12525404_492195627654182_3512894945124842225_o

Despre renovări cu Stan Pățitul

Acum un an, cam pe vremea asta, eram în căutări pentru apartament și mă uitam în primul rând după acelea care nu aveau nevoie de renovări majore. O igienizare cu var și vopsea primeam (oricum e necesară), hai poate și bateriile sau robinetele schimbate, deci mici modificări, în niciun caz munca la care m-am înhămat câteva luni mai târziu, deși apartamentul avea nevoie aparent doar de o renovare la baie (și aceea mai degrabă din motive estetice) și mici ajustări prin bucătărie. Așa că m-am apucat să-l demolez, să-l aduc la gri, să-l ”montez” la loc după gustul și bugetul meu.

Prima mea vizită la un magazin de bricolaj m-a lăsat deznădăjduită complet pentru că habar n-aveam ce să caut, ce să cer, ce să întreb și, cum nefiind informată păream victima perfectă pentru o țeapă cu materialele, am intrat pe net. Și am citit diverse forumuri – despre ce să cumperi, de unde, cât, cum se montează, cum se măsoară, cum se răsucesc, usucă, sparg și taie diverse materiale. A fost util ca să știu ce să cer de la cei care vindeau și de la cei care urma să se apuce de treabă, am pus câteva întrebări strategice, e drept că am și găsit o echipă de băieți care mi-a lucrat în casă aproape perfect, ieftin și foarte profi. Zic aproape pentru că tot din neștiința mea am câteva spații de care nu sunt mulțumită – ușile comandate aiurea, dintr-o neînțelegere cu furnizorul, parchetul pus prost în hol de unul de la firma de parchet care m-a și înjurat când a plecat și pe care a trebuit să-l ajustez după (tăiatul parchetului e ceva oribil), plintele care nu s-au pus bine din cauză că ușile nu erau cum trebuie, firul de net și cel de cablu sunt puse fix pe dos de cum am nevoie pentru că nu aveam idee de cum să arăte camera până de curând… etc. Sunt lucruri pe care doar eu le văd prin casă, dar pe care le știu acum. Stan Pățitul e meseriaș… dar mai târziu, când nu-i mai trebuie.

Altfel, concluzia e cam așa: ori citești și te inspiri din proiectele altora în detaliu și astfel știi exact cum se face, fără surprize, ori rămâi cu echipa pe care ai contractat-o și ai încredere în ea până la capăt. Pentru ”montaj gratuit” am aceste nemulțumiri care vor persista până la următoarea renovare. (not, nu mai vreau să trec prin asta prea curând).

Aș zice că am terminat. Anul acesta vine și aerul condiționat și canapeaua nouă, alte găuri, alte reparații, dar acum știu să mă descurc. Zici că n-ai nevoie să știi să fii meseriaș, că plătești oameni să își facă meseria. Greșit! Ar fi bine să știi și tu câte ceva ca să nu fii păcălit/ă la calitatea materialelor, la bani, la o mie de lucruri care pot merge prost într-o renovare. Dimineața întrebam echipa: azi ce faceți? Îmi spuneau: aia terminăm, aici ne apucăm, acolo finisăm. Seara veneam și verificam: aia e terminată, aici ați început, acolo e finisat. Hop, acolo nu-mi place. Refacem. Așa am urmărit pas cu pas ce s-a făcut, am putut ține minte care e ordinea, cum arăta înainte și cum arată după ce intră meseriașul pe fir.

De aceea m-am bucurat de apariția platformei Facem-Facem.ro – o sursă de inspirație pentru toți meseriașii cu experiență sau cei dornici să învețe să facă singuri schimbări sau renovari în casele lor. Totodată, platforma oferă și un spațiu de socializare, unde cei interesați pot interacționa cu alte persoane din comunitate, de la care pot învața lucruri noi sau care au împărtășit idei creative. Platforma este o inițiativă a brandului Leroy Merlin și conține sfaturi practice din domeniile construcții, grădinărit, bricolaj sau decorațiuni.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *