Dăruim timp, donăm sânge!
Doar în București există 60 de spitale, dintre care 14 sunt de urgență, spitale în care se fac multe operații la copii, transplanturi și alte operații care necesită o rezervă constantă de sânge. Cei de la Centrul de Transfuzie Sanguină din București (CTS București) fac apel periodic la donarea de sânge, în special în perioadele în care deficitul devine prea mare, însă nevoia de sânge și plasmă există permanent.
În plus, sunt mereu cazuri de pacienți cu grupe rare de sânge sau cu nevoi speciale în ceea ce privește transfuzia, de aceea, un număr mai mare de donatori poate să însemne și rezerve mai mari din aceste grupe. Actul de a dona sânge nu este doar un ajutor imediat dăruit celor în situații de viață și de moarte, ci poate reprezenta chiar TIMP pentru aceștia, timp pentru viață, timp până la vindecare, timp până apare soluția salvatoare.
De asemenea, mie mi se întâmplă de fiecare dată când donez sânge următorul fenomen: în zilele imediat următoare mă simt mai alertă, mai plină de energie. Deși mai ”ușoară” cu 450 de ml, deci teoretic, mai slăbită, eu am simțit mereu că organismul meu și-a dat un restart și, în procesul de refacere a sângelui, m-am simțit și eu reînnoită.
În acest weekend, mai exact în perioada 19-21 mai, între orele 9.00 și 13.00 Sun Plaza și Asociația React, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină din București (CTS București) și Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, așteaptă și anul acesta persoanele care doresc să doneze sânge pentru pacienții din spitale la intrarea principală din Sun Plaza – Esplanada Sud.
Acțiunea are loc în cadrul campaniei „Dăruiește timp, donează sânge”, ajunsă deja la a patra ediție. Prin campania precedentă, 300 de vieți au fost salvate datorită celor 54 de litri de sânge recoltați. 167 de persoane au răspuns apelului organizatorilor, dar dintre acestea doar 120 au îndeplinit condițiile necesare și au putut să doneze. La fel ca la edițiile precedente, donarea se va face în cadrul unui centru mobil complet utilat, amplasat la intrarea principală din Sun Plaza, dar și în două cabinete special amenajate în policlinica Regina Maria din cadrul centrului comercial.
„Campania «Dăruiește timp, donează sânge!» a crescut cu fiecare ediție și ne așteptăm ca anul acesta numărul persoanelor care se vor prezenta la donare să fie mai mare de 250. În ultimii 10 ani, acțiunile constante ale Asociației React de promovare a importanței donării de sânge au dus la o creștere semnificativă a numărului de donatori de sânge și la fidelizarea lor. Cu toate acestea, avem încă nevoie de campanii precum cea pe care o organizăm împreună cu Sun Plaza, prin care ușurăm accesul potențialilor donatori la procesul de donare, venind către ei în spații publice, larg frecventate, în zile de weekend în care nu există constrângeri impuse de programul de la serviciu”, a declarat Anca Ștefan, Președinte Asociația React.
Dacă te-ai gândit să donezi şi ai sub 50 de kilograme, forget it. Punguţele de transfuzii sunt de 450 de mililitri si nu se pot umple doar pe jumătate sau alte artificii. Se presupune că indiferent de înălţime, ca adult ar trebui să ai peste 50 de kg, lucru cel puţin neadevărat dacă eşti o fată subţire şi petitte. Dacă ai peste această greutate, poţi trece la pasul următor.
Ai de completat un formular prin care ateşti în primă fază că ai o stare de sănătate bună şi că stilul tău de viaţă nu pune în pericol calitatea sângelui – cu alte cuvinte dacă mai merită să-şi piardă vremea cu un candidat care va fi respins. Desigur, se poate minţi, dar dacă eşti un cetăţean responsabil şi ai venit să donezi pentru o cauză nobilă şi nu pentru 7 bonuri de masă, n-o vei face. Întrebări legate de consumul de alcool sau droguri, promiscuitate sexuală, antecendente medicale (exclus boli cronice, mai ales hepatită), tratamente şi alte asemenea trasează primele informaţii despre sângele donat.
Alte criterii:
– să aibă între 18 și 60 de ani
– să nu fi suferit intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni
– să nu consume grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 24 de ore înaintea donării
– să nu fi suferit de hepatită – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii
Mai multe informații despre condițiile donării găsiți pe www.pentruviata.com.
Foarte important pentru fete: 5 zile înainte şi 5 zile după menstruaţie nu sunteţi eligibile. Foarte important pentru toată lumea: micul dejun trebuie să fie bogat, sana şi covrigi pe drum nu e chiar suficient.
După această fază, în care se introduc în calculator datele şi se emite carnetul de donator, eşti trimis la analize: greutate, înălţime, temperatură, tensiune, câteva întrebări legate de istoricul medical. Apoi te înţeapă în deget şi-ţi dă pe loc grupa sanguină, RH-ul, hemoglobina, glicemia şi un test de hepatită. După aceea, dacă totul e în regulă, poți trece la faza de recoltare efectivă. Nu doare, nu e nimic de speriat, timpul trece repede.
Procesul se poate repeta la 90 de zile, dar ele recomandă măcar 6 luni distanţă pentru că se pierde din calitatea sângelui. De asemenea, medicii spun că e chiar bine să faci asta o dată pe an pentru că sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu 30%. De unde și starea mea de bine menționată mai sus. Oricum ar fi, trebuie mereu ţinut seama de sănătatea donatorului şi înainte şi după recoltare.
Eu voi fi acolo sâmbătă, să donez sânge. Ne vedem acolo?
Tweet