un Guiness World Record, prin atingerea de 498 de ori într-un minut a aceleiaşi clape a pianului.

Pentru mine a fost o confirmare că e într-o continuă perfecționare și mereu în dezvoltare ca artist, ca performer și ca om. În cadrul concertului de la București, cele două proiecte (Drum and Piano și Brush and Piano) au fost puse în valoare într-un show curat, cu accent pe muzică, dar cu visualuri foarte îngrijit lucrate și foarte emoționante, cât să însoțească melodia, dar să nu îți distragă atenția.

În timp ce cânta la pianul Bösendorfer (adus special de la Viena), a fost foarte ușor să îi recunosc amprenta muzicală pe care o regăsești pe majoritatea pieselor sale: o suită originală și repetitivă de anumite note, cântate la viteză rapidă.

Supriza absolută a serii a venit în timp ce mă gândeam că ar putea să mănânce în curând pâinea lui Hans Zimmer pentru că multe dintre piesele sale pot fi soundtrackuri pentru filme istorice – scene de luptă, de exemplu sau cu spațiu, cum e Interstellar. Exact atunci, alături de el, pe scenă, a urcat Lisa Gerrard, cea care cântă pe coloana sonoră a filmului Gladiatorul.

Lisa Gerrard e o prezență absolut impecabilă, impunătoare care emoționează cu vocea sa profundă și puternică. Ea e, dacă ați uitat.

Un alt moment deosebit, nu neapărat o surpriză, dar care bucură mereu audiența este apariția toboșarului Endi, prieten foarte bun cu Havasi, cu care are o legătură foarte strânsă și specială. Mie îmi place mult tipul ăsta, e plin de energie și, pentru mine, îi fură puțin fața lui Havasi în momentele în care e alături pe scenă.

Havasi a anunțat și pentru anul viitor un concert, așa că nu-l ratați. E o experiență de neratat.

Acum patru ani, când l-am descoperit pe Havasi, citeam că practică sporturi periculoase pentru mâinile sale de pianist: Thai Boxing, deltaplanorism, motociclism şi e pasionat de maşini de lux. La momentul respectiv mi se părea un mod de a rămâne liber și de a trăi ”on the edge”. Acum mi se pare că e o formă de depășire a limitelor și de a căuta inspirație în intensitate.

 Un preview la ce face Havasi într-un filmuleț de la TED 2011.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *