shutterstock_236471365

Fetițele se joacă cu roz, iar băieții cu supereroi

Acum câteva luni, Hotnews publica un material care analiza materialele școlare din perspectiva egalității de șanse, a clișeelor și mentalităților învechite la care sunt expuși copiii de la cele mai mici vârste, indiferent de cât de progresist (sau nu) e mediul lor de acasă. Mi se pare că este cu atât mai confuz cu cât din ce în ce mai mult, universul de acasă nu mai arată deloc cu cel din manuale unde mama doar gătește și grădinărește, unde tații nu se implică în creșterea copiilor, unde bunicii sunt surzi și depășiți, în general un univers care corespunde mai curând secolului 19, nici măcar secolul 20. Copiii văd acasă jocuri interactive pe tablete care nu sunt exclusiv pentru fete sau pentru băieți, bunici activi, mame care muncesc altceva decât asistentă și învățătoare, tați prezenți în activitățile casei, iar manualele școlare au grijă să îi întoarcă subliminal pe calea stereotipurilor cultivate de zeci de ani.

Articolul este aici și ar fi bine să vă întoarceți din când în când la el și să verificați veridicitatea informațiilor cu un manual de clasa 1 de citire sau de matematică.

Când Target a eliminat clasificarea după gen a raioanelor, reacțiile au fost surprinzătoare și au polarizat societatea americană, ieșind astfel la iveală cât de mari sunt scindările între mentalități. De fapt, copiii nu au astfel de probleme, doar părinții au avut motive de ceartă: cum că cei mici vor fi confuzi (de fapt, era vorba doar părinții profund conservatori), că s-a mers prea departe cu corectitudinea politică și cu umanismul, că Dumnezeu etc etc.

Mi-a plăcut mai degrabă această clasificare, mult mai utilă pentru părinții confuzi. Articolul întreg, aici.

Screen Shot 2015-12-18 at 2.23.18 PM

U Supermarket a făcut un test, să vadă cu ce se joacă copiii și dacă aleg și alte jucării, ”nespecifice.” Deja știm că fetele aleg mai des jucării considerate ”de băieți”, jocuri de logică și spațiale, în timp ce noi avem senzația că băieții nu s-ar juca niciodată ”de-a mama și de-a tata” cu păpuși. Oare?

Altfel, ajungem la chestii din astea:

Foto: Toys by Shutterstock


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *