shutterstock_153076043

Duminica de carte – Le dimache avec des livres

Sau cam așa ceva dacă ar fi în franceză.

Chiar așa? Citiți în franceză? Sau știți pe cineva care citește sau dorește vreo carte în această limbă?

Franceza mea e atât de ruginită încât nu mai prind decât jumătate din ce știam înainte, de citit cred că mă mai descurc, dar dacă aud o conversație, e o limbă mai străină decât italiana sau spaniola pentru care nu am dat examene, dar în care, într-o vreme mai demult, eram chiar fluentă. Dragă Franța, dacă făceai un canal de desene decent, dacă făceai niște reclame ca lumea sau niște telenovele memorabile, ne auzeam și noi mai des sau chiar ne înțelegeam ca de la francez la francofon.

Altfel, dacă știți pe cineva care s-ar bucura de niște cărți în franceză sau dacă sunteți acea persoană, am un voucher de 50 de lei pentru voi de la librăria franceză Kyralina. E deschisă deja de doi ani în centrul Bucureștiului, dar o comandă online e o idee mai bună în perioada aceasta. Se pare că Moș Crăciun e foarte atent la detalii și oferă cadouri nișate la mine pe blog.

Vă roagă să-i spuneți de ce vreți acest voucher sau cui îl oferiți, ca să îl ajutați să aleagă până joi.

În alte știri, acum aștept să-mi vină și mie cadoul de Crăciun, sunt între lecturile programate din lipsă de materie primă. Așadar, până una alta citesc Portretul lui Dorian Grey pe Kindle și e cartea la care am ales cele mai multe citate de până acum. Văd că nu sunt singura: în primele 50 de pagini, erau multe sublinieri populare, făcute și de alți utilizatori. Pe parcurs, au rămas extrem de puține – presupun că nu toată lumea a rezistat atât de stoic la ritmul lent al cărții. V-aș da niște citate, dar sunt în engleză și stricăm decorul francez de azi :)

Foto: Carti by Shutterstock


  3 Comentarii

 1. Cristian Salceanu   •  

  E o duminica mai scurta? :) Altfel, si eu ca si tine, mai degraba cunostinta decat prieten cu franceza. Dar cine stie, poate ma apuc din nou de invatat franceza pe Duolingo…

 2. Tudor   •  

  Am un amic care ar fi foarte incantat de un asemenea cadou. De fiecare data cand ne intalnim se plange de faptul ca limba franceza pierde teren in fata lb engleze, germane, italiene sau spaniole si ce fericit ar fi daca ar mai putea gasi publicatii in limba franceza in domeniile si cantitatile dorite de el.
  Probabil pentru el ar fi ca si cum Mos Craciun ar veni mai devreme si s-ar bucura ca un copil.

 3. Lavinia Alexa   •  

  Eu sunt mare cititoare de literatură franceză. Chiar de la Librăria Kyralina, am recuperat o carte foarte dragă mie în facultate: “Străinul” (L`Étranger) de Albert Camus, plus câteva volume de poezie de Jacques Prévert, Robert Desnos şi Henri Michaux. Aşadar, aş fi super încântată dacă mi-aş mai îmbogăţi biblioteca cu alte cărţi-cadou. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *