shutterstock_202236067

Fetelor, sunteți invitate să puneți umărul la dezvoltarea tehnologiei

Să începem cu câteva statistici:

Din 1.000 de femei europene cu diplomă de licență, numai 29 au o diplomă în tehnologia informației. Din cele 29, doar 4 lucrează în acest sector.

Din cele șapte milioane de persoane care lucrează în tehnologia informației și a comunicațiilor în Europa, numai 30% sunt femei. Sectorul crește însă repede. În fiecare an, sunt create 120.000 de locuri de muncă noi în domeniu (în Europa). În 2015 se estimau 700.000 de locuri de muncă vacante în acest sector.

Româncele sunt considerate cele mai inovatoare femei din domeniile non-STEM (STEM – acronim: știință, tehnologie, inginerie, matematică) din toată Europa.

„Nu avem îndeajuns de multe femei în telecomunicații și foarte putine pe poziții de luare de decizii”, a aratat președinta comisiei pentru industrie, cercetare și energie, italianca Amalia Sartori de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat).

Woman in Tech este un subiect de actualitate nu doar pe o piață tânară ca cea din România, ci și în Statele Unite. Și acolo femeile sunt o minoritate în industria IT, însă doar o minoritate statistică. Din punct de vedere al impactului în business situația este diferită. La nivel general, în US există cca 8 milioane companii conduse de femei, care angajează peste 23 de milioane de persoane și generează venituri de cca 2,8 trilioane USD anual. O imagine la fel de relevantă este și aceea ca unele dintre cele mai mari companii din industrie sunt conduse de femei: Ginni Rometty (IBM) Meg Whitman (HP) Carol Bartz (până mai ieri la Yahoo), Ursula Burns (Xerox) etc. (Sursă).

Acestea fiind spuse, dacă aș fi avut acum 18 ani și o înclinare spre științe exacte, asta aș face! Mi se pare un domeniu fascinant în care, cu tenacitate și ambiție, e loc de schimbare reală, de multă împlinire pentru o femeie – o carieră într-un sector subreprezentat. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru nu este că fetele n-ar face față, ci că nu sunt încurajate în acest sens.

”O fată trebuie să…”, ”Aceasta nu e o meserie de fete”, ”Ce să cauți tu acolo?”, ”O să se dea toți băieții la tine”, ”E prea greu” și alte astfel de afirmații care programează fetele în a-și abandona aspirațiile și a îmbrățișa, în schimb, o carieră în domeniile umaniste, servicii, ”ceva mai simplu, mamă ca să ai cum să te măriți și să faci copii, nu carieră.” Ba bine că se poate, chiar cu toate ingredientele: o carieră în tech e la fel de accesibilă ca oricare alta și îți dă și condițiile pentru a avea și o familie, poate chiar mai confortabil ca în alte domenii, fiind mai bine plătită (asta presupunând că în timp vor ajunge toate companiile de tech în a-și plăti femeile la fel de bine ca bărbații).

În acest sens, salut inițiativa Microsoft de a organiza un eveniment dedicat tinerelor fete de liceu (EXCLUSIV) pe 21 aprilie, la Biblioteca Națională: #MakeWhatsNext. Este o oportunitate extraordinară pentru ele să afle ce se poate face cu știința și tehnologia.

Acolo pot auzi povești despre viață și carieră, de la Kostas Loukas, Director General Microsoft Romania, de la oficialii reprezentanți ai Guvernului României, de la femeile care pot să inspire cu exemplele lor, femei care vor le vor spune cum au depășit chiar și cele mai mari provocări, crezând în ele însele.

Se va discuta despre modul în care fetele pot depăși stereotipurile și modul de a construi o carieră de succes în domeniul tehnologiei, în special dedicat fetelor care cochetează cu ideea de a da la o facultate de profil, dar încă nu s-au decis. Sper din suflet să aibă și un live streaming pe undeva pentru a-l putea urmări și din alte orașe pentru că oricum intrarea este liberă. Pentru a vă înregistra la eveniment accesați acest link.

Până atunci, puteți citi despre astfel de femei inspirante în seria de articole de pe eJobs:

Foto: Women in Tech by Shutterstock

Side note: știți de ce mai e nevoie să modificați aceste statistici? Ca atunci când caut ”woman in tech” pe banca de imagini să nu mai văd femei dându-se cu capul de tastatură și răvășite de neputință lângă un calculator.


  2 Comentarii

    • Claudia   •     Author

      Da, e suprinzător, dar ne bucurăm că se întâmplă :) Sperăm că de acum din ce în ce mai des.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *